Reklama

Reklama

Zbytečná smrt: Příběh Marca Pantaniho

  • Velká Británie Pantani: The Accidental Death of a Cyclist

Obsahy(1)

V roce 1998 vyhrál nejvýraznější a nejpopulárnější cyklista své doby Marco Pantani dva prestižní závody světa - Tour de France a Giro d'Italia - v nichž předvedl kolosální výkon psychické i fyzické výdrže, který žádný z jezdců nikdy nezopakoval. Jakožto spasitel cyklistiky, jejíž existence se následkem řady dopingových skandálů ocitla v ohrožení, se stal hrdinou pro miliony lidí. Nicméně po necelých šesti letech ve věku pouhých 34 let umírá sám v laciném hotelovém pokoji v Itálii. Dokument Zbytečná smrt: Příběh Marca Pantaniho odhaluje děsivou pravdu na pozadí strmého pádu z pozice nejlepšího atleta na světě až k tragickému konci ve sportu plném intrik. (HBO Europe)

(více)

Recenze (17)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument. Nutí nás zapřemýšlet nad tím, jestli byl Pantani labilní a nedokázal přijmout skutečnost, že dopoval a proto se se smutkem v duši ufetoval a nebo nedokázal naopak přijmout skutečnost, že zkorumpovaná cyklistická unie to na něj nastrčila, protože byl v té době absolutně nepřekonatelný. Já, s ohledem na skutečnost, že takřka každá sportovní unie v našem zkorumpovaném světě v něčem jela a díky tomu zápalu, co Marco v očích měl, když sportoval, se přikláním spíš k tomu, že Marco Pantani je nevinný a celá ta jeho smrt vznikla proto, že se něčí lží ne na jeho straně rozpadlo všecko, v co věřil. Mimochodem bylo hodně trapný od Maradony poslouchat, jak za jeho smrt může každý kdo na Marca zanevřel. Kór on, který sám v té době smažil o sto šest. Nicméně to nic nemění na tom, že pořád nedokážu pochopit, proč ona cyklistická unie Lencovi Armstrongovi po zjištění, že dopoval, všechny tituly z Tour de France sebrala, ale Marco je dodnes jediný, kdo vyhrál v jednom ruce jak Tour De France tak Giro d'Italia...Že by něčí vykoupení? ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument má atmosféru! Drtivé vrchařské finiše Il Piratovi kariéry podbarvuje gradující hudba, až z toho pamětníka těch dob mrazí. Kvalitní záběry z Gira, Tour i menších podniků. Neskutečná vůle k návratu po pádu, který by nejspíš většinu jiných cyklistů odepsal. A do toho dopingové pozadí nespokojující se pouze s tím, že by do středobodu postavil závodníka a alespoň v náznacích poukazující na dobře fungující systém od sponzorů přes ředitele závodů a stájí až po doktory. Systém, který vás neváhá sestřelit, když mu svojí neporazitelností začnete odsávat peníze. Zbytečná smrt je příběhem sportovce, který na jednu stranu vlivem prostředí podepsal smlouvu s ďáblem a zaplatil cenu nejvyšší, na druhou stranu přinesl svým fanouškům nezapomenutelné chvíle svým jedinečným stylem závodění a tím si zajistil jejich přízeň, která přetrvala i skandály na konci života. Vytkl bych pouze chybějící popisky pod jednotlivými vystupujícími postavami, občas trvalo, než jsem se zorientoval. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dopingová kultura ve sportovním mlýnku na maso. Pantani byl křehký, pocitový a mezi vlky byl roztrhán. Rozhodně se nejednalo o zápornou postavu cyklistiky - měl svědomí. Jak bylo řečeno v dokumentu:"skutečnou hanbou byl Armstrong." Cyklistika jako taková (hlavně vrcholová etapová silnice) prošla (opět asi projde) opakovaně zničujícím procesem skandálů. 78%. ()

machopoltar 

všechny recenze uživatele

vyborny doku.film na urovni dokumentu o pretekarovi F1 sennovi od kapadia,,,,znova a stale dookola sa mi potvrdzuje ze taliani a ich tak zakorenene zlo nema obdobu v kazdom jednom smere co sa zivota tyka,,,,mafia,,drogy,,obchod s masom, celosvetovy obchod s odpadom atd,,,,atd,,,atd a ako hovori aj tento smutny dokument i v sporte,,, dokument opisuje kolibričí tazky a kratky zivot tochto vynimocneho sportovca, ktory ospevovala a zaroven tazila kazda vrstva tochto naroda,,,prosty lud,,,menezment,,sportova politika,, atd,, ,,, marca pantaniho vnimam cez tento dokument ako supermana s obr srdcom ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Demonštrácia hraníc medzi morálkou a biznisom, športovným duchom a dopingom. Pantani, ako vrcholový predstaviteľ odvetvia, a večný bojovník na hranách morálky a dopingu doplatil na svoje športovné svedomie. Nerád by som tu vyťahoval a prirovnával Armstronga, pretože toto je dokumentárna pocta Pantanimu, aj napriek tomu, že jeho príbeh skončil tragicky. A keď sa to tak vezme, Pantani Tour de France vyhral, ale Armstrong po novu nie... 95% ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama