Nelly a pan Arnaud

• Francie

Nelly & Monsieur Arnaud

Francie / Itálie / Německo, 1995, 106 min

Claude Sautet

Můj pátý Sautetův snímek a tentokrát s pěti hvězdičkami váhat nebudu. Zatím jsem si říkal, že tomu stále malinko chybí, ale v tom to právě bylo! Sautet je geniální svojí obyčejností - ovšem tou nejkrásnější možnou. Tato "komedie nejistoty", jak jí sám Sautet nazval, je ale skutečnou perlou. Setkání kultivovaného, starého, dobře situovaného staršího pána (Michel Serrault) s mladou ženou (Emmanuelle Béart), pokořovanou lhostejností svého muže i finančními starostmi. Ona mu přepisuje na počítači jeho rukopis a při tom se vytvoří neskutečná blízkost - trochu rozmarná hra, spřízněnost duší. Vrcholem je scéna, kdy si Arnaud prohlíží spící Nelly. Nic se nestane, ale je v tom úplně všechno!! Žádná láska - neříkám, že se mi nelíbí nejrůznější filmová zpodobnění lásky - sám Sautet je v tomto oboru mistr nad mistry. Ale tady je to něco víc - absolutní DŮVĚRA, ta nejkrásnější, nejčistší důvěra, která i mně vhání slzy do očí. Důvěra, která je ovšem tak hluboká, že vlastně nemůže mezi lidmi fungovat a musí vztah ukončit. Sautet jako nejlidštější režisér a Emmanuelle Béart jako ta nejhlubší a nejsilnější (o jejím něžném půvabu a kultivovanosti není pochyb) žena současného filmu.(28.7.2005)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,035,000Tržby Celosvetovo $5,000,000(21.12.2009)

Ten film plyne přirozeně jako život. Špičkové herecké výkony, kdy herci se na sebe nesnaží upozornit a trumfovat se, ale pocitvě odvádějí každý krok své role, scénář, jako by ani nebyl napsaný, ale vytržený ze života, režie, která se pokorně poddává příběhu, prostě lahůdka.(15.10.2011)

Film bez akýchkoľvek experimentov, nových postupov, umelecky i pocitovo úplne obyčajný. A práve tým výnimočný a originálny. Absolútna pokora, čistá radosť, dokonalý obdiv. Klaniam sa a ďakujem !(6.11.2009)

Přes vláčné tempo jsem se vůbec nenudil, naopak mě naprosto fascinoval - nečekaně - pan Sarrault, jehož charisma bylo přímo magické a omamné. Velmi příjemný film. Poznatek - v polovině 90. let nosily dámy opravdu příšerné oblečení.(30.1.2010)