Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (310)

Cival 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený thriller. Psychicky hodně náročná záležitost - trpěl jsem jako Tarek v černý skříňce, když se fašistické já vrchního dozorce vybíjelo na vězních. Být konec trochu zajímavější a drsnější, asi by se ze mě stal horký adept na čtrnáctidenní pobyt v blázinci. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Těžko můžu mít soucit s někým, kdo se na podobný experiment přihlásí dobrovolně kvůli prachům. Jeho prachy, jeho boj, tečka. Ani mě moc nešokuje do čeho všeho se dneska kvůli prachům lidi hrnou a z tohoto důvodů se u mě žádný nápětí nekonalo o nečekaným chování účastníku expemrimentu nemůže být řeč už vůbec, protože jestli někdo čekal, že si tam chlapci budou před večerem recitovat Karla Hynka Máchu, tak by měl víc začít vnímat dnešní svět, který je doslova prošpikován násilím, ponížováním a dalšíma podobnýma sračkama. Nic překvapujícího, nic napínavýho, postavy kompletně nesympatický, leč alespoň dobře zahraný. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Psychologický překvapivě prázdné a obsahově také. Partička lidí se nechá zavřít a podstoupí experiment, který je rozdělí na dva nemilosrdně se nenávidějící skupiny dozorců a vězňů. Kdo by čekal pokojný průběh je na omylu, protože "když dáš člověku moc nad jiným člověkem, vždycky jí zneužije...". Herci tu nejsi nijak kvalitní, ale lehce to napomáhá mírné snaze reálného experimentu. Bohužel délka zabíjí obsahově velmi řídký scénář, v kterém pouze čekáte, kdy konečně vězni pochopí, že jediná možnost, jak přežít je útěk. Tempo je pomalé, i když film ze začátku působí jako malý dokument postupem času se změní v obyčejný film, který vás ničím nepřekvapí. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

„Experiment“, tak jak je nastavený, má jeden obrovský problém: veškeré dějové zvraty vytuší člověk už z jeho synopse; vše, co se může stát, se stane, a po půl hodině lze celkem dobře odhadnout, i jak se to stane a kdy se to stane. Přesto o nějaké nudě nebo nekvalitách mluvit nemůžu, neb snímek i v tom očekávatelném rámci jde až na dřeň, a možná i znalost toho, co bude dál, má svůj účel, neb ustrašené očekávání „kdy už to přijde“ dělá své. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne originalni psychologickej thriller a navic zalozenej na skutecnych udalostech. Ze zacatku to ma sice hodne pomalej rozjezd, vypada to spis jak nakej dil nemecky kriminalky, ale hned po dvou dnech kdy si dozorci o sobe zacnou myslet, ze jsou nejlepsi a zacnou buzerovat vezne, tak se to slusne rozjede. Akorat mi prislo, ze to odchylovani od pribehu k Tarekovo pritelkyni je tam takovy navic a jen zbytecne zdrzuje slusne rozjetej thriller. A konec me vopravdu dostal, kdyz se dozorci uchyli k fyzickemu nasili, zajmou i doktory a strhne se husta a realisticka bitka. Plny hodnoceni nedavam ze dvou duvodu: jednak to ma opravdu pomalej rozjezd a nekolik hluchejch mist a hlavne mi prislo, ze skoro vsichni herci pekne prehravali, ale jinak sem byl spokojenej a je to rozhodne jeden z tech lepsich nemeckejch filmu. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný thriller, jak ten šílený experiment postupoval a tvůrcům se vymykal z ruky, sledovala jsem to se vzrůstajícím zděšením. Jediné, co mi opravdu vadilo, byly ty prostřihy na Tarekovu přítelkyni. Nehodilo se mi to tam a působilo to dost rušivě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potřebujeme 77 i Beruse - jsou to dynamické faktory. Jinak můžeme experiment zabalit." Kdyby mi někdo nabídl hromadu peněz za to, že si budu dva týdny hrát na dozorce a vězně, tak bych to bez rozmýšlení odmítl. Nicméně podívat se na ty zdánlivě snadno vydělaný prachy kamerou mi nepřipadalo špatný, ale najít v něm sympatickou postavu bylo dost těžký. Psychopat Berus byl totiž zralej na tonfu do řitního otvoru, mocí opojenej Elvis si zasloužil ránu hasičákem, novinářskej provokatér 77 si všechny svý útrapy řádně vykoledoval a profesor Thon by ode mne dostal možnost vyhodnocovat data v tý černý skříni. Sympatickými mi byli tedy pouze voják Steinhoff a obě ženský postavy, ale zároveň mě potěšila vyvolaná zvědavost na téma, kam až to všechno může zajít. Zašlo to dost daleko na to, aby mi bylo nepříjemně. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice je to hodně přitažený za vlasy, ale mně se to líbilo. Možná by bylo zajímavý udělat nějakou reality show v podobnym stylu místo Big brothera a vyhulenejch. Na to bych se rád podíval :-) No po dlouhý době zase nějakej německej film, co stojí za vidění. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ucházející thriller o mechanismech šikany. Svižně a stylově natočené, dobře typově obsazené a Moritz Bleibtreu válí. Je mi jasné, že bylo potřeba celý konflikt trochu zhustit, ale stejně na mě jeho vývoj působil mnohdy násilně a nepříliš věrohodně. Mimochodem skutečný vězeňský experiment se studenty ve Stanfordu také skončil už po několika dnech místo po plánovaných 2 týdnech, ale nikdo při něm nezemřel. Stejně jako později ve filmu při něm ale dozorci uklidňovali vězně minimaxy nebo je nutili pucovat záchody holýma rukama. Jinak film o filmu uvedený jako bonus na DVD je dost ubohý, doufal jsem, že se dozvím něco víc o Stanfordském experimentu, který filmaře inspiroval, ale čekal mě jen krátký, nezáživný záznam z natáčení. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pokud umí němci točit nějaké filmy, tak především u mě jasně vítězí ty s válečnou tématikou a dramata. Tento bych zařadila rozhodně mezi nadprůměrný film. Režijně, scénáristicky i herecky skvěle zvládnutý. Avšak zřejmě jako většina experimentů, má i tento své chybky a menší nedodělávky. A teprve, když probíhá a vy jej sledujete, máte pocit, že něco není, jak má být. Něco schází. A tento dojem jsem začala v sotva postřehnutelných dávkách nabývat po celou dobu sledování. Na jeho konci se však plně ucelil a já měla pocit, že ač se mi dostalo kvalitního a působivého filmového zážitku, něco mu chybělo. Možná jsem čekala více šokující a strhující děj a více vyzvednuté charaktery postav. Přišlo mi, že celý snímek je jakoby rezervovaný. Tím německým, chladným přístupem. Chybělo tomu to něco, co by mě sežvýkalo a na konci vyplivlo zcela konsternovanou, šokovanou, s mrazením po těle, otevřenou pusou, kde bych si říkala "tak to byl teda nářez..." Tento Experiment na to rozhodně měl. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Psychologické termíny a rozbor celého tohto príbehu z odborného pohľadu prenechávam kompetentným, ale určite je nad čím sa zamýšľať a vyvodzovať závery na ďalších pár desiatok skúmaní a pozorovaní. Filmársky perfektne odvedená práca najmä z laického hľadiska, herci zvládli psychológiu postáv na jednotku, čo je v podobných prípadoch veľmi citlivá záležitosť, najmä keď je film postavená zo štyroch pätín najmä na ramenách hereckých schopností. 85%. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Můj nevlastní otec má opravdu dobrý vkus :)) Nebýt něj, tak o tomhle skvělém thrilleru nevim.....fašistický ušláplý zmetek je prostě na přesdržku a tak to má být (skvělé herecké výkony). ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Skvele natočený príšerný film. Po Experimente už nemôže byť Moritzovi Bleibreuovi upreté, že je jedným z najlepších hercov súčasného Nemecka. Aj keď tam dobrých hercov veľa nemajú.... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Drsné. Pozvolna stupňované drama se postupem času zvrtne v husí kůži nahánějící thriller. Herecké výkony jsou celkem věrohodné, film může vzhledem ke skutečným událostem působit klidně jako dokument. I když má snímek dvě hodiny, již od prvních okamžiků začátku "experimentu" dostanou věci takový spád, že vše uteče jakoby mrknutím oka. Poslední půlhodina je pak děsivou přehlídkou těch nejdivočejších lidských vlastností, kdy se téměř ze všech zůčastněných stává divá zvěř, jednající zcela na základě instinktů. Včetně toho nejdůležitějšího: přežít. Výborná vězeňská chuťovka a film, který vás z depky rozhodně nedostane... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma v nepříliš zdařilém zpracování. Nemůžu si pomoct, potenciál tohoto filmu byl ve všech ohledech větší: mohlo to být drsnější, atmosféra mohla být lepší, psychologie více do hloubky, akce vymakanější a hlavně ti herci... Těžko se vžívám do příběhu, když postavy jsou jedna vedle druhé všední až nesympatické a je mi volné, co s nimi bude (případně jim přeju ošklivou smrt, ať už proboha neopruzují). Nápad a myšlenku tohoto filmu nicméně velmi oceňuji, jde každopádně o to lepší z německé produkce. 60% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jako každý film má i tento své mušky, celkový dojem je ale výrazný. Rostoucí napětí a stress, závěrečné peklo. Snad jen trochu nepochopitelné detaily, ale v celkové atmosféře se na ně můžete vykašlat. ()

Reklama

Reklama