Reklama

Reklama

The Monster

  • Austrálie The Monster
Trailer

Rozvedená matka (Zoe Kazan) a její tvrdohlavá dcera (Ella Ballentine) musí v nouzi neočekávaně vyrazit na noční cestu za otcem dívky. Když během bouřky projíždějí přes opuštěné venkovské silnice, překvapí je náhlá kolize, po které zůstanou otřeseny, ale bez vážných zranění. Jejich auto je zničené a když se marně pokouší sehnat pomoc, zjišťují, že na opuštěných vedlejších silnicích nejsou samy – děsivé zlo číhá v okolních lesích a nemá v úmyslu je někdy nechat odejít... (noelcoward73)

(více)

Recenze (75)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Už z traileru bolo zrejmé, že sa jedná o kvalitku, a je to naozaj tak. A aj keď monštruózne kúsky ani zďaleka nepatria k môjmu favorizovanému žánru, nie je možné neoceniť podarenú príšerku, silné herecké výkony, občasné potrebné zmasakrovanie nepodstatných postáv či kvalitnú technickú stránku. Trochu zbytočné mi prišli len flashbacky zaoberajúce sa minulosťou hlavných hrdiniek, keďže mi bolo úplne ukradnuté, aký tam mali v minulosti medzi sebou vzťah. Pokiaľ chcel režisér zabrnkať na psychologickú strunu, tak v mojom prípade mu to teda nevyšlo, ale vo všetkých ostatných aspektoch (čiže tých hororových) určite áno. Síce z toho neskáčem od radosti po strop ako pri Strangers, ale po tom poslednom totálne nesledovateľnom nepodarku si u mňa Bertino opäť napravil reputáciu. Som fakt zvedavý, na ako dlho... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Monster hororů příliš nevzniká, tak jsme rádi za každý nový přírůstek, který je alespoň schopně natočen, ale pořád to nestačí. 40 minut opět čekáme než se něco přihodí. Mamka s nevrlou dcerou v autě je pro mne málo atraktivní, vždy když vidím málo postav v hororu, tak je jasné, že se příliš řádit nebude. Příšera vypadá slušně, ale nemá dostatek prostoru, gore se příliš nedočkáme a spíše se buduje atmosféra, která se mnou nedělala prakticky nic. Zhlédnout se dá, ale je to bohužel jen průměr. Story 5/10, Atmosféra 6/10, Gore 3/10, Vizuál 6/10, Akce 4/10, Napětí 6/10,Humor 2/10. Zábavnost 5/10, Lekačky 0/10. 55% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„V lesoch sa ukrýva veľa vecí.“ Obsahuje spoilery. Končatina na okne obšľahnutá z Jurského parku, citát o monštrách z Votrelca: Vzkriesenia a všeličo iné s miestami až vyložene na porážku idúcimi vedľajšími postavami prichádzajúcimi  samozrejme nie naraz, lež pekne postupne, aby obluda samozrejme mala koho zabíjať naprieč celým filmom. Zaujal Scott Speedman; myslel som si, že sa objaví aspoň na konci, ale nie, vystupoval len v jednom flashbacku. Tomu poviem úspešný koniec kariéry, Scott. So scenárom sa mohli viac vyhrať, tu som si pri zbytočnom obetovaní matky spomenul na dánskeho Strážcu mŕtvych, kde bol chlap pripútaný k potrubiu a mal pílu a namiesto potrubia odpiľoval ruku, kretén. Tu prečo matka proste nedržala pochodeň a spolu s dcérou nevyrazili pre pomoc? Ehm! Takisto mi chýbalo vysvetlenie, čo bolo monštrum vlastne zač. Kde sa vzalo? O čo mu šlo? Prečo zabíjalo ľudí? Aj ich žralo? Atď. Celé je to hlavne na režisérovi, ktorý vytvoril obstojnú a vcelku kvalitnú atmosféru (trocha á la Cujo) a o dvoch herečkách, z nich jedna sa podobá na Martinku z Turca, ale v zásade obe dobre hrajú. Scenár skutočne nie je žiadny zázrak, ale možno i vďaka početným retrospektívam do neľahkej minulosti hrdiniek dávam palec skôr hore, než dole. A za pekný dizajn netvora. