Bytost z hlubin (TV film)

Mermaid Chronicles Part 1: She Creature

Bytosť z hlbín

Horor / Mysteriózní / Thriller

USA, 2001, 91 min

Vydarený dobový, aj keď pomerne neambiciózny a neobjavný horor o morskej panne, ktorú vo veľkom akváriu preváža v podpalubí cirkusant Rufus Sewell. S jeho priateľkou (Carla Guginoová) snová bytosť nadviaže telepatický kontakt a začnú sa diať hrôzostrašné veci! Príjemné prekvapenie z produkčnej dielne Stana Winstona a atmosférická záležitosť, ktorej skóre vylepšuje umiestnenie deju do minulosti, v ktorej ešte tajomné veci mali svoje silné miesto.(19.12.2004)

• monolog

Je to dost velká nuda od začátku až do konce. Ten se ale zase snažili přecpat krví a troškou dění. Angus byl neuvěřitelně užvaněnej a strašně to ničilo atmosféru. Od chvíle, kdy se přesunuli na loď mi to připomínalo trochu Drakulu. Jenže konec byl takovej celej o ničem, celou tu hodinu a půl se to plácalo od deseti k pěti a pak k jedné. Prostě jedna velká nuda, ale je to škoda, protože námět je originální.(1.10.2006)

• Tuxedo

Hrozné herecké výkony, příšerný scénář, unyalá režie. A práce Stana Winstona je vidět jen pár minut.(1.10.2006)

Netypický monster movie, jak dobou, kam je děj zasazen (kolem roku 1900), tak monstrem jako takovým, obojí je velmi osvěžující, i když to ostatní pokulhává. Rozhodně film dá něco jiného, než jak vypadá front cover, kde by si člověk řekl, že nás čeká další vědecko-fantastická už stokrát ohraná blbina z výzkumné laboratoře 2050, kam se proplíží nepřátelský ufounek. Naštěstí tentokrát přijde příjemná změna v podobě prostředí minulého století, typického cirkusu s roztodivnými tvory a navrch je tu pan Woolrich s překrásnou mořskou pannou v nádrži "svého obýváku":) Ve scenáři jsou pochopitelně zahrnuty různé legendy, které nejen, že se hezky poslouchají, ale ještě se i vyplní. Podstatně horší už jsou herecké výkony, přehnaně dlouhé záběry, dialogy i monology, nevýrazná kamera. V průměru tedy film drží originální námět, místy pěkná atmosféra doby a závěr s morfnutou královnou mořských pan, která musí něčím nasytit své podřízené.(6.10.2008)

Čekal sem béčkovou kravinu, u které se v půl dvanácté v noci pobavím a ve které bude vraždit jakýsi superinteligentní zmutovaný žralok / krokodýl / chobotnice / zombie - potápěč z druhé světové války. Byl sem neskutečně naštván, když se mi dostalo dobového, a docela výpravného "hororu" o mořské panně, který je špatný až ke konci, kdž vykrádá Vetřelce, Souboj Titánů a konečně pouší na povrch malé logické trhlinky. Herci se velmi snažili a já dávám 3 hvězdy.(1.10.2006)

• Rex Mundi

Dve hviezdičky za prvú polovicu filmu, ktorá mala ešte celkom slušnú gotickú atmosféru tušenej hrozby. Dobrá bola aj dusivá atmosféra ponorkovej choroby počas cestovania loďou vyvolaná hustým erotickým fluidom morskej panny a mužského chtíču... ale to je asi tak všetko. ***SPOILER*** A potom sa to začne zvrhávať na vyvražďovačku a skončí to absolútnym bordelom a snahou o strašenie detí morskými príšerkami.(4.4.2005)

Sebastian Gutierez a Carla Gugino my začínajú byť celkom sympatický. Nie že by mi niekedy neboli, ale novší Rise: Blood Hunter (2007) je biedne prijatý, ale mne na spríjemnenie večera hororovou rozprávkou stačil, rovnako ako aj She Creature.(17.12.2009)

Na televizní film docela ucházející horor s dobře vybudovanou atmosférou. Příběh se odehrává na počátku minulého století a vypráví o komediantovi a šarlatánovi, který se zmocní skutečné mořské panny a pokouší se jí převézt do Ameriky. Je to jeden z filmů televizní série, kterou produkoval Stan Winston (muž, který dal fyzickou podobu Vetřelci), což se samozřejmě projeví v závěru filmu, kde předvádí své maskérské umění:-) (60%)(29.4.2003)

Vtáhla a už nepustila!! Netradiční, mýty a legendami opředená oceáno-báchorka o zákeřné "královské sexy ploutvičce". Odpouštím i ten mírně nedotažený a odfláknutý závěr. :)(5.4.2010)

• Deimos

TV/// Obsazení 3/10 Děj 2/10 Hudba 3/10 Efekty 4/10/// +mořská panna jak v ženské podobě, tak i v podobě příšery -televizní, špatně prostředí, slabá hudba, na krátkou stopáž celkem nuda, slabé herecké výkony/// Béčkové filmy mám rád, protože buď si na nic nehrají a nebo naopak ano, ale o to je to větší zábava. Zde trošku nechápu tak vysoké hodnocení, protože film vám v podstatě nic nedá. Je zde velmi málo prostředí i málo lekaček. Filmem jsem celkem otráven./// Celkem 28%///(5.10.2006)

Netradiční film, jehož začátek je příslibem dobrého hororu, ale průběh je dost nudný. Nicméně musím ocenit originalitu - z mýty opředené bytosti, mořské panny se stane zabiják?? No potenciál tu rozhodně byl, ale filmaři si s tím prostě neuměli poradit. Na druhou stranu to určitě nebyl špatný film, kousek tajemna v sobě měl a když ještě připočítám docela zdařilé monstrum z dílny Stana Winstona, vyjde mi čistě průměrná záležitost, která sice chtěla být něčím víc, ale můžeme být rádi že do dopadlo, jak to dopadlo.(1.10.2006)

Vždy som vedel, že morské panny sú svine...(29.7.2007)

• lennyd

Cirkusový umělec Angus (Rufus Sewell) má největší úspěch se svým číslem - zombie a mořská panna. Jednoho dne představení navštíví podivný cizinec, který Angusovi a jeho kolegům ukáže pravou mořskou pannu, kterou drží doma v obřím akváriu. Angus ucítí příležitost, a mořskou pannu cizinci sebere. Jenže jsou tvorové, se kterými není radno si zahrávat ... Když jsem film před pár lety viděl poprvé, docela se mi i líbil. Temná atmosféra, záhadný tvor, klaustrofobické prostředí zaoceánské lodi. Nyní se mi podařilo vidět film znovu, a - i když bych vše výše zmíněné zůstalo, docela dost jsem se nudil. Možná to bylo absencí jakéhokoliv překvapení či hlubší zápletky, možná jen tragickými hereckými výkony všech zúčastněných.(22.3.2011)

• corpsy

Zopár pekných masiek a sexy Carla Gugino. A viac nič.(8.3.2011)

• Curunír

Dokud filmaři neukazují karty, nevypadá to vůbec špatně, atmosféra tajemna docela funguje, ale pak se to bohužel celé zvrtává očekáváným směrem a film vyznívá do naprostého ztracena...Navíc závěrečné monstrum (nemuselo tam vůbec být) nepokládám za vůbec povedené, mně přišlo k smíchu, jako vlastně celý konec...Myslím, že kdybych to nesledoval na černobílé televizi, tak by pocit byl ještě horší, takhle to vypadalo alespoň vizuálně docela stylově...(1.10.2006)

• ric

Námět spíš pro Příběhy ze záhrobí nebo pro Příběhy Alfreda Hitchcocka.(12.10.2005)

Pekná prva polovička, hustá atmosfera. Dusné a diváka aj nabudí, že to bude kvalitný zážitok. To však opadne, keď film prekročí polku. Film sa stáva nudný. Zmení sa na prosté vraždiace klišé, už mnohokrát videné.(15.3.2008)

Nyní, když jsem film viděl podruhé, nacházel jsem malé střípky, které mi napoprvé unikly. To se mi stává, když se nechám strhnout příběhem, což znamená, že stojí za to. Škoda že finální podoba mořské potvory byla nevěrohodná a přeplácaná - příliš „mořsko-rybo-krabo-koníková“ - jakoby se výtvarník snažil za každou cenu nacpat všechny podoby moře do jedné osoby. Míň je víc...(23.7.2008)

Tenhle film má krásnou atmosféru. Možná je to dobou, kdy se to odehrává, možná je to prostředím. Každopádně se mi film ve výsledku docela líbil, což se tak často nestane. A v neposlední řadě, Carla Gugino je fakt pěkná.(29.7.2011)

Zajímavý snímek se zvláštní temnou atmosférou. Originální příběh si udržel mou pozornost a mé nadšení až do chvíle, kdy se z mořské panny stalo vražedné monstrum s armádou podobných monster (když se na film dívám znovu, pokaždé skončím před touto scénou). Chtělo by to propracovanější závěr.(7.2.2010)