Reklama

Reklama

Satisfakce 1720

  • Česko Tordenskjold a Kold (festivalový název) (více)
Trailer

Dánský kontradmirál Peter Wessel Tordenskjold je hrdinou Velké severní války. Ta začala v roce 1700, trvala přes dvacet let, skončila porážkou Švédska a podpisem Nystadského míru. Slavný vojevůdce, kterému ještě nebylo ani třicet let, tím ztratil smysl svého dosavadního života a nový zatím nenalezl. Není se až tak co divit, protože jej marně hledá hlavně pod sukněmi dívek a na dnech džbánků, lahví a sklenic. To, že je tento pohledný muž slavným válečným hrdinou, mu cestu do cizích postelí i k alkoholu hodně usnadňuje. 
Jeho jediným a věrným průvodcem ve slavných bitvách i teď, v nudném míru, je jeho sluha Kold. Ten se na Tordenskjoldovo trápení nemůže dívat a přesvědčí jej, že je pomalu čas opustit přístav, najít si dobrou ženu a usadit se. Tordenskjold a Kold tedy vyrážejí na cestu po Dánsku a severním Německu, která se ale rychle změní na zběsilou jízdu plnou divokých večírků, vášnivých nocí, rvaček, útěků a kocovin. Válečný hrdina, který se svým životním stylem podobá dnešním rockovým hvězdám, má ale před sebou poslední souboj, jehož konec je dodnes opředen mnoha legendami, mýty i konspiracemi. (CinemArt)

(více)

Recenze (12)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kontraadmirál Trodenskjold mohl být, po komediální stránce, daleko lépe využit. Stačí si vzpomenout na seriál Červený trpaslík, kde scének s domnělým kontraadmirálem Rimmerem bylo hned několik a to přitom žádný kontraadmirál vlastně ani nebyl. Říkám to proto, že námět na první pohled vypadá fakt parádně a pokud jste nezaujatý divák, tak si říkáte, že byste se mohli docela nasmát. Opak je ale pravdou. Dánové to pojali vážnějc, než se vůbec sluší a patří. Celý film se totiž nudíte v takovém stádiu, že jste až otrávení. Závěr ale dokazuje, že tvůrci jsou z Dánska, takže se pořádně namažte a připravte se na tragédii. Ta Skandinávcům prostě jde daleko více, jak komedie. Tento film je silným důkazem. O to větší škoda, že se takový film celý točil u nás, protože kulisy vysloveně nemají chybu. Problémem je scénář, který z Tordenskjolda měl udělat vtipnout a zábavnou postavičku a přitom z něj udělal úlisného chcípáka, kterej chlastá, šuká a neřekne u toho nic, co by mohlo mít alespoň šestákovou hodnotu. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, ľahké i hlboké zároveň, aj to záverečné prekvapenie zinscenovali výborne, bola som chvíľu perplex :-) S prehľadom na spokojné 3*. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Krutý byl čas kdy admirálové a námořníci museli zůstávat na suchu v docích. A je jedno, zda šlo o Angličany, Dány, Holanďany, Švédy... Doba míru byla paradoxně pro námořníky horší než nějaká ta válka ve které mohl být člověk zabit či doživotně zmrzačen. Námořnické řemeslo bylo navíc velmi specifické a tak v míru bylo málo možností uplatnění pro všechny ty kapitány, důstojníky i řadové námořníky. Důstojníkům se dokonce mimo války snižovaly automaticky hodnosti a žold. Lecos jsem četl o britském námořnictvu 18. a 19. století a o admirálu Horatio Nelsonovi a tak dobře vím jak bolestivé bylo pro námořnictvo dlouhé zahálení a jak dychtivě očekávalo další válku s tou či onou zemí... O kontraadmirálu Tordenskjoldovi jsem nic nevěděl a tak nedokážu posoudit věrnost tohoto filmu. Co ale mohu ocenit a opravdu jsem si to užíval byla výprava. To bylo něco skvostného! Sice mi to modernější zpracování a zejména hudební doprovod v podobě rocku místy úplně nesedlo, i tak ale musím velmi vysoce hodnotit. Herci byli sympatičtí, charismatičtí a potěšila i účast našich! Stejně tak některé scény byly točeny u nás a milovníci empíru jistě ve filmovém zámku Gottorp poznali náš zámek Kačina. Film se mi moc líbil i závěrečný netradiční souboj. Byla to úžasná doba, doba kdy protivník neměl potřebu dehonestovat poraženého, ale udělal vše pro to aby jeho jméno nebylo pošpiněno. Dávám za 4 korbely s podobiznou kontradmirála Tordenskjolda. * * * * ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z nějaké ho důvodu jsem si myslel, že to bude celkem odvážný film, navíc komedie, ale ono to překvapivě tak odvážné není. Jen je to místy docela sprosté. Sem tam je to sranda, ze začátku, pak ale máte začít věřit, že je to podle skutečné události. A přestává to být zajímavé, i zábavné. Postavy nejsou špatné, ale celou dobu prostě neutáhnou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vskutku ahistorické dialogy jako z amerických prérií přes svou vtipnost vzbuzují přinejmenším údiv. 1) Skousnete-li prapodivné rozhovory, které vede znuděný frackovitý víceadmirál se svým sluhou, termíny jako "má na kontě" nebo "psychoanalytik", dostane se vám svérázného diváckého zážitku. 2) Spoiler. I některé další skutečnosti vzbuzují pochybnosti o příčetnosti tvůrců filmu. Sluha onanující nad obrázkem víceadmirálovy nastávající nebo sám víceadmirál znásilněný kapitánem přinášejí vskutku neočekávané zážitky. 3) Rocková hudba mi připomněla Coppolininu Marii Antoinettu. Zde jsem ji však kupodivu docela snesl. 4) Jednoznačný plus má 30letý Nor Jakob Oftebro (víceadmirál). Ve filmu si malou roli kadeta střihl i jeho 20letý rovněž pěkný bratr Jonas Hoff Oftebro. 5) Překvapující vtipné zápletky dodávají této svérázné okružní road movie po českých hradech a zámcích zajímavosti. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem, že to bude nějaká velká pecka, ale stejně docela zklamání. Že film bude rychlá jízda hýření jsem tušila, ale chybělo mi více vtipnosti. Jako například ve filmu Nerada ruším. Těšila jsem se na závěr MFFKV především na více černého severského humoru a místo toho jsme se dočkala spíše občasných pubertálních vtípků. Myslím si, že pan režisér má více talentu pro vykreslování psychologie postav a napínavého vyprávění, jak již dokázal např. u skvělého seriálu Zločin. Proto se mi asi nejvíce líbilo ztvárnění možného konce národního hrdiny ve dvou variantách na začátku a v závěru filmu. Opravdu pěkné a překvapivé. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Pre mňa neznámy aspekt švédsko-dánskej vojny. Takto to nejak dopadne, keď severania točia v Čechách. Film o vnútorných rozpoloženiach postáv, o ich túžbach, čiastočne aj živote a to všetko na pozadí vtedajších vojen, každodennosti a zvyklostí. Krásne kostýmy, zámky a lesy a to všetko v takej tej chladnej ale precíznej atmosfére. Možno aspoň v nejakom krátkom flashbacku ukázať niečo z tej bitky, bolo by to zaujímavejšie. Dobré v rámci možností, ale nestrhujúce. 3 z 5 ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

