Reklama

Reklama

Královna Viktorie a německý císař mrzák

(TV film)
  • Česko Královna Viktorie a císař mrzák (více)
Velká Británie, 2013, 47 min

Hrají:

Jim Carter

Obsahy(1)

Za pomoci dopisů z královského archivu odkryjeme příběh vystrašeného malého chlapce s utajovaným handicapem. Když se nejstarší dcera královny Viktorie Vicky provdala v roce 1858 za německého korunního prince, nebylo to jen manželství z lásky, ale také pokus posílit vazby mezi dvěma největšími evropskými mocnostmi. Ale plán se katastrofálně zhroutil. Rok po svatbě překonala Vicky těžký porod, jenž ji málem připravil o život a její dítě - budoucí císař Vilém II. - se narodil s navždy ochrnutou rukou. Vicky brzy zařídila řadu bizarních a často krutých pokusů Viléma vyléčit z jeho neschopnosti, která se tehdy považovala za nemravnou a ostudnou. Tyto procedury pomohly dát vzniknout vysoce dysfunkčnímu vztahu mezi matkou a synem, v němž rostla i synova nenávist k matčině rodné zemi, přičemž současně vyjadřuje svoji touhu po „zakázané lásce" s ní. (Viasat)

(více)

Recenze (4)

viax 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o emocech provázejících dětství a dospívání Wilhelma, vyvozených z dosud nezveřejněných dopisů císaře s matkou, královnou Viki, dcerou anglické královny Viktorie. Odhalení neobvykle tristního dětství, v němž hrálo hlavní roli zranění z komplikovaného porodu, následné citové odcizení matky porodivší "nedokonalého" dědice trůnu, trauma zmrzačeného dítěte nedostatečně kompenzované láskou babičky a pobytem na anglickém venkově. Otvírá se příběh velmi vzdělaného muže s vysoce pravděpodobnou citovou deprivací, který musel obstát ve společnosti orientované na fyzickou dokonalost. Pár pus a objetí v pravý čas a Velká válka by možná nebyla. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o muži, který nezabrání první světové válce. "Je naprosto šokující, že jedna rodinná větev zmobilizovala vojsko, aby zaútočila na jinou rodinnou větev". Roli válečného zločince si Vilém nepřipustil ani po válce v holandském vyhnanství. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, o kterém jsem v životě neviděl dokument, až do nynějška. Téma o Wilhelmově postižení, které v něm přetrvávalo na celý život. Muž, který toužil po koloniální moci, muž, který nechával umírat své vojáky v zákopech byl pro mnohé lidi mrzák. Dokument nám poodhalil zákulisí Wilhelmova depresivního dětství, jeho vztahy s rodiči a babičkou, anglickou královnou Viktorií a také jeho poslední chvíle života v Holandsku. Dokument mi přišel k chuti a jsem rád, že jsem nabyl nových vědomostí o Wilhelmovi II, jednoho z největších strůjců 1. světové války. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama