Blázen z laboratoře 4
Blázen z laboratoře číslo 4.
Fou du labo IV, Le
Blázon z laboratória 4
Komedie
Francie, 1967, 90 min
Jacques BesnardPlakáty
Vynálezce plynu blaženosti středem zájmu gangsterů i tajných služeb. Francouzská komedie (1967). - Evžen Ballanchon žije v domku na předměstí Paříže společně se svými rodiči. Otec s matkou se hádají snad každý den a snad úplně o všechno. Raději vytopí celé podlaží, než aby se dohodli, kdo z nich nechal otevřený kohoutek. Oč je Evžen geniálnější, o to víc žije skromnějším životem. Do práce jezdí na mopedu, o ženy se příliš nestará. To, co se děje doma, mu úplně stačí. Skromný Evžen pracuje ve významné vědecké laboratoři, kde se pokouší vynalézt jakýsi "plyn pravdy". Bylo to dílo náhody a Evženovy geniality, že vznikl "plyn blaženosti", při kterém mizí jakákoliv protivenství, lidé jsou mnohem upřímnější a vstřícnější. Ale kdyby tak Evžen věděl, kolik popela z jeho cigarety mu do právě připravovaného roztoku vlastně spadlo? O neznámý plyn, který existuje zatím jen v malém množství, má zájem vláda, tajné služby i cizí špióni. Po více než pětatřiceti letech si tak připomínáme vynikající komedii, která kdysi sklízela velké úspěchy i v našich kinech. (oficiální text distributora) -
Geniální vědec Evžen Ballanchon pracuje v tajné laboratoři 4 na speciálním nervovém plynu, po jehož vdechnutí by každý člověk mluvil pravdu ať chce nebo ne. Evžen tráví v laboratoři většinu času, protože žije se svými rodiči, kteří se navzájem neustále hádají a jinak slovně napadají. Jenže jakousi náhodou vytvoří plyn "blaženosti" po kterém je člověk v jakési euforii šťastný, vstřícný a ohleduplný, což taky není zbytečný vynález. Vládá, která celý výzkum financuje projeví velký zájem i o tento plyn… a nejen vláda, dokonce i cizí špióni a různé jiné organizace. No a jak to tak bývá celým Evženovým životem najednou zamíchá žena. (ic)
Tosim
Jean Lefebvre na začátku učiní objev, leč potom se jen beze smyslu vyskytuje na obraze a ani on, tím méně příběh, nikam nedospěje. A humor? Chybí...(5.1.2007)
Oskar
Byla by to skvělá komedie, kdyby se s tím nápadem pracovalo jinak. Když se na začátku dozvíme, že hrdina vynalezl látku, která u lidí odbourává zábrany, je logické očekávat příběh macourkovského ražení, plný duševních proměn. Člověk by si myslel, že uvidíme, co se stane, když se tento veselý plyn dostane mezi lidi a ti se dočista vykašlou na konvence a následky svého počínání. Tak bohužel. Celý film je o tom, jak se skupina mafiánů snaží ten vynález ukrást. Pořád se jezdí v autech, střílí a někým je stále smýkáno nebo hmožděno. Lefebvre nehraje žádného potřeštěnce, jak slibuje název, ale dost možná nejvyrovnanějšího hrdinu své kariéry. S logikou děje si nikdo hlavu nelámal. Tak. To bylo strohé analytické hodnocení pro racionální diváky s oběma nohama na zemi. A teď něco pro nás, infantilní pošetilce: Opravdu nevím, proč jsou ve filmu postavy Lefebvrových rodičů, co se chtějí vzájemně zlikvidovat, ani k čemu je příběhu prostředí westernového městečka. Ale právě v tom je určitý půvab toho filmu. Jako by ho natočila skupinka pětiletých dětí. S ničím se moc nepáraly, hlavně tam napraly všechno, co se jim líbí a co je momentálně napadlo. :-) Ťukejte si na čelo, říkejte mi cvoku, utrhněte mi hlavu a povařte ji tři minuty ve slané vodě, já stejně musím přiznat, že jsem se solidně pobavil. Kde jinde uvidíte Bernarda "buldočí ksicht" Bliera ve stetsonu, kterak jede koňmo po dálnici? 60%(12.5.2006)
gudaulin
Zajímavý námět by tu byl - plyn, který mění zásadním způsobem lidskou náladu, je nápad, který mohl vést ke spoustě krkolomných situací a nabízel nesmírně mnoho možností. Bohužel scénárista s ním naložil tím nejbanálnějším způsobem, takže vznikla tuctová komedie, do které tvůrci splácali všechno, o čem se domnívali, že diváka naláká. Máme tu potrhlého vynálezce, bandu gangsterů, kteří chtějí ukrást jeho objev, honičky a rvačky ve stylu starých grotesek, westernové městečko, půvabnou krásku, která se zamiluje do hlavního hrdiny, prostě ničím ten film nevyniká a protože humor je takový jalový a příběh rezignuje na logiku, jediným důvodem, proč se ke snímku dnes vracet, je Jean Lefebvre v hlavní roli. Celkový dojem: 40 %.(1.3.2009)
