Reklama

Reklama

Já, Mattoni

(seriál)
  • angličtina I, Mattoni (festivalový název)
Trailer
Česko, 2016, 11 h 52 min (Minutáž: 56–84 min)

Režie:

Marek Najbrt

Předloha:

Petr Zikmund (kniha)

Scénář:

Petr Zikmund

Hrají:

David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)

(více)

Recenze (131)

Pacas odpad!

všechny recenze uživatele

Předražená, nudná, utahaná a hlavně děsně dlouhá reklama zaplacena námi všemi co tu neveřejnonesvéprávnou nečeskou netelevizi ještě platí. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

ušlechtilá nuda navíc zcela bez postavy se kterou se lze identifikovat. Ale oceňuji a boduji za to, že z něho nedělají hrdinu, ale je to normální tvrdý podnikatel, který se prosadí za každou cenu a nikoli idealizovaný Schindler nebo jiná do kladna posunutá postava. ()

redsock 

všechny recenze uživatele

Kdyby Já Mattoni měl třeba jen 5 dílů, mohl to být docela zajímavý a poustavý seriál, ovšem 12 dílů je příliš. Bylo to nudné a zdlouhavé, většinou úplně bez děje. Naopak oceňuji výpravu, snad jen díky ní se na to dalo pořád dívat. ()

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

1* Jsem Karlovarský rodák, 2* mám rád historii a i tu rodovou, 3* mám rád oba Švehlíky, 4* Seriál měl hodně dobrých postav, hezké dobové kostými a příběh velmi inspirativní osobnosti. Proč ne 5*? No. Velmi nesympatické představitelky postavy "Vilhelmíny"??? Opravdu to byla taková saň i ve skutečnosti? Jednotlivé díly nebyli uplně vyvážené. Hlavně sekce z Ameriky a cesty do Vídně byli takové za mě o ničem. Naopak velmi zajímavé díly z mládí, prostřihy starého Mattoniho a poté vše kolem otevření lázní Kyselka. Celkově jeden z těch lepších seriálů z produkce ČT, který skončil právě v čas a těch 12 dílů bylo ideálních. 76% ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Opět zcela nechápu zdejší hodnocení. Solidně natočený a solidně zahraný (samozřejmě zvláště Švehlíkovci) seroš, který sice zapadá do takového šedivého průměru, ale házet ho do jednoho odpadního pytle třeba s Ulicí apod... To vážně svědčí o zodpovědnosti hodnocení. Je to prostě životopisná záležitost, takže pokud se to má držet reality, bude to vždy tak trochu všední, možná místy nudné. ()

Josie7 

všechny recenze uživatele

Utahané, nudné řeči, bez akce, vše na úkor historické věrohodnosti - za tu dvě hvězdy. Přeplněno známými jmény herců, tím míň věrohodné. Ano, výpravný seriál, nic víc. U obrazovek mě nejspíš neudrží. ()

PaKo1980 

všechny recenze uživatele

Mno po prvním díle, přiznejme si, zatím nic moc. Může mi někdo říct proč Vilhelmová hraje 20. letou holku? Opravdu? Táničko mám tě rád, ale na tohle už nemáš... Takový silný příběh má navíc, tak doufejme že se to rozjede a já pak rád * přidám. ()

starr64 

všechny recenze uživatele

Navzdory záporné kritice, mě se první díl líbil. Konečně po letech český seriál na který se dá koukat. Po těch všech ubohých seriálech, které plodí naše šílené televize konečně něco kvalitního. Děj má spád, kostýmy, výběr prostředí a hlavně výkony herců jsou skvělé. A navíc odhalení pravdy jak Mattoni k pramenu přišel. Jojo naši dnešní podnikatelé nejsou jiní ba mnohem mnohem horší. A proč se seriál nelíbí? Asi protože je zde právě ta pravda. Nikomu se nepochlebuje jak to bývalo dříve. Prostě je to natočené tak jak se to stalo. ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

1* - příběh (o vodu by tu mělo jít hlavně) a . Psaní memoárů musí bejt zábava. Zase vidět Javorskýho v hmotný podobě bylo celkem přijemný 2* - Švehlíkovi, Lichý a hlavně perfektní Myšička. 3* - kulisy, 4* - historický seriál. Zajímavej výpravnej seriál. Lichý se u mě asi dlouho nezbaví nálepky probačního Macátka z Ohnivýho kuřete, stejně jako Javorský vždy bude duchem bezdomovce z Poste Restante ()

Filmslover14 

všechny recenze uživatele

A já se tak těšila. Netuším do jaké míry Mattoniho postava odpovídá realitě, seriál ho každopádně vykresluje jako nesympatického snaživce bez jakéhokoli sociálního cítění ("Znásilnil jsem svou ženu pár dní po sňatku a nějak jsem si nevšiml, že se jí to trochu dotklo a změnilo to náš vztah!?" To jako vážně?). Seriál se navíc šíleně vleče (udělat celý jeden díl o tom, jak někdo neúspěšně nabízí ve Vídni vodu, navíc stále dokola těm samým lidem, kteří o to evidentně nestojí, musí být fakt umění) a herci mi v rolích příliš nesedí - nezpochybňuji herecké kvality Švehlíka a Vilhelmové, ale dvacetiletý manželský pár jim člověk zkrátka nevěří, takže moc nechápu, proč nehrají Mattoniovi ve středních letech a tvůrci neobsadili do prvních pár let jiné, mladší herce. Škoda peněz za krásné kostými. ()

