Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais byl synem hodináře. Vynikající spisovatel, jehož hra Barbier ze Sevilly měla neobyčejný úspěch. Neobyčejný člověk sebejistý, opovážlivý a odvážný vedl život plný skandálů, milostných afér i špionážních misí. Král nad ním držel ochrannou ruku, zatímco on bojoval proti parlamentu. Tvrdil, že členům parlamentu více záleží na ochraně svých privilegií, než na pravdě. Nahlas a veřejně hlásal: už máme dost bezvýznamných ministrů, kteří se tváří, že nám vládnou a přitom se sami neumí ovládat. Už máme dost nařízení s královskou pečetí a uvrhování do věznic z tajných důvodů. Nemáte pocit, že Francie je už z tolika klamání unavená? Aby se vykoupil z vězení a trestu, v jehož důsledku nesměl vykonávat své povolání, používat své jméno, zastávat veřejné funkce a uvádět své hry, stal se tajným agentem francouzského krále. Celý život byl podporovatel a příznivec lidských práv, který participoval na psaní Deklarace o nezávislosti. Způsob jeho života však byl plný kolizních srážek, bouřlivých peripetií a dní strávených ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

quixote 

všechny recenze uživatele

Suverénně natočený historický film s výborně obsazeným Fabricem Luchinim v hlavní roli. Škoda, že nad divadlem a osobním životem Beaumarchaise tu převažuje politika. Soudní stání, souboj a premiéra Figarovy svatby včetně reakce diváků musí udělat dojem na každého. Jednu hvězdu dám speciálně za opravdu podmanivou hudbu od Francouze Jeana-Clauda Petita. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Sice ne absolutní špička, ale rozhodně velice dobře udělaný film. Má spád a pozoruhodně odpovídá skutečnosti a společně s románem Liona Feuchtwangera Lišky na vinici ukazuje proč k revoluci ve Francii nakonec dojít muselo. Podobně jako Feuchtwanger i zde tvůrci dokonale postihli tu fascinující směs idealismu, smyslu pro "kšeft", odporu až nenávisti k stávajícímu řádu postavenému na privilegiích a na druhé straně snahu do establishmentu proniknout a být jeho součástí.....Právě tohle ukazuje Francii a hlavně Francouze jací opravdu jsou a jak to s tou rovností, volností a bratrstvím myslí doopravdy. Hlavní hrdina skutečně rošťák byl a do role seděl dobře, kdyby takhle někdo natočil mnou tak milované Lišky na vinici, vůbec bych se nezlobil. Takže slušných 80%..... ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Oba milujeme stejného muže. A ten muž není ..." ----- Netroufám si posuzovat, zdali byl víc rošťákem, buřičem nebo prospěchářem. Myslím, že měl v sobě od všeho trochu ... dost možná se jeho činy odvíjely od toho, v jaké situaci ho zrovna zastihla neklidná doba. V každém případě měl dost odvahy - a možná i ztřeštěnosti či furianství na to, aby znovu a znovu pokoušel osud ... jak mu velela jeho dobrodružná, nestálá povaha. Přesto jsem měla neurčitý pocit, že snímek ve své roztržitosti zachytil jen nejasný odraz skutečného Pierre-Augustina Carona de Beaumarchais ... jako když se za větrného dne díváte na zčeřenou vodní hladinu. P.S.: ----- "Autorská práva ? Kam ten svět spěje ?!?" ----- ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neviem, kto bol Beaumarchais, ale jedno je isté, že ho tento film nedokázal divákovi predstaviť. Typický francúzsky film. Prílišná nadľahčenosť až komedionálnosť a nehomogénny dej, ktorý často skáče sem a tam a nič poriadne nedotiahne do konca. Iba priemerné herecké výkony a kopa zbytočných postáv tomu tiež nenahrávajú. Prvej polke aspoň nemožno vyčítať nudu, o tej druhej to už ale povedať nejde. Jedna myšlienka zaujala - Autorské práva? Kam ten svet speje? ...a platí to dodnes. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Velkolepé příběhy slavného autora a dobrodruha, který se nebál před králem, ale třásl se, jak publikum přijme jeho figara.. Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (Fabrice Luchini) je otcem Figara, jedné z nejslavnějších divadelních a operních postav. Syn hodináře byl renesanční člověk, zvládl být rovněž hodinářem hudebníkem, politikem, tajným agentem, nakladatelelem, obchodníkem se zbraněmi, ale také revolucionářem. Ve společnosti kvasí velké myšlenky a hodinář Baumrchais spolu s Voltairem soudí, že hodiny se spoždují a potřebovali by seřídit.. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama