Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V padesátých letech zuří v Asii korejská válka, Francie vystupuje jako součást OSN. Všeobecná panika před hrozbou jaderné války vede čtveřici mladých mužů a jedné dívky k touze po útočišti na odlehlém místě v Tichomoří. Chybějí jim ale peníze na cestu, proto se dopustí loupežného přepadení, při akci však dojde k vraždě nočního hlídače.
Film PŘED POTOPOU zapadá do tvůrčí linie režiséra a bývalého právníka André Cayatta, který se dlouhodobě věnoval justičním dramatům, znovu se také podílel na scénáři (spolu se svým letitým spolupracovníkem Charlesem Spaakem). Název filmu vycházel z tehdy obecně rozšířeného strachu z jaderné války, jejíž hrozba visela ve vzduchu v rámci studené války. Na tomto základním předpokladu postavil Cayatte kriminální příběh a následně justiční drama. Z hereckého obsazení je na místě vyzvednout začínající Marinu Vlady. Film byl natočen ve francouzsko-italské koprodukci a francouzská premiéra proběhla 26. února 1954. Dnes je film vnímán jako nadčasové a kvalitní dílo, v době svého vzniku byl ale přijat jako kontroverzní s ohledem na pesimistické vyznění a kritiku rozkladu rodičovských autorit. Film nicméně zabodoval na festivalu v Cannes, odkud si odnesl dvě významná ocenění (Mezinárodní cena a Zvláštní cena poroty). (argenson)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hrozba jaderné války, opuštění prohnilé společnosti a trestné činy zlodějství a dvou vražd jsou tři samostatné příběhy, zde poněkud násilně spojené "rodičovskými vazbami". Nakonec z toho kluci docela dobře vyvázli a holka ještě lépe, přestože právě ona byla hlavním nástrojem. Film je zručně a napínavě režírován ve stylu "noir", šestnáctiletá, poněkud široká, Marina Vladyová už tehdy měla tříleté filmové zlušenosti. Příhody týnejdžrů jsou rozmanité, hrozba ničení a úpadek rodičovství je setrvalý stav. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama