Reklama

Reklama

Dáma v dodávce

  • Velká Británie The Lady in the Van (více)
Trailer 4

VOD (1)

V komediální filmové adaptaci proslulé hry Dáma v dodávce od britského dramatika Alana Bennetta exceluje dvojnásobná držitelka Oscara Maggie Smithová (Panství Downton). Představí se v jedné ze svých nejslavnějších rolí - svobodné slečny Shepherdové - kterou si zahrála už na divadle. Film vznikl podle skutečného příběhu slečny Shepherdové, ženy neznámého původu, která svou dodávku "dočasně" zaparkovala na příjezdové cestě k londýnskému domu Alana Bennetta, kde nakonec zůstala patnáct let. Zpočátku vynucená laskavost postupně přerůstá ve vztah, který oběma hrdinům navždy změní život. Uznávaný režisér Nicholas Hytner znovu spojil síly se slavným autorem Alanem Bennettem (Šílenství krále Jiřího, Šprti), aby v ulici a domě, kde Bennett a slečna Shepherdová celé ty roky žili, společně natočili výjimečný a dojemný snímek plný životního optimismu. (Cinemax)

(více)

Recenze (46)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Maggie Smith si střihla roli babky ze známé britské divadelní hry. Babky, co smrdí jak pukavec a nadává jak dlaždič. Babka, co se nakvartýruje před barák tomu nejnudnějšímu spisovateli pod sluncem. A jelikož se tím Alex Jennings vůbec netají, probíhá tak podobně vlastně celý film. Nebýt Maggie a anglického prostředí, bylo by to ještě horší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $10,021,175Tržby Celosvetovo $41,387,687Tržby za predaj Blu-ray v USA $30,063Tržby za predaj DVD v USA $1,338,338║ suchopárny anglický humor, ktorý sa nemá kam moc hýbať /40%/ ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Maggie je dáma, Maggie je bezdomovkyně, Maggie umí zahrát královsky cokoliv. Já jí tleskám a bude můj drahoušek nejen z Jane Brodyové, Panství Downton a nebo z Dámy v dodávce, je jí stále. Tohle byl neuvěřitelně uvěřitelný příběh, kde se mnou lomcovaly protichůdné pocity, přesně jako v reálu a z toho je patrné, jak dokonale ztvárnila tu babču, kterou jsem chvílemi nesnášela, pak zase litovala a tak stále dokola. Bravo Maggie! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Co si budeme nalhávat, jediným skutečně vtipným momentem byla Allamova glosa, že co se týče auta, tak si konečně pomohla. Jinak je to v nadneseném duchu pojatá divadelní inscenace nasnímaná filmovou kamerou. A tady mi to vadí. Rozbití divadelní formy občasnými návštěvami v exteriérech je spíše na škodu, ničí ten křehký vztah, který si divák mohl do té doby navázat s aktéry hry o empatii, soucitu a likvidační dominanci špatného svědomí. Hytnerovo pojetí se zcela míjí s mými diváckými potřebami. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Zväčša podľa skutočného príbehu? Viem si to úplne pohodlne predstaviť. Mal som z filmu dobré pocity a po dopozeraní som si ich len potvrdil. "The Lady In The Van" je podľa mňa skutočne dobre spracovaným filmom. Veľmi dobre natočený, plný veľmi dobrých hercov a (ako som už veľakrát spomínal) som vždy rád keď vidím film, ktorý nepoužíva všetky súčasné moderné hračky a potrebuje ich zakomponovať. Maggie Smith tu podľa mňa absolútne kraľuje a človeku je z nejakého dôvodu tá stará nepríjemná dáma veľmi sympatická. Vôbec... kto natiera autá nažlto kefou od záchoda? To je vskutku vtipné. Plus aj niektoré jej hlášky ostanú trefné. Plus je to tiež film, ktorý ukazuje ako môže niektoré veci vnímať spoločnosť a kam to môže dôjsť. Nemusí to byť plynulý a ľahký film na pozeranie, no minimálne je veľmi zaujímavý a stojí za pozretie. Svoj čas neľutujem. Hodnotenie: B ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dost smutná (ne) komedie s četnými divadelními prvky (vnitřní monology, rozdvojení postav). Hodně reálně zobrazená postava nešťastné bezdomovkyně, včetně vykreslení zápachu a výkalů. Je to fakt smutné. Obdivuji britský sociální systém, který se stará i o lidi žijící takto na ulici a přitom se je nesnaží násilím donutit například vykoupat se nebo nechat se umístit v ústavu. Stejně jako přístup bohatých sousedů k ženě, co na prahu jejich luxusních domů parkuje v zasmrádlém karavanu – většinou se k ní chovali fakt hezky a ohleduplně. Ale, popravdě, děj není moc zajímavý, spíš je to jen popis jednoho zvláštního soužití. /4. 8. 17./ ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli jsem blbej já nebo je blbej ten film. Ale sledovat jak se nějaká protivná babka bezdomovkyně vždy nakvartíruje k někomu domů nebo jenom na záchod, to mi jako moc zajímavý příběh nepřijde. Hlavně je nereálné, že ti lidé jí vždy k sobě pustí, i když jí tam nechtějí. Já mít barák a přijít mi tam taková bába bezdomovkyně, tak jí ženu svinskou holí a né, že si jí tam ubytuju... ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Hořko sladký úsměvný příběh nesourodé dvojice, které stejně tak jako celému snímku naprosto dominuje výkon Maggie Smith. Ta mě necelé dvě hodiny neuvěřitelně bavila a převážně díky ní se jedná o tak příjemnou podívanou. Musím říct, že sám až žasnu kolik bylo vytěženo z jednoduchého námětu téhle vztahovky, při které jsem se ani minutku nenudil. A ještě něco, opravdu obdivuju Maggie, že i v osmdesáti má tolik energie, aby si brala hlavní role, za to vážně velká poklona. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je koncert Maggie Smith, která ukazuje, že velkou herečkou je možné být v jakémkoli věku, stačí jen dobrá role. Tahle role je dobrá, ale celkově snímek trochu pokulhává a nedovedl jsem se do něj většinu stopáže dostat. Hlavně jako komedie funguje tak nějak podivně a rozhodně vás nemusí uhranout. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Drama s lehkým záchvějem anglického humoru a fantastickou 81letou Maggie Smithovou. 1) Spoiler. Hra o duševně nemocné (možná jen nekonformní) staré paní a homosexuálním spisovateli, který si jejím prostřednictvím ujasňuje vztah ke své matce, mě nebavila, čemuž nezabránily ani inteligentní dialogy. Oba společenští vyvrženci svou osamělost a výlučnost snášejí rozdílně: ona je zbožná a bezohledná extrovertka, on je do sebe zavinutý introvert, který svým běsům čelí u psacího stolu. Does Jesus Christ dwell in this house? 2) Film pěkně poukazuje na typicky britskou neochotu řešit vzájemné spory hádkou či násilím...zdvořilost je nade vše, i když vlastně nic nezmůže. 3) Rezervovanost sousedů chápu. Také nemám rád bezdomovce. Neumím rozlišit, kdo z nich je nevinnou obětí a kdo si tento životní styl zvolil dobrovolně. Zjišťovat to je obtížné, namáhavé a tuším, že dost neproduktivní. 4) Ovšem osamění uprostřed lidí je daleko horší, než být sám někde v pustině. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bennet i Hytner jsou především divadelní, i mnozí další jsou divadlu blízcí. A snad právě tohle pomezí divadla a filmu, poněkud sráží jak film tak divadlo. "Dodávkovou lejdy" není možno také považovat ani za sociální ani gerontologickou studii. Je to hra, nejspíš přece jen divadelní, plná empatie, optimismu, anglické tolerance a humoru, a nenásilně podaných věčných pravd. Z filmového pohledu mi vadilo zbytečné rozdvojení Alana Bennetta a samotný závěr, v němž se dozvíme příliš mnoho zbytečných informací o Miss Shepherdové (tedy přece jen ne lejdy) - velice snadno bych se obešel bez jejího jeptišského období, koncertní kariery, i silniční nehody. ()