LiVentura
Dobrá chujovina.....ale za výkon Lefebvrea musím dát čtyři...(17.7.2007)
svik
Jean Lefebvre, znal jsem ho dosud jen z Četníka tak sem se divil že umí zahrát i nelehkou roly chemika, který to nemá v životě lehké. Režie filmu sice trochu pokulhává, ale naprosto jednoznačně ho vyrovnává scénář, který je vtipný a zábavný. Jednou se ocitáme ve francouzském městečku a poté zase na divokém západě, což bylo velice zajímavé. Celkem sem se bavil a mít nápady jako mladý chemik, využiju toho naprosto do poslední kapky.(31.12.2006)
bloom
No zas tak vtipné to není, ale jde to. Režisér Besnard natočil pouze dvě výborné komedie (Grand restaurant pana Septima a C'est pas parce qu'on a rien ŕ dire qu'il faut fermer sa gueule), zbytek je pouze průměr. A to platí i u blázna. Bláznovství hrdiny můžeme odvodit pouze podle toho, že bydlí u rodičů. Ti vás celý film otravují, aspoň, že otce hraje velikán francouzského herectví Pierre Brasseur. Lefébvre je zde oproti svým jiným filmům málo vtipný, ale aspoň zachraňuje scény s příšernou Marií Latour. Nejvíce mě pobavil jako vždy Paul Préboist a spolu s ním Pierre Tornade se svým parťákem. Film jsem viděl v takzvaném rychlodabingu a vůbec se mi nechce věřit, že české znění dělali stejní lidé jako MASH. Pavel Rímský má sice drsný hlas, ale na Bliera se nehodí, stejně jako Jaromír Meduna na Michela Serraulta.(1.11.2005)
July
Nebýt zapojení westernového městečka, které mi přišlo už moc přehnané a spíš bezúčelné, možná bych dala 4*, protože jsem se příjemně bavila i více než čtyřicet let po vzniku filmu a pro Jeana Lefebvra je role Ballanchona jako stvořená. Velmi dobrá komedie - ale na Sedmou rotu rozhodně nemá :-).(24.5.2008)
fantoci
V této komedie se sešli francouzské hvězdy J.Lefebvre,B.Blier,P.Preboist a to vše dá dohromady - báječnou a hodně vtipnou komedii.(15.4.2005)
PetrPan2
V tomhle filmu je všechno co si od filmu můžete přát... geniální vědec, krásná špionka, zlí gauneři, kovbojové, indiáni, rázovitý tatínek, nějaký ten ministr atd... bohužel to celé na mě působilo dost přeplácaně a zoufale nevtipně a ani Jean Lefebvre v hlavní roli to nezachránil :o((26.5.2008)
Rodriguez
Hůmor se bohužel v tomto filmu někde pozapoměl a pár vtipných scének nemůže tuto potápějící se loď (jinak s úžasným komikem Jeanem Lefebvrem) zachránit - 40%.(9.3.2009)
klúčik
Na tento film si pamätám, ako chlapec som ho videl. Bol som nadšený, komédia, naháňačky, strelba, zloduchovia. No minule som ho videl a bol som nemilo prekvapený, ale v detských očiach ostalo...75%.(2.2.2011)
crha
Slabota, kterou pár vydařených vtipů nemůže zachránit. No a vůbec jsem nepochopil proč se děj přelinul do nějákýho country-western skanzenu. Třeba by mi to nepřišlo tak násilný kdybych u toho dokázal udržet pozornost. Jean Lefebvre se tady bitkuje a snaží se být dokonce i drsnej, což je celý špatně.(24.5.2008)
Kovaja
Hodinka filmu byla supr ale ten konec byl uplně nudnej pořád nákej western no proste za 3***(29.5.2008)
Amper01
Film působil jako jeden z prvních pokusů začínajícího filmového studia. Jednoduchý děj - skoro pohádka - s občasnými okusy o vtip. Celkové hodnocení - film perfektní pro nenáročného diváka. Pro fajnšmekra trochu slabé kafe...(2.11.2010)
Adrai
Jean "Fugas" Lefebvre jako malý francouzský MacGyver.(30.10.2010)
PauloGrane
Když sem uviděl, jak tak geniálně napsané postavy (vědec, špioni, nemotorná ochranka, šílení rodiče) sů na plátně vláčeny bahnem a režisér plýtvá s jejich potenciálem neměl sem slov. 60%.(1.1.2007)
dogrose
Je to nesourodé, přeskakující, ač o motivy není nouze, jakoby se tvůrci nedokázali rozhodnout, kudy povede hlavní dějová linka. Evžen je pro mne takový nedůvěryhodný hrdina, protože se pořád usmívá, bere nastalé až zřeštěné situace se stoickým klidem a zvládá je jako James Bond. Závěrečná scéna ve westernovém městečku vypadá jak přidaná z úplně jiného filmu. Humor se někam vytratil... Dvě hvězdičky za herecké obsazení a původní český dabing s Vladimírem Hrubým v hlavní roli.(20.5.2012)