Reklama

Reklama

Paříž 1991. Mladý detektiv Charlie řeší svůj první případ, vraždu mladé ženy. Při studiu podobných případů odhalí řadu podezřele podobných úmrtí. Dlouhých osm let je jediným, kdo věří v existenci sériového zabijáka. Vražd přibývá, intervaly mezi nimi se zkracují a Charlie se stává architektem jednoho z nejkomplexnějších pátrání, které kdy francouzská policie vedla. Film, inspirovaný skutečným případem zabijáka Guye Georgese, sleduje deset let usilovného vyšetřování. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Mnohovrstevnatý příběh. Atmosférou připomene české kriminální klasiky - přesahem do soudní síně Dobrodružství kriminalistiky, přiblížením mnohdy zdlouhavého procesu vyšetřování Malého pitavala z velkého města, včetně Dietlovského přístupu k postavám. Po pravdě, on ale Případ SK1 vůbec není malá a zanedbatelná kriminálka. Jak se vrství oběť za obětí, houstne atmosféra, na kterou upozorňují vedlejší postavy už v úvodu filmu, a pro ty, kdo jako já, případ neznají, to začíná být napínavá podívaná, včetně nejistoty, kdo na konci vyšetřování vypadne jako viník, bez ohledu na paralelně běžící soudní proces v jiné časové rovině. Evropský styl vyprávění  je po kvantech hollywoodských rutinních, i když kvalitních filmů a seriálů, osvěžující a přitom epicky udržel pohromadě roky vyšetřování s řadou obětí, přičemž umožnil a vymáčknul na minimalistické ploše z herců opravdu silné charaktery, které by v nějakém fiktivním světě měly potenciál na pět pokračování. Film zvládá i rutinní práci kriminalistů vyprávět poutavě a pokud má někdo klid a dobrý obraz, musí docenit všechno od kompozic, přes plíživě napínavou hudbu, až po průvodcovství po Pařížských ulicích, které potěší každého, kdo tam dlouho nebo nikdy nebyl, včetně příjemných střešních perspektiv. Význam SK1 jsem si vyzradit před puštěním nenechal , nejde o nic překvapivého, ale vyplatí se filmem nechat vést, čím méně toho divák ví, tím více jej odlupování jednotlivých vrstev bude zajímat a v rámci možností a hororových jatek i "bavit". Ve výsledku opravdu výtečná krimi evropského střihu, na kterou se s chutí podívám znovu, nejen kvůli atmosféry a Paříže, ale i kvůli silnému závěru u výpovědi a v soudní síni. Po prvním shlédnutí a při prvních dojmech hodnotím hodně vysoko. VOD Dostupné toho času na Edison Online: https://edisonline.cz/vod/detail/pripad-sk1-online-22791 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Drsná, syrová a bezútěšná Francouzská krimi sledující 10 letý hon na sériového vraha Guye Georgese! Podobnost s Fincherovým Zodiacem je rozhodně na místě. Film má zajímavý styl vyprávění, sledujeme dvě časové linie. Jedna se odehrává v soudním líčení a v druhé sledujeme práci kriminalistů, kteří se snaží vyřešit čím dál častější přibývající vraždy mladých krásných dívek. Velmi hezky zobrazené, jak to v takové práci chodí a může vypadat. Frustrace, bezmoc, nedostatek důkazů, žádné stopy a žádná spolupráce. Detektivům závidět nebudete. Film má pomalejší tempo, ale díky tématu je velmi poutavý, zahráno je to perfektně a scény ze soudu mají také náboj. Na to, že film je starý 6 let, tak se pořád nedostal lidem do podvědomí, třeba napravit! Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 8/10. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení Festivalu francouzských filmů 2015. V plném lesku vrací na scénu žánr, na který francouzská kinematografie byla kdysi hrdá - starou poctivou kriminálku natočenou tentokrát ve stylu Fincherova Zodiaca. Tedy nikoliv jako konflikt policejních složek se zločineckým podsvětím, ale jako svízelné a zdlouhavé sbírání stop, skládání drobných skřípků, které možná později někdo dokáže sestavit tak, aby dávaly smysl. Bludiště indicií, slepých cest a omylů, které stojí životy dalších obětí. SK1 popisuje případ sériového vraha, který po léta děsil obyvatelky Paříže a zaměstnával policejní aparát. Ukazuje, jak je snadné sejít ze správné stopy, jak ošidné je uplatňovat racionální uvažování tam, kde ho protivník postrádá. Divák sleduje spletité vyšetřování a zároveň soudní přelíčení s podezřelým, kde jej ale filmaři nechávají v nejistotě a napětí, jestli ten asociální podivín šířící kolem sebe negativní energii v pozici obžalovaného je skutečný pachatel. Celkový dojem: 95 %. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Když jsem v Paříži, vždy se snažím zajít do kina na nějakou tu francouzskou novinku, protože ve většině případů je dost pravděpodobné, že do českých kin nebo na DVD vůbec nedorazí. L´Affaire SK1 asi každému Francouzi něco řekne asi jako každému Čechovi něco řekne příjmení Kajínek. Já jsem v devadesátých letech vyrůstal, francouzsky zdaleka neuměl ani dobře a o nějakém vrahovi z východní Paříže neslyšel. O to víc byl pro mě film odehrávající se ve dvou časových liniích zajímavější. Jak vyšetřování, tak scény ze soudní síně výborně natočeny, nenudil jsem se a nechal se strhnout v děsivém souboji policie a justice s brutálním a surovým vrahem. Vyzdvihnul bych výkony Raphaela Personnaze v titulní roli a Thierryho Neuvica a Christy Theret ve vedlejších - už to není ta třeštící Lola, ale sebevědomá mladá herečka. L´Affaire SK1 se u mě dostává na špici průběžného pořadí nejlepších filmů roku 2014. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tomuhle se říká návrat do 70.let fr. kriminálek. Filmařská nádher nádher člověk jako kdyby se vrátil do časů, kdy řádili Henri Verneuil s Alainem Delonem, ostatně ten plakát na Melodii podzemí tam nebyl náhodou. Přimočará kriminálka, která je vyprávěna ve velkým časovým rozpětí a ještě ke všemu prolínající minulost se současností aniž by stylem vyprávění narušila napětí nebo způsobila nepřehlednost. Naopak dlouholeté pátrání po brutálním seriovým vrahovi pohltí a vyflusne až po závěrečných titulkách. Výborně napsaný a odehraný postavy, nezáviděl jsem policajtům tu bezmoc v kombinaci s obrovskou vůlí vraha dopadnout, což taky považuji za nejemotivnější složku filmu. Dialog Francka s obhájkyní je sice krátký, ale udeří na srdce, navíc jako kdybych tam viděl opřenýho Alaina Delona v dobách jeho největší slávy. Za posledních x let jsem neviděl lepší francouzskou kriminálku. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (11)

  • SK1 je kódové označenie, ktoré dali vyšetrovatelia prvému genetickému odtlačku prsta sériového vraha vo Francúzsku. (Arsenal83)
  • Režisér Frédéric Tellier sa začal zaujímať o Guya Georgesa po tom, čo znásilnili jednu z jeho priateliek. Po naštudovaní si materiálu bol prípadom tak zaujatý, že sa okamžite rozhodol natočiť o ňom film. (Arsenal83)
  • Frédéric Tellier pred napísaním scenára strávil asi šesť rokov len výskumom prípadu (svedectvá, zápisnice). Písanie scenára mu potom trvalo ešte ďalšie tri roky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama