Reklama

Reklama

Master & Commander: Odvrácená strana světa

  • USA Master and Commander: The Far Side of the World (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 1805 a Napoleon je pánem Evropy. V cestě mu stojí jen britská flotila a z oceánů jsou bitevní pole. Kapitán Jack Aubrey na lodi Překvapení u severního pobřeží Brazílie dostává rozkaz zničit francouzskou korzárskou loď Acheron, a tím zabránit pokusu přenést válku do Tichého oceánu. Střetnutí s  Acheron dopadne špatně a kapitán Aubrey musí ustoupit, aby zachránil alespoň mužstvo. Naštěstí se jim podaří ukrýt v mlze, a když jsou v bezpečí, začnou loď Překvapení opravovat. Zatímco se mužstvo stará o loď, doktor Stephen Maturin ošetřuje zraněné. Je mezi nimi i malý chlapec, plavčík Blakeney, kterému musí amputovat ruku, a námořník Plaice, jemuž operuje hlavu. Loď Překvapení zakotví u pobřeží, kde dokončí nejnutnější opravy a dozví se, kdy francouzská loď Acheron proplouvala kolem pobřeží. Kapitán Aubrey ví, že musí Acheron zastavit… Dva námořníci přinesou Aubreyovi maketu lodi Acheron, z níž se Aubrey dozví její slabiny, kterých ale moc není. Vydají se opět na moře, ale Acheron si na ně počkala. Aubrey zahájí manévry, připraví pro Acheron falešný cíl a střetu se vyhnou. Aubrey dokáže manévrovat tak, že další den stíhají Acheron. Pokud by jí dohnali, mají šanci Acheron zničit. Možnost vítězství jim však znemožní bouře: zlomí se jim stěžeň, který musejí odseknout, aby se nepotopila celá loď, a v moři utone mladý námořník Warley. Kapitán Aubrey je posedlý vítězstvím, ale smůla mu nedopřává uskutečnit jeho cíl. Posádka je přesvědčena, že smůlu nosí podporučík Hollom, který sám začne věřit, že je prokletý a raději skočí do moře… Aubrey stále hodlá zničit Acheron a nedbá rad svého přítele doktora Stephena, aby se raději s posádkou vydal na cestu domů. Aubrey se přestane honit za zničením lodi, až poté, co je doktor raněn. Doktor chtěl prozkoumat ostrovy a nalézt nové neznámé živočišné druhy, ale kvůli honbě za Acheron nebyl na výzkum čas. Nyní Aubrey rozhodl, že už není kam spěchat, a doktor začne zkoumat ostrov. Při tom zahlédne Acheron a běží se svými pomocníky varovat kapitána… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (733)

castor 

všechny recenze uživatele

Na kapitánském můstku stojí odhodlaně a zarputile, a když už si jeho posádka myslí, že ji tenhle geniální stratég námořních bitev nemůže ničím překvapit, vytáhne znovu do boje proti silnějšímu protivníkovi, který jeho loď před pár hodinami solidně proděravěl. Když má příležitost alespoň částečně utnout řádění cílevědomého Napoleona, kapitán Jeho Veličenstva neváhá. Žánrově pestrý a umělecky jistý Peter Weir nespoléhá na velkolepé bitvy, ač měl úctyhodný rozpočet, nepředvádí se, sází na herce, na vztahy mezi nimi, na poctivou atmosféru. A ukazuje palubu i podpalubí zhruba tak, jak to mohlo být. A já mu to věřil. Stejně jako přátelství mezi kapitánem Russellem Crowem a palubním doktorem Paulem Bettanym, který je i jeho úhlavním oponentem. Herecky jsou oba přesní a soustředění. Přirozené, chytré, elegantní, dokonale natočené. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle dodat? Asi nejohranější DVDčko mojí sbírky, které štve sousedy už šestým rokem. Referenční DTS zvuk který slastně trhá ušní bubínky, Russel Crowe ve svý nejlepší roli (ať mi nikdo neříká, že v minulým životě to nebyl kapitán), parádní námořní bitvy, jen tak mimochodem návštěva Galapág a do toho dva námořníci se zálibou v klasické hudbě. Peter Weir už tohle nepřekoná. A jak tak koukám na poslední filmy Russela Crowea, tak asi ani on ne. Celkem viděno asi 10x celé. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Říká se, že loď má duši, alespoň námořníci tomu věří a píše se rok 1805 a dobře natočené staré pirátské nebo námořnické příběhy mívají opravdu své kouzlo. Vizuální ztvárnění bouře v tomto případě špičkovou technikou digitálních technologií, jako byla třeba pěna vodní tříště bílých hřebenů, které bičovaly koráb Surprise těžkými vlnami či houpající se ráhno na návětrné straně, tak to nemělo chybu. Ostatně mohl to být i pěkný cestopis o Galapágách, kde jsou také obrazy nádherných scén s přírodovědcem, jejichž kouzlo tvoří pěkná zvířata. Přesto vše lze říci, že film obsahem spadá spíše do říše dobrodružných pohádek, ale moc pěkně se na to koukalo. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě zdlouhavé drama, kde se jakoby nic moc neděje. Opak je pravdou. Jde o velmi dynamický film, který je nabitý dějem od začátku do konce. Vždyť celý příběh na lodi Surprise je protkán hromadou minipříběhů, které se odehrávají mezi skvěle vykreslenými charaktery. I přesto ale Master & Commander nepůsobí roztříštěně, protože každý minipříběh je důležitou součástí celku. Navíc je po celou dobu přítomno napětí, kdy člověk nedokáže předpovídat, jak to bude dál, jestli bude vzpoura nebo ne, jestli ten přežije nebo ne atd. Ve skvělých výkonech všech se odráží Weirova pevná režisérská ruka. Velmi dobře je zvolena také hudba, zejména častá provázanost hudby na scéně a hudby v pozadí. Nemálo potěší také Bettanyho postava Dr. Maturina, což je vlastně Charles Darwin. Takže i když se může zdát, že jde o nudný příběh bez děje, jde o velice živelný dynamický film plný napětí, akce a lidských dramat. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film Petera Weira rozehrává drama o přátelství, odpovědnosti, povinnosti přecházející v posedlost. Hlavním zdrojem napětí ve filmu není samotný hon za Acheronem, ale postoj jednotlivých lidí k němu. Vidíme, jak musí rozhodovat člověk, na jehož rozhodnutí závisí životy mnoha lidí. To celé není podáváno polopaticky, ale prostřednictvím dialogů mezi kapitánem Aubreym a doktorem Maturinem, přítelem s darwinistickými sklony, spoluhráčem klasické hudby a občas i oponentem. Ztvárnění života posádky je podáno velmi přesvědčivě. Posádka věří kapitánovi, který dokáže poznat správnou hranici mezi přirozenou autoritou a nadměrnou tvrdostí. To se snaží dát poznat kadetu Hollomovi, který si nedokáže najít správnou pozici, až se stane v očích posádky příčinou všech špatných událostí. Jeho průchod podpalubím plným námořníků poté, co je jeden z námořníků potrestán za výtržnost proti němu je jednou z nejsilnějších scén. Weirova uměřenost (např. amputace ruky malého kadeta) je zásadní složkou filmu, protože divák není za pitomce. Čím se nešetří, jsou nádherné kamerové průlety okolo plně oplachtěné fregaty, přičemž se posádka chová reálně (část se stará o lanoví, někdo koná potřebu, pěšáci cvičí pořadová...). Zkráta skvěle zvládnuté prostředí, vynikající charaktery a jejich přátelství i rozepře, neskutečná kamera (průlety při klidné plavbě nebo při boji) a zvuk (tříštící se dřevo při zásazích dělovými koulemi je nezapomenutelné), naprosto neznatelné triky (bouře, zásahy) tvoří z M&C pro mne největší filmový zážitek mého života. A ještě lodě. Krásné hrdé lodě. Tohle jsem si přál od doby, kdy jsem se do vrcholného období plachetnic doslova zamiloval. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (42)

  • Russell Crowe (Jack Aubrey), Paul Bettany (Stephen Maturin) a mnoho dalších herců i dalších osob ze štábu před natáčením navštívili loď HMS Victory v Portsmouthu, aby získali pocit, jaké to bylo sloužit na podobné lodi v časech, kdy se film odehrává. (Adrai)
  • První film v historii, který se natáčel na Galapágách. (ČSFD)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 150 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Master and Commander se dočká prequelu

Master and Commander se dočká prequelu

05.06.2021

Oceňovaný snímek režiséra Petera Weira Master & Commander: Odvrácená strana světa v roce 2003 maličko doplatil na fakt, že šel do kin proti Návratu krále. Nejen, že tak většina diváků dala… (více)

Reklama

Reklama