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Monster příliš důvodů ke chvále nenabízí a zkušený fanoušek hororu ho pravděpodobně shledá poněkud nudným. Za největší nedostatek snímku lze bezpochyby považovat absenci napětí. Oceňuji, že režisér Bryan Bertino nechtěl nic uspěchat a příšeru ponechal polovinu stopáže schovanou ve stínech, avšak sázka na pozvolné budování atmosféry se mu vzhledem k jeho nedostatečným schopnostem přesto nevyvedla. Když se monstrum nakonec objeví v plné kráse, divák pouze zakroutí hlavou, jelikož tato nepovedená zmenšenina Godzilly strach opravdu nenažene. Kvalitu hororu alespoň částečně zachraňují sympatické postavy, kvalitní herecké výkony a obstojné dialogy. Druhou hvězdu udělím za snahu. Jakožto zdejší hororový expert jsem si totiž v rámci zpětné analýzy snímku velmi dobře povšiml, že Bertino do něho vkládá i část sebe samého a rozhodně se tedy nejedná o horor šitý horkou jehlou, jenž je natáčený jen kvůli vidině honoráře. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Materstvo je pre Kathy (Zoe Kazan) obrovskou nepríjemnosťou. Je závislá na alkohole, má problémy vo vzťahoch a najhoršou vecou je to, že ju jej vlastná dcéra Lizzy (Ella Ballentine) nenávidí. Na ceste k jej otcovi im na opustenej ceste uprostred lesa vbehne do cesty zranený vlk a následne sa im pokazí auto. Čakanie je dlhé a medzi rôznymi otázkami zostáva jedna nezodpovedaná. Pred čím unikal doráňaný vlk? Odpoveď na seba nenechá dlho čakať a matka s dcérou sa napriek zlým vzťahom musia spojiť a bojovať proti zlu, ktoré ich v tmavom lese ohrozuje. - Every setback is a setup for a comeback. Verím tomu, že táto veta bola po nevydarenom Mockingbird pre pána Bryana Bertina hnacím motorom. A The Monster je teda riadne velkolepým comebackom. Perfektne zahrané a napísané postavy, nekomplikovaný a pritom tak ideálne funkčný scenár, skvelé prostredie a dokonalá temná atmosféra. Tie sú doplnené špičkovou hudbou hororových lídrov tomandandy a krásne spracovaným monštrom, ktoré je očividne celé vytvorené prakticky a bez použitia CGI. Režisér naozaj dokáže vytvoriť pôsobivú a na nervy hrajúcu atmosféru a som rád, že sa vrátil späť ku svojím koreňom a atmosféricky sa to podobá na The Strangers. So všetkou tou tmou a monštrom v nej som mal občas pocit, že ide o špeciálnu epizódu Stranger Things. Rating R je opodstatnený, pretože v počte vyslovení fuck sa to pomaly chytá na legendárnych The Devil's Rejects. Trochu mi vadí ten strašne neambiciózny názov, ktorý však nie je úplne zlý, pretože divák nevie, či ide o monštrum, ktoré sa skrýva v lese alebo o monštrum, ktoré je s dievčatkom zatvorené v aute. Nájdu sa tu však nejaké hluché miesta, ktoré zážitok len jemne zhoršujú. Flashbacky sú oproti temným častiam málo záživné, aj keď ukazujú podstatné veci, čo mi akosi bráni v tom, aby som tomu dal plné hodnotenie. V posledných rokoch je to však jeden z najlepších Monster hororov, ktoré som videl a každému ho odporúčam. Ešte musím dodať, že som si po dlhej dobe pozrel trailer (samozrejme po dopozeraní The Monster) a každému odporúčam nepozerať ho, pretože sa pripraví o velkú porciu príjemného hororového zážitku. + herec z The Strangers a Out of the Dark + herec z Final Destination 2, The Returned a iZombie ()

