Reklama

Reklama

Maggie má plán

Trailer 1

Maggie (Greta Gerwig) je mladá a nezávislá Newyorčanka, která zatím marně čeká na tu pravou a životní lásku. Nakonec si zvolí plán, že se stane svobodnou matkou a k otěhotnění se rozhodne využít svou bývalou studentskou známost (Travis Fimmel). I díky této volbě má, jako vždy, pocit dokonalé kontroly nad vlastním životem. Ale i přes tuto pečlivě naplánovanou „transakci" však narazí na nepředvídatelnost osudu. Maggie se totiž nečekaně zamiluje, a to do Johna (Ethan Hawke), profesora antropologie, jemuž se pro změnu zrovna rozpadá manželství s Georgettou (Julianne Moore), velmi úspěšnou a egocentrickou profesorkou na prestižní Columbia University, a také více než trochu drsnou manželkou. A tak Maggie rozjede další ze svých dokonalých plánů. Tentokráte na osvobození Johna z manželského chomoutu. O několik let později, když je Maggie za Johna už provdaná, si uvědomí, že její láska k němu už poněkud vyprchala. A tak, jak je zvyklá, přijde s dalším plánem, a to smířit Johna s jeho bývalou manželkou a vrátit jej zpátky tam, odkud si jej před časem vyzvedla. S trochou pomoci nejlepších přátel, Tonyho (Bill Hader) a Felicie (Maya Rudolph), Maggie uvede do pohybu nový skvělý plán, který zamíchá s jejich životy a to jak nečekaně, tak i hodně vtipně. Maggie nakonec zjistí, že osud by občas měl být ponechán svému osudu. (CinemArt)

(více)

Recenze (72)