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Awh, to len mne to prišlo tak neskonalo nudné a ako čistá strata času? Je síce pravda, že Maggie vo svojom úctyhodnom veku (80 rokov) dokáže stále na plátne zahrať kadečo, ale to je fakt asi jediná zaujímavosť na celom tomto filme. Scenár, dej, zápletka, dialógy, postavy... nič z toho ma akosi nezaujalo! Skôr mi všetci liezli parádne na nervy a k ani jedinej postave som si nevypracoval počas filmu žiadny vzťah, a tak som v podstate nedokázal s nikým ani len sympatizovať. Ako som povedal na začiatku - strata času! ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tak moc jsem se na tenhle film těšila a tak moc jsem zklamaná. Maggie Smith ale rozhodně nezklamala, naopak mě moc mile překvapila, že i ve svém věku dokáže zahrát tak velkou roli, ale nelíbilo se mi zpracování filmu. Už ze začátku jsem tušila, že se mi styl jakým je film natočený nebude zamlouvat. Škoda, že to prostě nebyl životopisný snímek bez zbytečných dodatků o tom, co kdo řekl a neřekl. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Po tomto sa uz necudujem mojmu oblubenemu hercovi Toby Stephensovi zeby s matkou spolu v divadle v zivote nehral. Maggie Kovacova je amtkou Tobyho Stephensa, len tak mimochodom  : 63 % ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se těšila a doufala, že to bude alespoň z části dobré jako Univerzální uklízečka.. Popravdě jsem se ani jednou nezasmála.. Maggie hrála perfektně ale celá role uřvané Margharet mi vadila.. Vlastně jsem nenašla ani pořádnou zápletku.. Děj by se vešel v klidu do takových 30ti minut.. Zklamanost.. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ne každý film musí být udělaný stejně. Nemusí být hlavní postava hezoun, který potká krásnou blondýnu a spolu přes různé peripetie dosáhnou svatebního obřadu. Jsou i filmy z druhé strany mince, strany stáří, samoty a opuštěnosti. I tahle smutná část se dá ale vyprávět s nadhledem a vtipem. Tak se nám taky představí Mary neboli Margaret, která to v životě rozhodně neměla jednoduché a na stará kolena bydlí v dodávce na ulici. Je neovladatelná až protivná. Odpor sousedů je značný. Slušnost však velí nevyhnat ji z ulice a mění se až ve zvyk, a cosi možná jako toleranci, snad místy i přátelství. Těžko vyprávět, lépe film rovnou vidět. Příběh nemá velká dramata ani zlomy, ale paní Smithová hraje brilantně, stejně jako Alex Jennings. Dokonale rozehraná partie pro dva samotáře a klavír. Závěr možná moc rozvleklý, jinak velmi slušný snímek. 80% ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Bláznivé, anglické, tvrdohlavé, barevné, žluté, životní. Příjemné vyprávění o přátelství mezi lidmi z ulice a bláznivou ženskou z dodávky. Je o vtipné, smutné i vlezlé. Maggie je báječná, tempo vyprávění je poklidné, bez větších dějových zvratů se špetkou tajemna. ..pohodových snímků je poslední dobou nějak málo.. ()

Reklama

Reklama