Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na malém městě o Vánocích děti každoročně očekávají příchod Otce Noëla, kterého zpravidla představuje místní výrobce hraček Gaspard Cornusse. Tento rok se však věci odehrávají trochu jinak. Místní šlechtic, samotářský baron de la Faille je oloupen o vzácný šperk a poté je nalezen zavražděn jiný muž, přestrojený za Otce Noëla...
Významný francouzský režisér Christian-Jaque natočil v průběhu okupace pro společnost Continental Film pět titulů, přičemž L'ASSASSINAT DU PÉRE NOEL je z nich nejzdařilejší. Tajemný příběh zasazený do romantického rámce vánočního období zaznamenal výrazný divácký úspěch, do kin byl uveden 16. října 1941. Jednu ze svých posledních velkých rolí odehrál ve filmu Harry Baur, který nedlouho poté zemřel ve vyšetřovací vazbě gestapa. Druhou hlavní roli ztvárnila Renée Faure, která se po válce stala druhou manželkou Christiana-Jaque. (argenson)

(více)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tati, někdo zabil Děda Mráze! Během prvních minut tohoto nezvyklého „vánočního“ filmu jsem si říkal, že to vypadá úplně jako Čáry a kouzla, které jsem viděl asi 3 měsíce nazpátek. Nedalo mi to, podíval jsem se znovu na profil a teprve zjistil, že obojí točil stejný režisér! Ten styl mysteriózního dramatu, zasazeného opět do horského zasněženého prostředí, s důrazem na sociální prostředí, život postav a vztahy mezi nimi místo zprvu očekávané brakové senzace, má Christian-Jaque v obou fimech prakticky stejný, ale překvapivě mě v něm bavilo sledovat i další vyprávění. Psychologické drama si zde podává ruku s detektivkou i pohádkovými rysy a v kruhu nadšeně všudečíhajících dětí a skutečně bílých Vánoc přináší pěknou retro podívanou... ve své době možná pro i celou rodinu, dnes už spíše hlavně pro fajnšmekry, ale povětšinou to na mě dýchalo typicky příjemným kouzlem filmu pro pamětníky. Napětí zde byť v různé míře, funguje až do konce, kamera v těch potemněle černobílých odstínů dokáže zaujmout nejedním záběrem, třeba TÍMHLE, a potěšilo i setkání s více hercemi zvučných jmen (Rouleau, Pérès, Blier) v pro mě nezvykle mladém vydání. [75%] ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní šerosvitná kamera spolu s hudbou a závějemi sněhu ve svitu alpského měsíce kouzlí atmosféru, která by se dala krájet, dialogy místy jiskří jako ten sníh a mrtvola Dědy Mráze a vztyčený kocour ve skříni tu nejsou jedinými lahůdkami pro fanoušky bizarního - jenomže příběh je chatrný a děravý stejně jako romance mladé dvojice. Sečteno, podtrženo: Christian-Jaque měl na víc. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Romantická zasnežená dedinka žije prípravami na Vianoce. Deti sa tešia na prázdniny, výrobca hračiek a glóbusov starý Cormusse ( výborný Harry Baur ) im rozpráva príbehy z ďalekej Číny a chystá sa na obchôdzku po rodinách v kostýme Otca Noëla ( Ježiško, Santa Claus, dedo Mráz... ), jeho dospelá zasnená dcéra Catherine sníva o bájnom princovi a učiteľ zase o nej, do toho sa pripletie mladý šľachtic, ktorému sa mladá žena taktiež páči. Idylické prostredie a vianočný čas je sčasti ilúziou, lebo príde ku krádeži šperku a následne k vražde iného muža v kostýme Otca Noëla... Christian-Jaque postavil svoj príbeh na viacerých postavách, vzťahmi medzi nimi, atmosfére v dedine, ale nezabudol na filmárske finty, ktorými graduje dej a drží diváka v napätí do konca. Nie je to však primárne mysteriózny príbeh ( krimi už vonkoncom ), veľký priestor má rodina, a keďže bol určený aj pre staršie deti, niet sa čomu diviť, že v dobe svojho vzniku bol vo Francúzsku veľmi populárny. Štvrté hodnotenie, prvý komentár. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama