Polizia chiede aiuto, La
What Have They Done to Your Daughters?
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Itálie, 1974, 90 min
Massimo DallamanoHudba:
Stelvio CiprianiObsah
Na trámu podkrovního bytu je nalezena oběšená dívka, v době smrti sotva patnáctiletá. Pitva odhalí stopy po nedávném mnohačetném sexuálním styku, a kromě toho vyloučí sebevraždu, dívce totiž někdo do oprátky pomohl. Během rekonstrukce na místě činu policie zachytí fotografa, jenž ze střechy protějšího domu svým objektivem zachytil možná poslední okamžiky života nešťastnice. Chlapec, který je na fotografiích identifikován, však podle všeho nebyl jediným dívčiným milencem, a kromě toho má na dobu vraždy dokonalé alibi. Inspektor Silvestri a prokurátorka Vittoria Stori jen nesnadno rozkrývají indicie spletitého případu - zmasakrované tělo v kufru auta, magnetofonové nahrávky schůzek klientů s nezletilými prostitutkami, šíleného muže na motorce vraždícího řeznickým sekáčkem… (dopitak)
Karlos80
Docela efektní thriller s některými opravdu hrozivými scénami (místy opravdu dost brutální a krvavé), navíc i trochu šmrncnutý v té době o specifický taliánský subžánr poliziesco. O akci tu opravdu není nouzi (památná pronásledovací scéna). Film je tedy vším možným, nejen klasickým šablonovitým giallem, ale proč ne. Tajemný, do černé kůže oděný motorkář-zabiják se sekáčkem na maso, sympatický inspektor Claudio Cassinelli, pěkná napínavá scéna v suterénu garáží. Něco podobného jsme mohli vidět i v jiných známých giallo filmech, třeba od Martina, ale hlavně co mě na tomto filmu neuvěřitelně bralo, to byl vskutku nádherný, jemný, podmanivý, a snadno zapamatovatelný Ciprianiho hudební doprovod (opravdová lahůdka). Mínusy: Menší role pro Adorfa (škoda), finále mohlo být přece jen lépe propracovanější a ne tak urychlené, magnetofonové nahrávky mě taky moc nebraly, nicméně film byl opravdu napínavý a silný i třeba po vizuální stránce. Režisér Dallamano (já mu říkám dalamánek) dříve působil jako kameraman a spolupracoval třeba i se Sergiem Leonem na jeho dvou prvních spaghetti westernech. Zde, ve svém druhém giallu (první "Cosa avete fatto a Solange?" bylo docela podobné), mě opět nezklamal, doporučeno nejen všem fandům. Komentář zde jako třetí v pořadí. Podobné filmy : "Cosa avete fatto a Solange"? a "Enigma rosso" (oba dva filmy společně s tímto, tvoří známou schoolgirl giallo trilogii)(1.5.2010)
Flego
Ešte som nevidel taký kvalitný film s toľkým množstvom hlúpych dialógov... Je to obrovská škoda a vlastne jediné mínus tohto veľmi drsného thrilleru. Odvážne scény, pútavá hudba a kamera a rýchle tempo sú pridanou hodnotou príbehu, ktorý rozpráva o zneužívaní mladučkých dievčat obstarožnými pánmi.(4.10.2011)
dopitak
Výborný film viděný v angličtině se slovenskými titulky (které vůbec neodpovídaly tomu, co bylo v anglickém dabingu vyprávěno, ale podle všeho seděly spíše na původní italskou stopu). Málokdy natrefíte na takhle napínavou a skvěle otempovanou, ale přitom zajímavou detektivku. Sadistické prvky sice strhávají zbytečnou pozornost, ale hlubší smysl příběhu (kritika politických špiček), pikantní námět s lolitkovskými prostitutkami a hlavně dokonale nesourodá ale současně ve všech scénách pasující hudba jsou tou nejlepší omluvou a zároveň pozvánkou. Milé překvapení a útok na TOP čtyřku dvanáctého měsíce.(23.12.2011)
Koly
Hodně, hodně kvalitní giallo, které se opírá zejména o dobrý příběh. Ale ani herci nezůstávají pozadu, hlavně Claudio Cassinelli v roli inspektora Silvestriho mi sedl. Dále musím pochválit režiséra Massima Dallamana, který dokázal citlivě použít gore detaily a to tak, že ani trochu neruší. Zpočátku mě trochu zarazil výběr vraha - motorkář, oděný celý v kůži, neustále nosící helmu? Na tom by nebylo nic zvláštního. Ale dát mu do ruky sekáček na maso? To je teda nářez. Ale nakonec jsem si řekl "proč ne"?(17.4.2008)
Gorehound
Tentokrát po svojej giallo pecke so Solange v názve stvoril Massimo Dallamano v podstate krimi, točiace sa okolo prostitúcie, spolovice skombinované s giallom. Štýl je vecný, drsný, detektív v hlavnej úlohe ide pevne za svojim cieľom, a čo sa naozaj podarilo sú scény s tajomným motorkárom, nie nepodobným vrahovi z giallo pecky Strip Nude For Your Killer. Sú naozaj adrenalínové, napínavé. Pán režisér zjavne chcel svojim filmom rypnúť i hlbšie, čo dokazujú titulky na začiatku i v závere. I postavy sú civilné a dobre vykreslené, hudba od Ciprianiho tradične skvelá, čiže podarilo sa.(8.6.2011)
Slimak
Aneb POLICIE ŽÁDÁ O POMOC.A při čem že?Nemůže totiž dopadnout a usvědčit vraha, který prý rajzuje po městě na motorce.Vzhledem k tomu že Massimo Dallamano měl již dosti praxe s kamerou vznikl vizuálně velmi poutavý film.(5.4.2009)
pawleta
Poměrně kvalitní detektivka, váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale popravdě čekal jsem zajímavější finále. Hudba je dost dobrá, výborná scéna v podzemních garážích(30.1.2012)