Reklama

Reklama

Vzpomínka na Karla Kryla

(koncert)
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Česko, 1995, 44 min

Obsahy(1)

Jaromír Nohavica zpívá písničky legendárního písničkáře. Písničkář Karel Kryl neodmyslitelně patří mezi největší osobnosti české kultury posledních několika desetiletí.
Když jsme si v roce 2004 připomínali jeho nedožité 60. narozeniny a současně i deset let od jeho předčasného úmrtí, uvedla Česká televize kromě jiného i reprízu záznamu jednoho unikátního koncertu J. Nohavici. Ten koncert se konal zhruba rok po Krylově smrti na nádvoří hradu Helfštýna a šlo skutečně o ojedinělou a neopakovatelnou záležitost – písničkář Jaromír Nohavica ten večer totiž zpíval pouze Krylovy písně. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Miła - nie przychodź na wołanie, miła - wojenka moja pani, z nią się kochać chcę, gdy w nocy się budzę." Krylova Lásko v polštině mě poměrně zaujala. Ovšem celkově to bylo s výběrem skladeb trošku slabší, protože mi chyběla nějaká pořádná satirická vypalovačka. Nohavica si totiž logicky vybral spíš ty poetické věci, aby nebylo tak okaté, že mu chybí Krylův poťouchlý úsměv. Jenže ono to patrné je, takže vyjadřuju spokojenost s tím, že odkaz slušného člověka Karla Kryla ještě žije, ale skutečnost, že ho udržuje při životě agent Mirek, mě činí poněkud zmateným. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kryla očividně nikdo nenahradí. 1) Nohavica je lyrický a poetický, Kryl je hořký, zatrpklý, útočný, bere za srdce. Nohavica si prozpěvuje, Kryl zoufale křičí. Nohavica je ironický vědoucí úsměv, Kryl představuje vášnivou obžalobu. Nohavica je na pohodu, Kryl je na to, hodit si mašli. Mám rád oba, ale každého pro něco jiného._____ 2) Zaujala mě Láska v polštině. Pro fanoušky přikládám text._____ 3) Szczur kończy gulasz mdły / Już pora wyjść z kantyny / Karcianej zapis gry / Na liście od dziewczyny / Przed nami długa noc / Ruszamy jutro z rana / Pod szary wpełzasz koc / Co skrywa grzech Onana_____ Miła - nie przychodź na wołanie / Miła - wojenka moja pani / Z nią się kochać chcę / Gdy w nocy się budzę / Miła - twą postać widzę we śnie / Miła - dojrzałe dwie czereśnie / Weźmiesz z dłoni mej / Gdy kiedyś powrócę_____ Dwadzieścia prawie lat / I w czapkę znaczek wpięty / Papieros w kącie warg / Niedbale uśmiechniętych / Obija się o bok / Nabite parabelum / Śpiewamy idąc w krok / Dwa metry od burdelu_____ Już dojadł resztki szczur / Do koszar powracamy / Na ścianach latryn wzór / Z napisów nie dla damy / Na sen nam czasu brak / Kostucha kości liczy / Pijani w drobny mak / Walimy się na prycze. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by mohl vkusně a důstojně zpívat písničky z Karlova odkazu ? Výsledek potěšitelný, ani tak se tu ale maximální prožitek nekoná. (Ten druhý - s nabubřelou parazitující národoveckou naivitou by si to ovšem mohl odpustit úplně). Nehažte kamení - Jeřabiny - Zbytečná láska - Kateřina - Lásko (polsky) - Ukolébavka - Lilie - Morituri te salutant - Prsten z kamejí - Veličenstvo kat - Vánoční - Martině v 7 pádech. Zde, v chladu Helfštýnského večera, taková vzpomínková odmocnina z jedné bez významnějšího zavzpomínání.. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Karla Kryla, který pochází z našeho města i interpreta jeho písní Jarka Nohavicu, který už před rokem 1989 u nás občas koncertoval ve folkových vánocích. Závistivcům, kteří stále omílají jeho spolupráci s STB bych chtěla říct, že zatím co Nohavica svoje písničky u nás zpíval, řada lidí se bála na jeho koncert přijít, aby je tam někdo neviděl a neměli z toho v práci nepříjemnosti. Pokud by Nohavica někomu ublížil, dotyčný by se jistě dávno ozval. Je to jen takové ... jedna paní povídala. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Působivý a unikátní vzpomínkový koncert na Karla Kryla z hradního nádvoří. Jaromír Nohavica si vybral z Krylova repertoáru jak písně známější, tak i ty trošku méně známé a jak instrumentálně, tak i pěvecky všechny zvládnul na jedničku s hvězdičkou. Ale přes to všechno ve výsledném hodnocení jedna hvězdička schází. Karel Kryl, básník, zpěvák a především Člověk, byl jen jeden. ()

raduna01 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že Nohavica má písně Karla Kryla v malíčku, ale nemůžu se zbavit dojmu, že to prostě nebylo. Moriture te salutant nebo Veličenstvo kat nikdy nezazpívá jako on a kdo byl někdy na koncertu Karla Kryla, nebo měl i možnost s ním posedět ví o čem mluvím. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Je dobře připomínat Karla Kryla. Ne, je nutné připomínat Karla Kryla.....ale tohle spojení mi příliš nevoní. Jaromír Nohavica a jeho spolupráce s STB?!?!.....neodsuzuji, nemám nato ani právo, ale kapka soudnosti by neškodila. Jak už jsem řekl, nejsem ten kdo by mohl někoho soudit za jeho činy, ale nesedí mi ani Nohavicův projev v konfrontaci s Krylovými texty........Kryl je přece jenom nejen specifický autor, ale i interpret a když ho máte naposlouchaného, může nastat problém. Co však musím pochválit je volba zaznivších písní........nevím jestli výběr stál pouze na Nohavicovy, nebo mu bylo našeptáváno od jinud, ale to je věc, kterou považuji na celém koncertu za nejvydařenější. ()

Tominko12 

všechny recenze uživatele

Jaromír Nohavica spieva Karla Kryla...To proste nemohlo dopadnúť inak ako na výbornú. 44 minút skvelého počúvania. Niekedy som sa čudoval prítomným divákom, ktorí sa tvárili, ako by boli donútení prísť na tento koncert a viacmenej iba pasívne sedeli. ()

Reklama

Reklama