Matty 

všechny recenze uživatele

Rychlost, s jakou je překlenuto několik let v životě postav, odpovídá režisérčině snaze přizpůsobovat strukturu vyprávění životním peripetiím postav. Mezi počáteční fází zamilovanosti a oboustranným opadnutím zájmu zeje velká mezera, kdy se kromě narození dcery navenek nic nestalo. Neschopnost vidět přínos vztahu v něčem jiném než v Lily, je možná důvodem, proč Maggie začíná uvažovat o rozchodu. Rebecca Millerová projevuje při nahlížení do soukromí svobodomyslných městských intelektuálů srovnatelný pozorovací talent i odvahu mluvit otevřeně o vztazích a sexualitě jako Lena Dunham (k jejímž Girls má Maggie o něco blíž než k Woodymu Allenovi, od něhož bychom se narážek na hnutí Occupy, Pussy Riot nebo Slavoje Žižeka zřejmě nedočkali). Millerová má své postavy očividně ráda a pro jejich nedostatky se snaží najít pochopení tím, že je zasadí do širšího kontextu (protagonistčina posedlost kontrolou nad vlastním životem může vyplývat z jejího nestabilního rodinného zázemí, její snaha děla pouze stoprocentně správná rozhodnutí, zase z výchovy dle kvakerských zásad). Ke karikatuře má zprvu blízko pouze Georgette, jejímuž zlidštění je ovšem věnována druhá část filmu, kdy se komickou figurkou stává naopak Maggie. Ochotou pohlédnout na postavy z různých perspektiv a předložit skrze jejich osudy více modelů spokojeného života se Maggie má plán liší od komedií jednoznačněji deklarujících, která cesta ke štěstí je tou správnou. Přestože film přesun pozornosti od Maggie k Johnovi a Georgette tematizuje také v dialozích (život jako beletrie vs. život jako zmatek bez pevného řádu), je jeho vinou formálně nesourodý a rytmicky nevyrovnaný. Ve druhé polovině ztrácí počáteční spontánnost a spád, stává se usedlejším a předvídatelnějším a velké oživení nenabízejí ani dialogy, točící se stejně jako vztahy postav v kruzích. Ačkoli snaha nabídnout divákům dva filmy za cenu jednoho zcela nevyšla, pořád jde o nesmírně důvtipný a z větší části uvěřitelný mix screwball a remarriage komedie s chytrou a soběstačnou ženskou hrdinkou (což je samo o sobě něčím výjimečným). 75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Láska je svinstvo. Je nelogická, nehospodárná a plná smetí." Osud mám rád, protože vím, že to se mnou myslí dobře a taky vím, že můj odpor je marný. Jenže Maggie je příliš nezkušená a tak nechce nechat svůj osud na Osudu. Proto se vzpouzí, vymýšlí své plány, chce dělat cavyky a mě to celkem nudí. Zejména proto, že Maggie do sebe zavedla okurkářův genetický materiál, ukradla si manžela, pak ho vrátila a to je všechno. Žádný humor, žádné drama, žádný děj, jen touha všechno řídit a takovým osobám se snažím vyhýbat. Maggie si mě však odchytla na lavičce, donutila mě se na to dívat a ještě mi chtěla radit s hodnocením. Jenže to už je jen na mě, děvenko. A nebude se ti to líbit. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch poučných filmů pro dospělé, který není ani pohádkový, ani romantický. Ale velmi atraktivní obsazením Julianne Moore a Travise Fimmela. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Esencia toho najhoršieho z americkej nezávislej tvorby. Nudné, nezaujímavé, remeselne zle natočené, s nesympatickými postavami, bez emócií a celé postavené na jedinom slušnom, no nerozvinutom nápade. Normálne som rozmýšľaľ či to neprodukoval Allen alebo Jarmush 4/10 jedine kvôli tomu, že mám tak rád tento žáner ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Netradične vystavaný film, kde si fabulu musíte skladať sami a časové medzery vypĺňať iba na základe toho, o koľko vyrástli deti. Dá sa potom chápať, že takto časovo neuchopiteľný a zdanlivo dramaturgicky rozbitý film nemá šancu osloviť širšie publikum a môžu s ním mať problém aj fanúšikovia konverzačných nezávislákov. Každopádne tu máme slušne napísanú hlavnú hrdinku, ktorá sa síce snaží mať plán, ale všetci vieme, ako to s plánmi v živote dopadá. Možno je mätúce, že Maggie má plán je zaškatuľkovaný aj do komediálneho žánru, okrem záverečnej otázky ohľadom čísel a zároveň tak aj pointou celého príbehu sa smiať nie je na čom a nie je to ani potrebné. No a kde inde máte možnosť vidieť učiť sa korčuľovať Julianne Moore? ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Posledné májové očakávanie nakoniec dopadlo veľmi dobre. Čakal som, že na mňa film urobí dobrý dojem, no reálne urobil film ešte lepší dojem, než som si myslel. A všetko to plynie z veľmi príjemne napísaného príbehu, veľmi dobrých, vtipných a sympatických postáv a dejových línií, ktoré vieme veľmi ľahko sledovať. Dokážeme pochopiť všetkých a súčasne si k nim vybudovať veľmi dobrý vzťah. A to mám ako divák veľmi rád. Všetko je to plus v kombinácii absolútne fantastických výberov hercov do tohto filmu. Greta Gerwig ako žena, ktorá sníva o tom byť matkou, má srdce zo zlata, no súčasne vie všetko pokašľať je excelentná voľba. Ethan Hawke ako spisovateľ, ktorý si neverí je rovnako skvelý. Bill Hader ako najlepší kamarát je super a rovnako aj Julianne Moore ako ex-manželka funguje vynikajúco. Dokonca musím pochváliť aj decká. Dávajú tomu skutočne reálneho ducha. A rovnako aj všetky emócie a dialógy vo filme plynú veľmi prirodzene a úprimne. A to je podľa mňa najsilnejšou stránkou tohto filmu. Kedykoľvek vidím Gretu Gerwig na obrazovke alebo na plátne, tak ju človek musí obdivovať. Je neskutočne prirodzená a maximálne úprimná. Každú rolu berie maximálne seriózne a dáva tak svojim postavám presne tú potrebnú charizmu, ktorú potrebujú. A v "Maggie´s Plan" je to podľa mňa jeden z jej najlepších hereckých počinov. Ešte lepšie ako to bolo v Mistress America. Nemôžem nič iné povedať. Tento film bol podľa mňa skvelý. Má vynikajúcu atmosféru, skvelé postavy, vynikajúce herecké výkony a taký láskavy tón, ktorý sa s ním celý čas ťahá. Absolútne ideálny film na to, aby ste vzali svoju manželku alebo priateľku do kina na rande. Dokonca by som sa ani vôbec nebránil pozrieť si tento film znovu. Je to skutočne jeden z najpríjemnejších filmov roku. Hodnotenie: A ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Dobrosrdečná, milá a tak trochu divná Maggie asi nie je stvorená s niekým žiť. Možno len s takým istým dobrosrdečným, milým a trochu divným predavačom uhoriek. Ale však ona už určite vymyslí nejaký plán. Výborné obsadenie, výborné kostýmy ... malo to čaro, nenudila som sa, ale čakala som viac. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Allenovka bez Woodyho. Přijemná hořkosladká komedie, u které je hlavním problémem velice pomalé tempo, díky kterému jsem si myslel, že je film tak o půl hodiny delší. Na jedno podívání rozhodně neurazí a herci dokážou překvapit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Maggie mala teda ukrutný plán. Nechce sa mi prcať, tak sa nechám osemeniť v spermobanke. Potom sa mi už prcať chce, tak to vezmem zhurta, ale vlastne on už ženu mal a celé sa to skomplikuje. Ale Hawke mal určite problém so zrakom. Mať za ženu Gretu Gerwig, čo vyzerá ako dvakrát prepraná Kate Winslet, síce nie je až taká výhra, ale predsa len, poškuľovať po o 20 rokov staršej Julianne Moore, tak to je už iná granny úchylka. Film sa inak svojou dialógovo-príbehovou časťou chce silne podobať na Woddyho Allena, ale v čom je problém - nie je vôbec vtipný. A naštval ma aj seknutý koniec. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Užvaněné pitvání vztahů nepříliš sympatických lidí: sobeckého profesora, chladné exmanželky a nijaké současné manželky, která na to, že má být hlavním hybatelem děje, nedisponuje žádnou charakterovou vlastností a ve skutečnosti se spíš veze na vlně událostí, než že by je nějak ovlivňovala. Nezáživná záležitost přesycená banálními dialogy. Dají se vypozorovat marné pokusy o humor, žel, zůstalo jen u nevydařené snahy. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Smrteľne nudná indy-pindy sonda (koľká už v poradí) do zložitého života americkej slniečkársko-intelektuálnej smotánky. Ale keď sa na to človek začne dívať ako na paródiu, nestačí sa zdržať smiechu. A hoci neverím, že by režisérka mala v úmysle nakrúcať práve v tomto duchu, udeľujem jej veľmi silné 4 nedopísané spopolnené romány. (26.12.2016) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Něžně vtipný a strašně milý snímek s perfektním obsazením, kterého si strašně cením, protože svým stylem trochu vyčnívá a mě se to líbí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

V popisce k filmu se píše komedie/drama/romantický a já nevím proč. Jediný romantický moment byl asi ten, když Ragnar Lothbrok vylovil z kapsy kytku, než začal fungovat jako spermabanka, drama jsem nepostřehl vůbec, místa, kde jsem se měl smát, jsem sice našel, ale důvod ke smíchu nenabídla. Hlavní hrdinka na mě po celou dobu působila jako nesympatická blbka, děj byl jednoduchý a předvídatelný, prostě nuda. Námět, scénář a režie-Rebecca Miller, gratuluji. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, civilní herecké výkony, které ale přitom mají skvělou dávku karikatury, hlavně v případě Julianne Moore. Do toho příběh o tom, jak to může dopadnout s jednou takovou plánovačkou která chce život plánovat nejen sobě, ale i ostatním lidem.Trochu komedie, trochu drama, vše pěkně vyvážené. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Neotřelá vztahovka s dobře napsanými dialogy. To už se dneska moc nenosí. Rebecca Millerová je ten starý dobrý Woody Allen v sukni. A prosťáček Ragnar dealující nakládačky je k sežrání. ()

Reklama

Reklama