choze 

všechny recenze uživatele

Snaha byla, ale mnohem víc na nezávislácké drama, než na horor. Zatímco o nelehkému vztahu matky a dcery se toho dozvíme až moc, o monstru se nedozvíme zhola nic a není vůbec ničím zajímavé (modem operandi, designem...). Pozvolné tempo vyprávění diváckému zážitku taky nepřidá, takže body snad jen za tu snahu o postavy, na kterých by nám záleželo, a za atmosféru opuštěné noční deštivé silnice. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Temný hvozd daleko od civilizace, provazy deště bičující silnici, matka s dcerou v nabouraném autě, poblíž zubaté zlo z lesa a…několik svítících pouličních lamp! Buď byl 100 metrů od havárie motel, anebo režisér potřeboval nějaký světelný zdroj a nevadí mu dělat z diváků idioty.. Flashbacky vykreslující problematický vztah malé Ripleyové s bumbající mamá mě nutily přemýšlet nad možnostmi, že vše po autonehodě je jen jakýsi očistec před vstupem do nebe, či peklíčka (ala Dead End) anebo nějaká metafora o monstrech v nás, ale on to fakt byl jen motorovým olejem politý vlkodlak, kterého by Rutger Hauer ve zlomku sekundy vyřídil dobře mířeným hodem dřeváku. Chtělo by se napsat, že Bertino celou dobu střílel slepými, ale on žádné náboje neměl.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Fascinující, že i dnes vznikne podobné 90s céčko bez jakékoli ideové nástavby. Člověk už jen čeká, kdy zpoza stromu vyskočí Rutger Hauer s obří pistolí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bertino vyprodukoval jeden skvelý atmosférický snímok a jeden totálny prepadák (podľa tunajších hodnotení), ktorý ani nemám odvahu sledovať. "Monster" by teda mohol byť takým znovuzrodením režiséra, pričom napriek silným stránkam, aj on sám musí cítiť, že nie všetko mu vyšlo ako by si prial. Kamera síce ostrá ako Šatanove korčule za mlada, a atmosféra dostatočne hutná, no bohužiaľ tieto plusy ani zďaleka neprebili nevhodne vstupujúce flashbacky či výzor monštra, ktoré vďaka lesku pripomínalo skôr figurínu z múzea Madam Tusoe než živú bytosť. Každopádne, nebolo to zlé a bavilo ma to - 55% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ufňukaná hororová sci-fi báchorka s nejdelším prologem ever. Během natáčení někdo zapomněl režisérovi říct, že by taky bylo dobrý, kdyby Kazan sem tam ukázala kozy. Až na solidní práci s diváckou imaginací dost nuda. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Některé ženy by neměly mít děti.... Noc, bouře, matka s dcerou v autě, les, stará cesta, vlk, krev. Malý lesní horůrek připomene v několika scénách Aliens (1986). Nic velkého, jen lehce předvídatelný snímek s dobrou atmosférou. Obě aktérky hrají velmi dobře, ale bylo jasné, že sledovat hodinu a půl události kolem jedné lesni nehody by nebylo pravé ořechové. A tak se do filmu vkrádají flashbacky, které vůbec neruší, naopak vysvětlujíí divákovi situaci, v níž se matka s dcerou nachází. I když na monstrum zřejmě brzy zapomenu, film mi příjemně utekl a líbil se mi. Bouře, les a temnota kolem jsou zkrátka fajn. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Postrádal som napätie a atmosféru, prekážalo mi nelogické chovanie postáv (polovičný spoiler) (aj to, akým spôsobom skonal príšerácky záporák) (koniec spoileru) a kombinovanie hororového žánru s rodinným drama v tomto prípade filmu vôbec nesedelo, pričom prelínanie daných scén je dosť nezmyseľné. Nijak príbehu nedodali akúsi pointu a dej taktiež nikam neposunuli. Ale nechcem znieť extrémne kriticky, takže odpad nedám, no po pravde mi deň po zhliadnutí v hlave zo snímku zostala len chytľavá klasika, púšťajúca sa z audio-macíka ("If you're happy..") a zubaté lesné monštrózne "čosi". ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, svoju atmosféru to malo. Opustená cesta, všade samý les, v lese striehne bubák a v aute sú dve vystrašené babenky... no čo už si viac v horore, ktorý ťaží predovšetkým z napätia a atmosféry, želať? Len škoda, že výbornú atmosféru sústavne narúšali flashbacky do minulosti oboch hrdiniek, o tom, ako si navzájom nerozumeli. To sa sem nehodilo a len to narúšalo budovanie atmosféry. Väčšinou keď začínala hustnúť prišiel nejaký takýto výlet mimo realitu, čo zbytočne dávalo priestor na vydýchnutie. Samotný bubák mohol byť tiež lepšie urobený, ale zase nebola to ani žiadna katastrofa, minimálne zvuky, ktoré sa šírili okolo neho boli fajn. Priemer. 60/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Za tip na tenhle film vděčím uživateli Daiker za což mu tímto děkuju. Že nepůjde o film, kterej bude disponovat vysokým bodycountem a gore je jasný už podle obsahu. Lesy, déšť, tma a nestvůra. Tohle je spíš o hereckých výkonech dvou hlavních představitelek, napětí a atmosféře. Trochu rušivým elementem pro mě byly ty flashbacky do minulosti. Myslím si, že vše se dalo stihnout v úvodní půlhodince. Co se týče samotnýho monstra asi až tak originální není ale určitě neurazí. The Monster hodnotím slušnými 3hvězdami. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Horor, co selhává úplně ve všem. Neinvenční, spoléhající na obehranou atmosféru noci a lijáku, říkající si o hlavní cenu za nepovedené "monstrum", kterému přejete, aby ho déšť nerozmáčel a loutkovodiči si neuhnali v tom promáčeném terénu rýmu. Sešlo se hned několik negativních faktorů. Film nemá dobré obsazení. Zoe Kazan v roli nezdárné matky je nesympatické cosi, čemu přejete brzký odchod ze scény. Dočkáte se, jen to trvá téměř celý film. Na Elle Ballentine je znát, že se urpuntně řídila pokyny režiséra, kdy má zatlačit na intenzitě pláče, hrůzy, děsu, křiku. Podpora otřesného střihu byla bolestná v tom, že přesně bylo znatelné zadávání režisérových povelů k akci. To přetrvávalo celý film. Nyní k provedení monstra: morda plná tesáků, oslizlý kobalt, patrně oběť Batmanových sexuálních experimentů, pak převoz do Dinoparku a následná permutace v lesích. Nechápu, že v dnešní době to někdo vymyslí, rozkreslí návrhy a fakt to realizuje. Nutno vidět. Poslední kapkou úděsnosti byl režijní přístup. Zvýšený počet pomocných režisérů nasvědčuje o tom, že režisérovi příliš na výsledku nezáleželo. Je k nevíře, že je pod filmem podepsán zkušený Bryan Bertino, který do svého počinu nevpravil ani špetku objevného zápachu, vše řádně omleté, chudé na gore, protkané nadbytečnou psychologickou linkou, kdy je divák nucen sledovat četné posuny zpět v ději/flashbacky, v nichž je svědkem haprujícího vztahu závislé matky alkoholičky k malé dcerce. Samozřejmě se jejich vztah během filmu podstatně vylepší. To do hororu vůbec nepatří. Bertinova protivná snaha vymanit film z nižší kategorie jen vše špatné korunovala. Ke všemu to není tak zručný režisér, aby operoval se záměrem, že co není moc vidět, je nejděsivější. Ano, na filmu je vidět úplné hovno. Monstrum na scéně pobývá vteřinově, do toho noční scenérie. Už debilní bylo cestovat s dítětem uprostřed noci. Prostě nepovedené, kardinálně překonané a nechtěně úsměvné. 4/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Johnnie Walker příšera, drápy brousí za šera. Nad sežranou mámou, na cácorku vrní... jestli bude po ní, brzy bude po ní!" Keep walking.... Kvalitně zapálená i vypálená, 40% příšera, se mrcasí temným lesem života, plným ostrých zubů a zkrvavených zobáků dobrých holubů, kteří se vracejí. Resp. dvou holubic, jedné nesympatické čůzomaminky jednou nohou v alko hrobě, plus jedné šik holčičky s dětským pohledem a předčasně zestárlou duší, která se naší příšery (zatím) nebojí. Věř, kdo chceš. Btw, tenhle nepříliš povedený kříženec mezi vetřelcem a cirkusovým medvědem vzbuzoval hrůzu jen z roští, dokud nebyl vidět, to mi naskakovala pořádná husina, jak blahé paměti kdysi při absťácích, ale jakmile pažravec strčil notorický čumák do světel pouličních lamp, už to nebylo ončo. Škoda, kdyby toho démona alkoholu nezhmotňovali a udrželi ho v temnotě po celý film, šel bych i na pět hvězd. Ale holubi sem, holubi tam, i jen jako obyčejný horor taky dobrý. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Spoilery! Blbost jsme se spolusledovatelkou čekali, tento snímek však překonal všechny moje negativní předsudky. Celkem mě překvapuje, že se najdou uživatelé, které v tomto snímku našli zalíbení. V úvodních vteřinách divák sleduje rozpolcenou rodinu a panující nevraživost mezi matkou a dcerou. Copak bude asi následovat. Krizová situace a obrovské skamarádění a zapomenutí na dávné neshody. Usmíření přišlo dříve než jsem očekával. Kamarádkami se stali po první nehodě. Už jsem se tak těšil pouze na The Monster. Do momentu, než jsem jej uviděl. Katastrofa! Strach byla poslední emoce, kterou tahle příšerka mohla vyvolat. Příšerka nebyla ovšem nejošklivější. Bryan Bertino bořil hororové stereotypy a obsadil do hlavní role neskutečně ohavnou Zoe Kazan. Snímek ještě více dokurvil častým výskytem absolutně debilních a nezajímavých flashbacků, kterým se maximálně dařilo pohřbít jakýkoli počáteční náznak atmosféry filmu. Závěr se zneškodněním monstra pomocí zapalovače a spreju byl vrcholem veškeré trapnosti. Alespoň, že měla máma smrt rovnou s kremací. Jeden z nejhorších pokusů o horor, jaký jsem za poslední dobu viděl. Bryan Bertino by se měl na filmařinu vysrat. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Snad poprvé, zde budu výrazně vyčnívat, ale nemohu si pomoct. Po dlouhé době jsem měl tu čest vidět monstr horor, který není směšný, dokáže vyděsit a navíc má skvělé herce. Režisér dokonale pracuje s minimálním rozpočtem a až na flashbacky (kterých je možná příliš a ne vždy jsou do děje dobře vloženy) se příběh odehrává v jednom voze a okolním lese. Atmosféra je krásně budovaná a monstrum slušně udělané. Já se bavil velice dobře a v rámci žánru se jedná o to nejlepší co jsem za x let viděl. ()

Reklama

Reklama