Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý psychologický thriller natočený na motivy skutečných událostí při Stanfordském vězeňském experimentu. Zajímavý nápad, rozdělit 20 náhodně vybraných mužů do dvou skupin na dozorce a vězně s jediným úkolem. Zajistit řád a pořádek bez použití fyzického násilí na vězních. Po počátečním " oťukávání " a idilce " začíná znatelně přituhávat a na konci snímku člověka řádně mrazí.Ikdyž samotný závěr je již hodně vyumělkovaný ( vystřižený jak z klasického thrilleru) a vůbec se nehodí k celkovému vyznění snímku. Experiment je velice zdařilá studie charakterů jednotlivých postav, příběh o tom, co to s člověkem udělá, když dostane MOC rozhodovat nad druhými a naopak chování člověka vystaveného extrémním situacím. Pouze se mi nechce věřit, že by samotný experiment mohl zajít tak daleko....nicméně pro atraktivitu snímku zřejmě tvůrci museli maličko přitvrdit a to se jim opravdu povedlo. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Naprostá úchylárna,která není filmařsky dokonalá-není detailní studií jednotlivých charaktérů(to snad ani nemá v ambicích)-ale naprosto dokonale ukazuje přechod z tak trochu drsnější hry do bodu,kdy už je vše zcela reálné,naprosto mimo kontrolu a totálně zoufalé...........Kritizovaný pomalejší rozjezd mi nevadil..o to drsněji a zvráceně absurdněji pak vyzněl zbytek....Není to čistých 5hvězd- ale za tu až fyzickou nevolnost při sledování -to tak nakonec ohodnotím. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film německé produkce s prvky reality show (hoďte penězchtivé lidi do cely, simulujte vězení a sledujte vývoj vztahů - mnohem zábavnější než pořady typu Big Brother). Bravurní sonda lidských charakterů podpořená přesnými hereckými výkony. Hlavní hrdina si zpočátku o problémy přímo říkal - ale monstrum, které se mu podařilo vyprovokovat z počátku nenápadného dozorce Beruse, nečekal asi nikdo. Zezačátku celkem vtipné a uvolněné, ale jen dokud se celý experiment nezvrhl v nezadržitelnou šikanu dozorců, kteří si přestali uvědomovat realitu testu a vše začali brát až příliš osobně. Líbily se mi uklidňující prostřihy/vzpomínky na překrásnou Doru. Film také výborně graduje a nejsme ani svědky žádné trapné nepravděpodobnosti, které se ve filmech nacházejí až příliš často. Tento film na mě působil reálně, přesně a v poslední části při něm až mrazilo. Děj mě strhl a já beru na vědomí další kvalitní německý snímek, kterých je jako šafránu. | Režie: *****, Scénář: *****, Herci: *****, Hudba: ***, Výprava/Efekty/Atmosféra: *** ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ťažké rozhodovanie medzi 3 a 4*... Zaujímavý film, na jednu stranu realistický a psychologický, na druhú stranu akoby plytký a... lacný. Herci veľmi dobrí, réžia zvláštne vyhovujúca danej téme. PLÁŽ alebo 28 DNÍ POTOM rozobrali problém uzavretej komunity podstatne lepšie, no predsa len mal tento film niečo do seba... a skvelého(!) hlavného hrdinu... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Těžko můžu mít soucit s někým, kdo se na podobný experiment přihlásí dobrovolně kvůli prachům. Jeho prachy, jeho boj, tečka. Ani mě moc nešokuje do čeho všeho se dneska kvůli prachům lidi hrnou a z tohoto důvodů se u mě žádný nápětí nekonalo o nečekaným chování účastníku expemrimentu nemůže být řeč už vůbec, protože jestli někdo čekal, že si tam chlapci budou před večerem recitovat Karla Hynka Máchu, tak by měl víc začít vnímat dnešní svět, který je doslova prošpikován násilím, ponížováním a dalšíma podobnýma sračkama. Nic překvapujícího, nic napínavýho, postavy kompletně nesympatický, leč alespoň dobře zahraný. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)

Reklama

Reklama