005 

všechny recenze uživatele

Toto spojení scénáristy a režiséra nefunguje. Dejte jeden díl Já Mattoni a za tím jeden díl Pan Selfridge a bude vám to jasné. Škoda ()

janka007 

všechny recenze uživatele

Žádná postava není dostatečně sympatická, že by s ní člověk šel. Postavy jsou celkově ploché jak z omalovánek, příběh nemá gradaci. Vilhelmová a Geislerová hrají mladice, kterými byly tak 15 let nazpět, to samo o sobě hodně hraničí s trapasem. Celkově dobří herci ani dobrý režisér nenahradí dobrý scénář. Hezky oblečená nuda, vykradení dobrého britského seriálu Panství se nekoná... ()

cumimnabednu 

všechny recenze uživatele

Jejky mane, jaképak srovnávání se zahraničím furt, jaké laťky? Do prčic borečku kritiku, až za tebe budou mluvit činy, tak pak řečni. Vem si příklad z toho Mattoniho, když už to dílo kritizuješ. Dokaž co on a pak kritizuj. A když už, tak kritizuj něco konkrétního, ne takové otřepané fráze. Oproti jiným seriálovým zvěrstvům hodnotím Já, Mattoni plným počtem hvězd. Na co bychom se jinak v té TV v pátek těšili? Toto je jediný seriál, na který se dívám a těším a užívám si ten čas sledování. ()

Jan00 

všechny recenze uživatele

...pouze bych vytknul hudbu, která se mi k seriálu nelíbila. Pro "bordelmamu bych vybral jiný typ herečky. ()

narenta 

všechny recenze uživatele

Připadám si jako bezvěrec, a jako kdybych sem mezi vás nepatřil, když i po zjištění, že se zde většinově hlasuje mezi 2* a odpadem, dávám 5* - ale nemohu si pomoci. Krom nepřehlédnutelných chyb v dobových rekvizitách (např. produkční sériová petrolejka z 60. let min. stol. v ateliéru malíře v roce 1898, nebo osobní lékařská decimální váha z 30. let min. st. v pokoji Alžběty Bavorské) a výběru lokací pro natáčení mi jediné na seriálu vadí potlačená "byznysová" stránka vzestupu zakladatele Mattoniho impéria, kdy převládla jaksi ta "vztahová". Snad krom jednoho dílu jsem si vždy při závěrečných titulcích říkal - dobrá práce, a těšil se na další díl. Vždyť to je u seriálů přece jeden ze znaků úspěšnosti - napjaté očekávání dalšího dílu. Nerozumím tomu proč zde všichni hodnotíte tak nízko, a proč má tak dobře obsazený a výpravný seriál k dnešnímnu dni pouze 55%, a je v modrém. Asi nejsem ten správný znalec filmové tvorby. Vždyť i ta faktologie, kterou seriál přinesl je nezastupitelná - já osobně jsem do dnešního dne o historii značky MATONNI věděl úplný prd. Věřím, že hodnocení půjde nahoru, až po nějakých 10, 20 letech bude seriál poněkolikáté reprizován. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Po debaklu s peněžními prostředky se pokračování divácky vděčné První republiky odsunulo na neurčito. Česká televize tak narychlo uspíšila svůj projekt jiného seriálu a určitý spěch a nedotaženost projektu je ze seriálu Já, Mattoni bohužel hodně znát. Navíc dost okatě kopíruje osvědčená témata právě z již zmiňované První republiky. Např. obsazení hlavního hrdiny pohledným hercem (David Švehlík), jeho propletence a vztahy s osudovými ženami a volby se kterou nakonec bude (Dana Marková, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová), nadpřirozený prvek (křečovitě pojatá mystika přes místní čarodějnici a její léčebné schopnosti) a historické kulisy (tady možnost kostýmního vyřádění z doby c. a k. mocnářství). Přesto to moc nefunguje a kritika prší ze všech stran. Hlavní problém bude asi ve scénáři, hlavní hrdina retrospektivně vzpomíná a ze žlučovitého nervního dědka je najednou mladý dravec ochotný jít přes mrtvoly. Jestli to má být model úspěšného podnikání, pak žádný vzor, jeho arogance, sexismus, "vlezdoprdelství" a sobeckost nikoho moc neoslní. Jenže tady nemáte komu jinému moc fandit, nejvíc prostoru dostává konečná partnerka Vilhlemová (později Medvedcká), která se z naivky stává pěknou megerou. Všechny díly seriálu sledujete asi podle pořekadla páně Járy Cimrmana s očekáváním, jestli to bude stejně slabé jako začátek. Je to chvílemi i horší. Škoda, že to není seriál právě o Cimrmanovi nebo jiném českém velikánovi, proč nás má lákat "Němec italského původu", který jde na ruku Habsburkům (hlavně císařovně, ta má roli tak lichotivě napsanou, že milovníci Sissi budou skřípat zuby). ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama