Reklama

Reklama

Případ pro lyžaře

(TV film)
  • Česko Zvláštní případ (neoficiální název) (více)
všechny plakáty
TV spot

Dnes se můžete těšit na další díl volného cyklu detektivek z pera renomované autorky Hany Proškové, tentokrát podle knižního bestselleru "Zvláštní případ". Komisař Vašátko (V. Preiss) se na dovolené na horské chatě potká s malířem Horácem (D. Matásek). Sešla se tu různorodá společnost hostů, které vládne agresivní a arogantní režisér Skorkovský (D. Prachař). Ten ponižuje a týrá nesmyslnými příkazy svého malého syna (M. Svoboda). Horác jeho chování nese velmi těžce. Špatně to snášení i ostatní, ale ti jsou režisérovi nějak zavázáni. Dusno v chatě postupně narůstá a režisér je nalezen mrtev. Policie se kvůli vichřici nemůže do chaty dostat, a tak se vyšetřování ujímá přítomný a zkušený komisař Vašátko. Chata je plná lidí, kteří mají silné motivy k vraždě... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (67)

boni 

všechny recenze uživatele

Nevýrazné, škoda. První dva "díly" jsem neviděl, ale tenhle vypadal námětem velmi zajímavě, takže jsem si ho nenechal ujít. Vánoce, hory, sněhová bouře, vražda, uzavřený okruh lidí.. no už vidím ten příběh jako od Agathy Christie, hříčka s divákem a psychologií postav. Bohužel to mělo k něčemu takovému velmi daleko, hodně slabé herecké výkony, které nedokázal zachránit ani Matásek a charisma Viktora Preisse, kterého jsme už ale také viděli v lepších rolích. Rozuzlení trochu předvídatelné a rozhodně ne nijak uspokojivé. Televizní kriminální inscenace, na kterou se hodně rychle zapomene a asi to nikomu vadit nebude. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že Lucie Bělohradská vybrala povídku, která už byla jednou zpracovaná (Zvláštní případ 1970) a navíc velice dobře. Nejslabší z celé trilogie. (25.1.2016) SPOILER JAK PRASE!!! Když psala Hana Prošková tuto povídku, chtěla s ní Horácovu detektivní kariéru ukončit. Za to, že Horác neodešel do důchodu mohou čtenáři, kteří autorku doslova bombardovali, aby Horáce neukládala k ledu. V prvním provedení z roku 1970 to vypadá na definitivní konec, zde se autoři drželi více literární předlohy. Dvojice Lukavský, Kemr byla natolik silná, že se od ní nedá zcela odpoutat. I když Viktor Preiss je jako vyšetřovatel přesvědčivý, Horác pro mě zůstává outsider - nevěřím mu ani, že umí vzít štětec do ruky, ani, že umí ulovit rybu nebo lyžovat, natož vyšetřovat nebo někoho picnout a zahladit stopy. (28.11.2022) ()

Reklama

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Další trapnost, doufejme, že už je tím celá ta série ukončena. Ani první "provedení" někdy ze sedmdesátých let mě za srdce nechytilo (předloha), na druhou stranu srovnání s Vraždou před večeří založenou na podobném principu taky pro druhou jmenovanou vyznívá nepoměrně lépe. Tady zase máe duo dvou ….. ve fimech vždy neskutečně teatrálního Preisse, kterému toho policajta člověk nemůže věřit, ani kdyby byl sebevětším fandou divadla a jeho výkonů tam a ještě horšího nesnesitelnějšího Matáska, který parazitoval v Básnících a jinak nikde nic nepředvedl. Shlédl jsem, nesnáším kritiku něčeho, co nevidím, ale už nikdy více. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Pěkný detektivní příběh z Jizerských hor, v roce 2016 jsme jen o kousek dál v podobné chatě, s kamarády trávili Silvestr, za podobného počasí, které celému příběhu dodává skličující atmosféru a proto pro mě tato detektivka má velmi osobní charakter. Více takových českých detektivek, plných starých chat a krásné horské přírody. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Případ pro lyžaře se mi zdál atraktivní svým komorním, ale útulným prostředím horské chaty, zasypané sněhem. Bohužel, z celé trilogie se mi v něm nejméně líbilo chování, či spíše herecký projev postav a co nejhůře, pointa celého příběhu. Jinak se jednalo o pohodovou odpočinkovou kriminálku, kde by mi ani nevadilo, že by se zločin nestal či se stal jiný, méně závažný, případně kdyby se nemusela řešit vražda, k tomu způsobem obzvláště podivným a málo uvěřitelným. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v Kořenově, na Turnovské chatě u rozhledny Štěpánka. (rakovnik)
  • Při vysvětlování Horáce (David Matásek), jak došlo k zabití režiséra, všichni zapomněli na velmi důležitou okolnost, a to, že okno bylo otevřené poměrně dlouhou dobu (nejdřív u něj stál režisér a kouřil, následně zůstalo otevřené po celou dobu, kdy režisér naháněl Františka poté, co František z okna vyskočil, a následně, kdy Horác vyskočil za ním až do doby, než Horác okno zavřel). V místnosti musela být proto třeskutá zima, a proto nemohlo být možné „nepozorovaně“ zavřít okno a tvrdit, že bylo zavřeno po celou dobu (to by bylo v místnosti teplo). (pjotri)
  • Když Vašátko (Viktor Preiss) hraje s Horácem (David Matásek) šachy, dá mu bílou královnou mat. Mat to však není, Horác může ještě táhnout černým pěšcem, který stojí před koněm a svého krále odstínit. Mat by nastal teprve až poté, kdyby mu Vašátko toho pěšce sebral. (Brain)

Reklama

Reklama