Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dcera čarodějky Dina po matce zdědila nadpřirozené schopnosti: umí se podívat člověku přímo do duše a vyvolat v něm pocity studu za jeho činy. Když je její matka neprávem obviněna z hrůzných vražd, Dina se rozhodne odhalit pravdu, kvůli čemuž se ocitá uprostřed nebezpečného boje o moc a v ohrožení vlastního života. (Film Europe)

Recenze (67)

verbal 

všechny recenze uživatele

No to bylo zase marketingových keců o velkovýpravné severské fantasy, po nichž vám napálí do xichtu ukoptěnou a omšelou Hypnoprinceznu se zaníceným jebákem na prdeli, ve které akorát sužovaní Dánové chodí chrchlat své odrhovačky do země dobrého krále Magnuse, a zlý Zikmund, ta liška ryšavá, má místo Karla Effy v zádech dva podivné, přežrané varany. A tak jediným pozitivem je opravdu rozkošná desítka v hlavní roli, která jako by vypadla ze skandinávského pedofilního katalogu. Nebýt od přirození archeozoofilní nekrofil, ale kupříkladu třeba katolický kněz, s lascivním funěním u toho aspoň přeleštím relikviář. Takhle si musím počkat, až jim chcípnou ti „draci“. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že závěr filmu odehrávající se v Českém Švýcarsku mě dost rozněžnil. Jinak je to taková televizní flandra, u které očekáváte výpravné fantasy a přitom dostanete film na úrovni slabší české pohádky, které Česká televize tlačí do světa rok co rok o vánočních svátcích. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Možná poněkud přísné hodnocení, protože produkčně je to ošetřené pěkně, ale ta zkratkovitost scén (takže si ty lokace a dekorace ani pořádně neprohlédnete) a klišé v dialozích i charakterech to shazuje. Formát televizní minisérie by tomu slušel víc. Film se prodal do mnoha zemí, takže možná dojde i na adaptaci knižních pokračování. 50%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem trochu více dle ohlasů, ale z daného období příliš filmů nevzniká, takže opatrný palec nahoru. Nejvíce zaujme hlavní mladá herečka, která má schopnost nahlédnout do lidské duše, díky čemuž vzniká prostor pro zajímavé dialogy a taky slušně fungují. Akce zde mohlo být více, ale zabavil jsem se . 65% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Některé postavy by potřebovaly více prostoru, hlubší prokreslení, aby si k nim mohl divák vytvořit silnější vztah. Stejně tak by občas potřebovaly více interakcí mezi sebou. Například na začátku Dina měla mít víc scén s Drakanem, aby mohla scéna ve vězení aspoň trochu překvapit. Druhým nedostatkem je hodně uspěchaný konec, přičemž (ne)jednání jednoho z hrdinů je na mlácení hlavou o zem. I přijetí skupiny uprchlíků jakýmisi horaly, do té doby neviděnými, bylo trochu podivné (navíc, kde se tam vzala rodina hlavní hrdinky). Teď to vypadá, že jen kritizuju, ale vlastně se mi to docela dost líbilo, odsýpá to, výprava je výborná, občas něco proběhne trochu jinak, než by divák čekal a české lokace lahodí oku. Tím spíš nechápu totální ignoraci filmu českou distribucí (ha, beru zpět, česká premiéra ohlášena, včas jako vždy :) ). Jsem zvědav, jestli bude pokračování (kniha, jak jsem zjistil, má čtyři díly). Tak 70 %, ale přidám. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

S ohledem na schopnosti hlavní hrdinky by se to klidně mohlo jmenovat Malá čarodějnice. První, co jsem ke svému potěšení zaevidovala byl výběr představitelky matky a dcery čarodějek, které vypadaly jako rodina. Nemusím jít daleko, abych viděla, že matka a dcera si nemusí být podobné, ale nějak ve filmu, kde nejbližší příbuzní vypadají jako zástupci jiného živočišného druhu mě to popuzuje. Děti a dospělí též jsou krutí a ostrakizují toho, kvůli němuž si jsou nucení uvědomit vlastní nedostatky. Ten, kdo nějak vybočuje bývá na okraji společnosti, sám a bez přátel. Nabízí se výstižný text z jednoho muzikálu - vím, co cítíš, hrůzu vyvolených - a přesně to prožívá malá Dina. Bez přátel, s darem, který ji vylučuje z lidské společnosti. Její protihráč je bastard s nezměrnými ambicemi, bez srdce a bez skrupulí. Dál tu je dominantním otcem deptaný syn, psychologie davu, špatné, jako že strašně ušlechtilé, rozhodnutí, to všechno život přináší. Až na ty draky (hnusné, ale hodně hnusné, kde je elegance mnohých pohádkových a fantasy draků?) je to vlastně velmi realistický příběh. Draky by tady bez újmy na napínavosti mohli nahradit třeba medvědi či tygři. Spoiler - závěr je těžká rána logice nejen proto, že se hlavní hrdina zachová jako naprostý kretén, ale i proto, že z dalšího je zřejmé, že to všelidové povstání nebylo proto, aby se na trůn dostal oprávněný dědic, ale aby tak nějak pospolu Dina, Nicodermus a spol mohli prchnout kamsi do pryč a tam žít v horách jako hříbky v mechu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fantasy, které má blíže k pohádce, se odehrává v neurčité krajině, která je mixem severských exteriérů a nádherné české krajiny, toho nejlepšího, co film nabízí. Zpracováním se film potácí mezi rodinným a dospělým. Pro malé děti je dost temný a místy syrový, krev odkapávající z draků, lidí i mečů radosti nepřidá. Na druhou stranu jsou hlavními aktéry především děti, což je vhodné spíše pro celou rodinu. Dina i její matka sice jsou čarodějky, ale více než vidět do duše druhých toho nedokážou (jistě, pomocí studu a strachu je mohou ovládat, jenže na nestydaté si nepřijdou). Osobně jsem čekal, že pohledem alespoň zkrotí draka, i když to byly jen větší ještěrky. Napětí místy nechybí, ovšem ten konec? Že dobro nezvítězí, jsem fakt nečekal. Ovšem tohle není Andersen že....tudíž zklamání. Ti draci byli fakt otřesní! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem čekal více fantasy a méně toho pohádkového. A to na fantasy vlastně ani nejsem. Ale na CS filmu mne zaujaly upoutávky a tak jsem se na film podíval. Celé je to vlastně pohádka pro odrostlejší děti. Nebojte se krve ani drsných scén, prakticky tam nejsou. Malá Rebecca hrála dobře a z čeho jsem byl příjemně překvapen bylo celkové zpracování a vizuál. Ten by mohl filmu závidět nejeden středověký film. A pokud už tam něco bylo jak já říkám z papundeklu, netlouklo to vyloženě do očí. To je také důvod proč jsem přihodil ještě jednu hvězdu. Film končí pro Čechy na velmi pěkném místě! (což také potěšilo) a jeho konec vlastně zůstává otevřený. Pokud si tvůrci nechali otevřená vrátka pro pokračování či TV seroš, tak je mají dokořán. Dávám tři baňky s kouřem. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Keby fádnosť a nuda mali nohy, tak by tento snímok mohol bežať maratón a s prehľadom by aj vyhral. Nápad zaujímavý, no bolo to rozvedené do totálne nezaujímavého deja, kde jediným spestrením bolo pár známejších mien zo severskej filmovej produkcie a gumené prerastené jašterice, ktoré každý vo filme považoval za drakov. A už sa vám niekedy stalo, že by ste si pozreli niečo, z čoho sa vykľube, že to vlastne ani nemá koniec a žiadne uspokojivé rozuzlenie? No... tak toto je ten prípad. Všetko tu bolo také roztečené do stratena. Mohlo by to mať aj desať hodín, no nenašiel by som tu ani štipku epiky, romantiky, drámy... proste ničoho. Hlboký podpriemer. 30/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Bosorko okatá, do mé duše vidíš. Pročpak se červenáš? Já vím, teď se stydíš ;-)" Severské koťátko Dina, s (ne)záviděníhodnou schopností šmejdit šmejdům ve svědomí, se kočkuje se čtyřmi kapitálními exempláři varana komodského a jedním kapitálním zmrdem, levobočkem Ragnara Lothbroka a olezlé plesnivé Dronningemoderen. Poněkud krotká, ale sympatická fantasy, bohužel fantasticky zprasená jurodivým závěrem, outdoorovým setkáním hrdinů, podivně prchajících před vlastním úspěchem, skotačením kolem obřího táboráku pod Pravčickou branou (Ha! Konečně víme, kdo...) a vyhýbání se epičnosti, ukryté v hromádce varaního trusu. Ačkoli, kdo jiný na trůn, než Drakan? Při scéně olíznutí zkrvaveného meče prokázal, že má odvahu a koule královské velikosti, na rozdíl od nevlastního bráchy (což byl ňouma a alkoholik, fakt ideální vladař). Na náměstí poddaní, ta chátra, coby lehce manipulovatelný dav. "Drakan spasitel! Hurá!", "Drakan mučitel! Fůůj!" Lidi, měnící názor jako korouhvičky, během jediné popravy hned několikrát. Taková lůza potřebuje krále tyrana, neschopného studu, jako koza drbání. Dobře jim tak! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trochu temnejšia rozprávka s peknou severskou atmosférou, ktorá sa vám bude páčiť najviac vo vianočnom období. Nejde o žiadne premyslené fantasy, príbeh je jednoduchý ako len byť môže, i keď sme svedkami aj krutého vraždenia, tak vytvárať deťom nočné mory nikto nemal v úmysle. Dievčatá mi trochu splývali a asi na to prišli aj tvorcovia počas nakrúcania a rozhodli sa využiť služby kaderníčky. Záver je problematický, jedna z dôležitých postáv prejavila súcit a tým pádom nevieme, akú má kráľovstvo budúcnosť. Možno išlo o snahu vytvoriť živnú pôdu pre druhú časť. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá koprodukčná hraná rozprávka z temného a špinavého, zlovestného STREDOVEKU o zlých drakoch, falošnom kráľovi Drakanovi z Dunkarku, ktorý pije dračiu krv, aby mal väčšie GULE, ďalej s nádejnými veštkyňami, matkou a dcérou, ktoré sa ocitajú na okraji priepasti, aj keď sa dokážu obe pozrieť človeku do očí, a mať ho dokonale prečítaného, občas to nestačí. Tento film mi pripadal strašne jednotvárny a jednoduchý, až amatérsky, ktorý by som skôr poslal do televízie a na nosiče DVD, ako do kín, kde sa nehodí... ? Je to snímok, pri ktorom si poviem : „OK, je to v podstate neškodná sprostosť so sympatickými hercami a nesympatickým hlavným predstaviteľom, s dobrým flashbackovým strihom, obstojnou výpravou a kamerou, že sa nič zlého nestane, keď venujem pozornosť aj vskutku obyčajnému filmu, po ktorom sa o pár minút na to, zľahne úplne zem, že si asi naň už nikdy nespomeniem... ? ” ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Příjemný středověký snímek s jedním fantasy prvkem (draci), který u mne povyšují české lokace natáčení (hrad, hory, středověká vesnička v Řeporyjích). Docela v pohodě to celé plyne, skutečně spíše jako taková temnější pohádka, navíc je tam na pozadí téma potřebay přátelství, i když je člověk jiný než ti ostatní. Velmi slušná kamera, hudba a souhlasím s verbalem, že holku vybírali z pedofilního katalogu, ale jinak nejspíš také podle síly pohledu, protože tady jí naprosto věřím, že dovede pohledem měnit myšlení