Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Promo 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Promo 2

Recenze (141)

TonyM 

všechny recenze uživatele

Lynch zasa raz naservíroval poriadne prepečený mindfuck. Objavilo sa mnoho starých známych tvárí, niektoré zasa dosť chýbali. Celkovo veľmi príjemná nostalgická jazda s moderným nádychom. No čo ostalo je staré dobré Lynchovo surreálno. V dnešnej dobe pustiť do éteru takýto kúsok je prepleskom súčasným seriálom. Najlepšia časť série podľa mňa bezkonkurenčne č. 16. Ďakujem pán Lynch za zážitok počas celej série. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spolu s úvodní znělkou končí veškerá nostalgie, David Lynch je filmově úplně jinde a stejně tak je na tom jeho Návrat. Hned první epizoda naznačí dění, tedy, nějaké dění... příběhy začnou a najednou končí, čí ani neskončí, zmizí. Stejně tak je to s velkým počtem postav, povětšinou nedůležitých, naopak některé zas svoji důležitostí překvapí. Stálicí je tu například Dougie, který vlastně odlehčuje dění, přidává na komediálnosti, vše ovšem v mezích důležitosti jeho postavy... například scéna v Kasinu nezapomenutelná a nejen ta. Ze začátku jsem čekal, jestli se "to" u Dougiho stane, postupem času už mi to bylo vcelku jedno, ale potom "ta" scéna byla velice silná. Netřeba se více rozepisovat, každý jistě chápe. Další postavou která bavila byl zlý Cooper, ten zas příběhu dodává takový gangstersko mysteriózní nádech a to sérii velice prospělo. Ano, Kyle MacLachlan a David Lynch jsou zase ti nejdůležitější! U Lynche jsem uvítal velké množství jeho "klasických" scén, především osmá epizoda potěšila! Nebo i taková maličkost, jakou je závěr téměř každého dílu... příjemný oddech po tom všem. Vrcholem série jsou potom poslední dvě epizody. Předposlední uzavírá alespoň některé příběhy a propojuje staré s novým (je příjemné zase některé vidět). A závěrečná, to je vrchol všeho, či snad nový začátek všeho? Jednoduše fantastický závěr! 90% ()

Reklama

Sidonka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě série MTP z 90.let patří podle mého názoru k nejlepším seriálům všech dob a jsem jejich velkou fanynkou. Třetí sérii THE RETURN z roku 2017, na níž jsem se velmi těšila, jsem prozatím zasekla u epizody č.3 a víc než ty tři epizody už asi (alespoň prozatím) nedám. Upřímně přiznávám, že první díl z roku 2017 ještě dobrý, třetí epizodu už mi však hlava nebrala a mám z toho jen chaos, který nemám chuť rozluštit. Čím dál tím větší zklamání, kromě nesrozumitelnosti a špatné návaznosti (například kam se poděl Cooprův šarm a celá jeho osobnost, byť nyní již rozdvojená po návštěvě vigvamu? I když už měl v sobě Boba, byl kdysi i ve svém dábelském počínání a přeladění víc přesvědčivej a uhrančivej než nyní, viz závěrečná scéna natočená před 25 lety - Coopr-Bob před zrdcadlem), příliš mnoho povrchně načrtnutých postav, míst a linií, která jsou zbytečně brzo opouštěna a ....ne, ne, tohle není Městečko TP, snad si jen někdo vypůjčil jeho název. Uvítala bych méně nadskutečna a byla bych raději, kdyby se děj držel více dramatické kriminální linky s příměsí tajemství, záhad, inteligentního humoru, řešil vztahy atd. než se zaměřoval na přespříliš navršené až pózerské surreálné vize. Kouzlo je pryč, místo toho nám Lynch naservíroval podivně poslepovaný guláš s prozatím nepříliš zajímavými postavami a mysteriózností, které alespoň mě osobně takhle předložené netáhne. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důstojný následovník, předchozí, naprosto perfektní série. A to je (bohužel) největší plus. Zbytek je hodně nevyrovnaný mix, kde některé díly jsou naprosto dokonalé a jiné úplně o ničem. Vím, že je Lynch pořád někde jinde, nemusím jeho díla chápat, ale musím mít po skončení ten silný, blíže nepopsaný pocit, že jsem viděl něco, na co hned tak nezapomenu. A to mi tady celkem chybělo, přes skvělý konec a famózního Kyla, jsem nucen konstatovat, že jsem od tohoto seriálu čekal určitě víc. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Shovel yourself out of the shit! I just did. Cesta z výšin televizního zjevení může vést pouze z kopce, varoval skeptik ve mně, hrdém držiteli sběratelské edice prvních dvou sérií na DVD a jinak též milovníkovi višňového koláče. Jenže Lynch není jen tak někdo a místo aby zklamal či utržil plichtu, možná nejen pro mě zachránil víru v americkou televizní tvorbu. Tvůrce, který už točil jen kraťasy jako I touch a Red Button se nejspíš právě takhle rozcvičoval na další, doufejme nikoliv poslední majstrštyk. Jestliže první a druhá série měly blízko k Modrému sametu, lehce surreálnému filmu, který zachovával rovnováhu mezi kýčem a krutým výsměchem jemu, série třetí vypadá jako pro změnu štědře zafinancovaný haluz Inland Empire. A hned od začátku je jasné, že se to psalo 25 let. Drsnější, rozvětvenější, krvavější a cca 72x surreálnější verze lehce halucinogenní devadesátkové soap opery rozkvétá v čiré zlo a pasuje tak na naše zasrané časy jako hrnec na prdel. Šlo by procházet jednotlivosti, ale stačí říci, že The Return levituje 10 kilometrů nad čímkoliv z populární produkce; ve všech směrech. Casting snů kombinuje známou partu s hollywoodskými stars, jež v televizi pohromadě nezahlédnete; staré i nové postavy, v podstatě bez samoúčelu; nenapodobitelná atmosféra groteskní temnoty; univerzum dekonstruující nemilosrdně vlastní historii, v němž příznačně není často jasné ani základní časoprostorové uspořádaní podle hesla is it future, is it past?; scénář prvotřídně režírovaného zlého snu; sebemrzačící se příběh, kterému není podobné nic, co jste viděli. Lynchova vize nachází v produkci Showtime prostředky k uskutečnění, která by bez reputace Davida Lynche neměla šanci. Původně zřídka navštěvovaný černý vigvam je tentokrát na denním pořádku. Pět hvězdiček je fakt málo. Takže slovy doktora Jacobiho v úvodu komentáře, udělejte svému vkusu dobře a ... ↑←. ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • David Bowie přislíbil ve 3. sérii účast. Kvůli jeho předčasnému úmrtí ale byli tvůrci nuceni část scénáře přepsat a jeho postavu na obrazovkách vidíme v podobě „obří konvice“. (mandyl)
  • Natáčelo se od 9. září 2015 do 15. dubna 2016 v Kalifornii, Nevadě, státě Washington a ve Francii. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama