Reklama

Reklama

40 dní v poušti

  • USA Last Days in the Desert
Trailer 1

Film představuje kapitolu z Ježíšova (Ewan McGregor) života, a to čtyřicetidenní pouť pouští, kde sa modlí, potkává se s Ďáblem a bojuje s ním o osud rodiny v krizi. Tento souboj představuje dramatickou zkoušku Ježíšových schopností. (Bontonfilm)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (23)

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Viděno 27.9. 2015 na RIFF. Hodně divný film, Evan McGregor mi jako Ježíš vůbec neseděl, ďábel pokušitel si tam taky moc nezahrál. 40%. Taky přemýšlím o pouštním způsobu pohřbívání. Že by tělo shořelo na prach, když tam nebylo žádné dřevo, a taky, že by na poušti spalovali mrtvé? Celá ta rodina na poušti byla divná. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Kamera, hudba a herci - extratřída. Velký důraz podat Ježíše pouze jako extrémě ztišeného a empatického člověka, bez toho svatě přeslazeného čůrákování, jaké je v komunikaci mezi bossem a apoštoly v křesťanských agitkách zvykem. Děj by se dal shrnout do jedné věty. Ježíš se toulá po poušti, mluví sám se sebou, a s tím svým horším já, až natrefí na celkem dost tragickou tříčlennou rodinku. Děj je tady ale na té poslední koleji. Maximálně pomale vyprávěný apokryfní příběh Ježíšových 40-ti dní na poušti. Doporučuju pouze těm , kteří mají rádi meditativní artové snímky bez děje. Vy, ostatní - budete trpět. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

V první řadě zjišťuji, že mám méně a méně rád náboženské příběhy, a to i takové, které se věnují postavě Ježíše celkem realisticky, i když zároveň trochu fantaskně, jako je tomu v tomto případě. Ta fantasknost ale plyne z toho, jak se snímek snaží vstoupit do jeho duše. Zadruhé je tenhle film prostě umělecká nuda. A toť vše. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Ewan McGregor pre mňa navždy ostane feťák Renton z Edinburghu. Sledovať ho v roli Ježiša uprostred Judskej púšte (točenej v Kalifornii) je dosť ambivalentný zážitok. Emmanuel Lubezki za kamerou je obvykle zárukou kvality, tu je však výsledok jeho snahy slabý priemer. Pohľady na púšť mohli byť výraznejšie. Nie nadarmo všetky hlavné monoteistické náboženstvá - židovstvo, kresťanstvo aj islam vznikli v púšti. Nedostatok zmyslových vnemov, izolovanosť, nedostatok základných životných potrieb naozaj spôsobí, že hlasy všehomíru prehovárajú hlasnejšie. Kresťanstvo vzniklo vlastne práve v okamihoch týchto 40 dní, o ktorých hovorí film. Ježiš dovtedy žil ako obyčajný človek, jeho božská stránka sa v ňom ozvala až počas tohto pôstu, kedy si siahol až na dno síl. Ak teda nechceme veriť monofyzitistickému názoru, že mal iba božskú stránku a človekom nebol vôbec (čo tvrdia napríklad Arméni). Film je točený z opačného pohľadu, akoby Ježiš bol obyčajný človek a úplne v ňom absentovala božská stránka (čo tvrdia Nestoriáni). Výsledkom naozaj je to, čo tu už niekto spomínal, že Ježiš pôsobí absolútne slabým a bezmocným dojmom... Pár myšlienok zaujalo, inak teda nič extra. Druhú hviezdu pridávam čisto len z osobného záujmu o túto problematiku. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, že to má být dobrodužnej film o poutníkovi v pouštích. Úplně mi ušlo, že to má být jedna Ježíšova kapitola. Příběh je vyprávěn až moc stroze a vlažně. Není tam moc šance nějak uchvátit diváka neznalého náboženství a věcí kolem. Sice jsem neměl problém to dokoukat, ale není to prostě úplně pro každýho. ()

Galerie (72)

Reklama

Reklama