Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (198)

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám z filmu trošku zmiešané pocity, no keď si vezmem celkové pre a proti tak mi to vychádza stále ako dobrý. Otvorene môžem povedať, že sa mi viac páči prvá polovica filmu, kde zisťujeme čo sa deje s jednotlivými hráčmi a ich diagnózy, než druhá polka, ktorá skočí do typických amerických klišé a melodrámy, ktorú sme videli miliónkrát. Nechcem to súdiť, lebo možno majú skutočne takú mentalitu, že zlé spoločnosti im chcú ublížiť a keď sa niekto postaví proti ich najväčšej láske, tak môžu si dovoliť čokoľvek a bla bla bla... ale také mám proste pocity. Keď sa to sústredí na hráčov a ich problémy s ich mozgom, tak je to dobré. Keď sa to presmeruje na boj s NFL alebo love story, tak sme to videli miliónkrát predtým. Ale myslím si, že čo tento film zachraňuje je jeho výber hercov. Myslím si, že Smith a Baldwin sú super a rovnako aj ostatní vo filme. Dobre sa na nich pozerá a aj ich počúva. A film je aj dobre zrežírovaný. Takže celkovo, som rád, že som ho videl. Hodnotenie: B- ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

CTE vs. NFL. Taká aktuálna téma a ja som o tom ani len netušil - no to bude najmä tým, že americký futbal nepatrí medzi športy, ktoré by som aktívne (vlastne ani pasívne) sledoval. Toľko záhadných samovrážd profi hráčov z NFL, ktorým akosi nikto nechcel prikladať nejaký špeciálny význam. Nikto, okrem doktora Omalu a doktorov okolo neho. Napokon sa podarilo stanoviť konkrétnu diagnózu, no škoda že to nerieši reálne vôbec nič, keďže neboli prijaté žiadne konkrétne opatrenia na zvýšenie bezpečnosti oblasti hlavy, ktorá pri tých nárazoch nesmierne trpí. Až 28% profi hráčov z NFL má rátať s tým, že sa ich život ocitne v sebadeštruktívnom móde? Tak to je teda dosť blbá vízia... Čo sa týka filmu, tak treba uznať, že táto zaujímavá tématika na základe faktov a skutočných udalostí, bola spracovaná veľmi dobre. No a Will Smith predviedol ďalší zo skvelých hereckých výkonov. A ešte k CTE: Keď tak nad tým premýšľam, toto nebude zrejme len problém amerického futbalu, keďže podobné problémy sa objavili už aj u hráčov NHL - Steve Montador, Bob Probert, či Derek Boogaard - všetci traja s diagnózou CTE, snáď ďalšie prípady tak skoro pribúdať nebudú :/ ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi priemerny a sterilny film, ktory pojednava o nejakom dôlezitom probleme. Aj ked cela ta zapletka o CTE mi tu pripadala nejak naviac a film sa viac sustredil na samotneho Benneta Omalu a jeho sukromny zivot, co teda nebolo ani trochu zaujimave. No a popri otravnom zblizovani s jeho milou pomalicky zistil vec, ktoru vsetci kompetentni uz davno vedeli. To je šok. Dalsia velka korporacia srala na jednotlivcov a zaujimal ju len vlastny prospech. Keby sa film namiesto nudneho zivota Benneta Omalu radsej do hlbky venoval tomu jak to v tej korporacii fungovalo, jak to tajili a jak sa to zmenilo jej fungovanie po odhaleni, tak by z toho mohol byt strhujuci film. Namiesto toho tu mame nudnu rozpravku o chrabrom africanovi, ktory poukazal na dôlezity problem. Nuda. No a Will Smith si teda nezasluzil ani len oscarovu nominaciu. Zaco ju chcel? Za to, ze sa naucil africky prizvuk z ktoreho niekolkokrat behom filmu vypadol a k tomu cely cas smutne pozeral do blba? Uplne ho na ploche par minut zatienil David Morse v ulohe zmagoreneho hraca. Tomu by som aspon nominaciu za vedlajsiu ulohu doprial stokrat radsej. Ale to by bol dalsi beloch naviac bielovlasý s nominaciou a to by uz Will Smith asi neprezil. 5/10. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velice zajímavé téma, jelikož na NFL každou neděli koukám a už mě tahle americká záležitost docela pohltila. Hned začátkem můžu ale říct, že Concussion absolutně nenaplňuje svůj potenciál. Máme tu klasické Oscarové drama, na kterém je strašně moc od začátku vidět, za jakým účelem je vytvořené. Will Smith tady hraje doktora Bennera Omalua původem z Nigérie, který se dostal do křížku se samotnou NFL když se snažil upozornit na CTE, která je spjatá s těmito kontaktními sporty. Dějově ani herecky ničím překvapivé a Concussion sklouzává do průměru životopisných dramat. Tak snad Will pochopí, že hrát v dramatu podle skutečných událostí nasazeném na konci roku společně s tím, že bude mluvit špatně anglicky neznamená jistou nominaci. A je jedno, jestli jste běloch nebo afroameričan. Zbytečný tyjátr. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Americkej fotbal mě úplně nebere, ale říkal jsem si, že když už kolem toho dělá Will Smith takový rozruch, tak to bude stát za to. A opravdu mě to zaujalo, ačkoliv mám opravdu k tomuto sportu daleko, jelikož se jedná o skoro globální problém v NFL a já o něm kupodivu nikdy neslyšel, takže jsem se taky něco dozvěděl. A Will asi opravdu nominovaný na oskara být měl. Ne kvůli tomu, že je černej, ale že by mi tam tak nějak seděl víc než třeba marťan Matt Démon a to už ho docela můžu. Skvost, který překračuje hranice sportovního žánru...9/10 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • V televizi mluví o Quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Film se odehrává v roce 2002 a tento Quarterback byl draftovaný do NFL až v roce 2004. (Popon1998)
  • V součastné době je v NFL hráč, který inkasoval extrémně tvrdý úder na hlavu, podroben vyšetření a pokud jsou u něj shledány příznaky otřesu mozku, není mu povoleno pokračovat v utkání. (Patriot.X)
  • Alternatívnymi názvami filmu boli aj Game Brain či Commotion. (MikaelSVK)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama