Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přitažlivá a vyzývavá šestnáctiletá dívka nemá o ctitele nouzi, avšak o problém hýbající celým malým městečkem se zaslouží, když ze znásilnění obviní svého šarmantního strýčka, když se jej předtím marně pokoušela svést. Nahořklá komedie, jediný film režírovaný hercem Václavem Lohniským, se opírá o živelné herectví jak Vladimíra Menšíka v roli výřečného strýčka, tak Lucie Žulové jako poťouchlé svůdnice. Vcelku ožehavé téma bylo pojednáno vtipně a nešetřilo dvojsmysly, třeba při soudním přelíčení, kdy údajně postižená dívka byla vyzvána, aby se tužkou trefila do pohybujícího se papíru s dírkou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Václav Lohniský měl s režírováním začít mnohem dřív. Opravdu skvěle podchytil atmosféru doby, i když za dveřmi se již přezouvala normalizační šeď. V doprovodu svých výborných kolegů natočil rozvernou komedii o právě aktuální společenské pravdě, za kterou jdou lidé jak stádo - ani mírné politické popichování se tomuto snímku nemůže upřít. Sympatický humor i jemné drámo, přesně střižené na styl šedesátých let. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Když vidím, jak se dřív žilo, vstávají mi hrůzou a dojetím vlasy na hlavě .. při natáčení tohoto jistě velmi zajímavého dílka jsem už chodil v kraťasech s bandaskou na nádraží do hospody pro limonádu .. ale bylo to, sice na malém, ale přesto .. městě .. takže anonymita a maximálně udavači sousedi, co si mojí mámě neustále stěžovali, co jsme zase kde s bráchou provedli .. jinak se lidi až tak moc navzájem dobře neznali, ale zpět k filmu : … tady je naprosto nádherný a excelentní filmový závěr : pan Souška (Vl.Menšík) neprávem odsouzen za znásilnění, je po propuštění z basy slavnostně doma na vsi uvítán a hned ten večer v místní hospodě opit svými sousedy, kteří ho předtím všichni veřejně a kolektivně pranýřovali a kydali na něj hnůj .. odveden pak všemi na místo činu a tam postrčen na onu půdu ve stodole, kde měl údajně dotyčnou dívenku Lidunku Kotrbcovou (L.Žulová) zneuctít .. aby na ni vykonal to, z čeho ho obvinila .. : „ona s tím taky souhlasí“ .. všichni s tím souhlasí .. „tak dělej, lez už na horu .. udělej ji to, za co si už seděl .. ať máme před tebou čistý svědomí“ … ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

Filmová perlička, bohužel lehce pozapomenutá, která vaří z nejlepších ingrediencí domácí humoristické tvorby a celek pikantně dochucuje správně dávkovanou nadsázkou, absurdnem, černým humorem nejlepší kvality, aniž přitom zapomíná, že původní téma bylo velmi vážné a mohlo svými důsledky velmi fatálně poznamenat životy všech zúčastněných. Velká škoda, že se jedná o jediný režisérský počin Václava Lohniského, neb svou prvotinou tento všestranný český herec prokázal schopnost velmi citlivě vést širokou škálu různorodých hereckých osobností, takže hvězdy nezastiňují své méně známé kolegy, naopak společně nabízejí širokou paletu rázovitých figurek. Všechny příchutě se správně propojily a divákovi je naservírována filmová delikatesa po všech stránkách nesmírně vyvážená. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prehnane aktívna čerstvá šestnástka za jednu noc takmer znásilní dvoch mužov a jeden za to skončí pred súdom. Lepšie by to vyriešil svojským odhadom asi aj natvrdlý príslušník VB. Súdny proces a záverečné krčmové a pijanské scény ma neuchvátili, no prvá polovica je výborná. Keď sú na scéne iba Menšík a jeho detská „obeť“ so svojimi rafinovanými podvodmi, to ma bavilo. –––– Chlap, hlavně když je ženatej, potřebuje nějaké rozptýlení. Básnici tomu říkají inspirace. –––– Ale vždyť vy s tím uhýbáte. – No, a to měla dělat ona. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Obligátne falošná katarzia, ktorou sa režim utvrdzuje aj vo filmovom umení spočíva vo vysvetľovaní situácie, vyjasnení nezrovnalostí a ujasnení si jasných a neotrelých stanovísk. Takto funguje resp. na takýchto princípoch môžeme badať Lohninského réžiu a systém kontra 1 epizódka. Téma je v zásade dobrá, ale ubíjajú ju prvky (ideové) komediálnym podtónom, veselou hudbou a prílišne podkopávacou naratívnou výstavbou, ktorá začne skĺzať k vylíčeným scenárom. Aby nová vlna utíchala, toto je jej opozitum, hoci ľudomilsky pôsobí optimisticky a poučne. Hrozné. Pri psychologických témach je vítaným plusom práve nedopovedané a v prípade českých komédiách je to práve poetika, ktorá jej dotvára to, čím je neopozerateľná v mnohých prípadoch. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Děj se odehrává ve fiktivní vesnici Sedlolupy, přičemž natáčení probíhalo v pražských Stodůlkách, přesněji v ulici K Brance a jí přilehlých místech. (fler)
  • Jediný film, který režíroval herec Václav Lohniský.. (M.B)
  • Debut herce a zpěváka Jiřího Vondráčka. (M.B)

Reklama

Reklama