film byl natočen bez nějakého zbytečného démonizování hrdiny Trodenskjolda.To co ho potkalo na souši bylo pro něj horší než porážka v boji.Finální záběr kdy se rozhoduje jak to zaonačit aby pro dějiny zůstal hrdinou a ne obyčejným opilcem to fakt vymysleli! Herci si evidentně svoje role užívali.Já jsem se náramně pobavila ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Historické komediální drama s krásnou výpravou a kostýmy. Duševně prázdný a dobách míru ztracený dánský admirál Tordenskjold na naléhání sluhy a přítele Kolda vyráží z Kodaně do Hanoveru vstříc novému a klidnému životu v manželském přístavu. Jejich cestu naposledy provázejí večírky, ženy, sex a chlast a řada úsměvných situací. Daleko zajímavější než odlehčující paralely s turné rockového idolu, je Torstenskjoldova cesta k sobě a vývoj jeho vztahu s Koldem. Možná i proto mě film daleko více vtáhl v poslední čtvrthodině, kde režisér Genz dává psychologickým linkám více prostoru a admirálova cesta míří do finále. Plusem filmu je určitě poměrně věrné zasazení do historického kontextu, mínusem pro mě leckdy prvoplánový humor. Na pomezí tří a čtyř hvězdiček. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Mohol by to byť zaujímavý príbeh o Peter Wessel Tordenskjoldovi. Problémom je hlavne scenár, ktorý je nevyrovnaný a obsahuje niekoľko zbytočných elementov. A ešte je tu hudba, ktorá je síce dobrá, avšak pre niektoré scény sa podľa mňa nehodí. Osobné hodnotenie: 60% (**) ()

Davidaxik 

všechny recenze uživatele

Vskutku slabé, vážně podivné, ale jen pro zasvěcené. Děkuji za takováto zpracování, ale opravdu slabé, i přesto prosím více! Svět musí mít více takových to představení. :) ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Je to "severština", ale poněkud to připomíná měně známý film Miloše Formana Valmont (1989), což je opravdová filmová jízda se vším všudy. Avšak  Satisfakce 1720  (2016) má více existencionální poselsví a je o něco empatičtější. Dobová výprava filmu je na jedničku a uvěřitelnost si zaslouží pochvalu, která vyvažuje i něco, co by se dalo označit jako "filmová topornost". ()

Reklama

Reklama