a srdce lidí. Škoda některých nedotažeností nejspíš kvůli plánovanému druhému dílu (královna, potrestání zla). Ale jinak středověký film s temnými prvky, na který se rád podívám znovu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Severskou kinematografii mám rád, ale ty jejich pohádky nedokážu úplně rozkousat. Ono to totiž vždycky skončí někde na půl cesty mezi klasickým příběhem pro děti a dobrodružným hororem. A to je i případ čarodějnické dcerky. Příběh fajn a odsejpá, vyvedla se drsná středověká atmosféra a zahrané to bylo na jedničku, ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že film není ani rybou, ani rakem. Ale i přes výhrady se mi to docela líbilo, takže hodnotím lehce nadprůměrně. 60% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dívalo se na to dobře, nějak jsem si sice nevšiml, že jdu na dabovanou verzi a ne s titulky, ale i ten dabing se kupodivu vstřebal, byť za původní jazyk bych raději, ale už se stalo. Podívání to není špatné, takové hororovo-pohádkové dobrodrůžo, jenže to je nakonec i ten největší problém filmu. Film je někdy zbytečně dospělácký, tedy krvavý, násilný, hororový, jindy je to zase takový pohádkový dobrodružný příběh pro děti, ale bohužel to není stále to jedno. Dospěláci se tedy budou asi nudit, protože nic moc objevného a nezažitého tu zase není, děti, mi přijde, to zabíjení, propichování, škrcení a krev nutně vidět nemusí. Navíc ten film má příliš otevřený konec, asi aby bylo místo pro pokračování, protože tuším že jde zase o nějakou knižní *logii. Přesto to ale pěkně vypadá /natáčeno i u nás), použité efekty nevypadají lacině ani odfláknutě, ale prostě dobře, hudba je taky k náladě filmu odpovídající a zajímavá a postavy mají moc dobrý casting. nějaké ty nelogičnosti, vyplývající ze stříhání, tu jsou, ale dá se to přežít (lidi vědí něco, co ví jen divák, ale postava to vědět nemůže, nebo alespoň není ukázáno, že na to nějak přišla). --- PS: Docela by mě zajímalo, jak se Česko dostalo ke společné koprodukci se severskými státy. Pochybuji, že jsou na severu Evropy tak populární Prachovské skály :) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Od pohádky k fantasy a zase zpátky. 1) Film představuje společný skandinávský porod. Jen jsem si říkal, kde v Norsku či kde přišli k tak pěknému gotickému hradu. A ejhle - studio Barrandov to jistí._____ 2) Snaha vyhnout se americkému happyendu s jásajícími vesničany přivedla tvůrce k organizaci podivného útěku do Českého Švýcarska._____ 3) Ve skutečnosti, jak jsem zjistil studiem historických análů, draci sežrali všechny lokály včetně Drakana a jeho matky a posléze i uprchlíky a založili nový demokratický stát Sauriu._____ 4) Spoiler. Oceňuji způsob, jak se úspěšně ubránit tomu, aby si čarodějka v mých očích přečetla, za co se stydím. Prostě se za nic nestydět._____ 5) Z herců zaujali 35letý Dán Peter Plaughborg (vládce Drakan) a můj oblíbený 29letý Nor Jakob Oftebro (podezřelý Nikodemus). ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Zhodou okolností som kedysi čítal zaujímavú poľskú fantasy s rovnakým názvom, ktorá nie je predlohou filmu. Bohužiaľ tento film bol skromný a menovaná knižka bola 2x zaujímavejšia, takže viem, že z daného námetu by sa dalo vyťažiť oveľa viac. Príbeh je tuctový a jediným kladom je presvedčivá hlavná hrdinka. Vzhľadom na násilie, by som film necharakterizoval ako rodinný, hoci je evidentne pre deti. ()

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama