Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisná televizní hra o Josefu Myslivečkovi si vzala za cíl přiblížit osudy hudebního skladatele, jenž se proslavil v Itálii i jako učitel W. A. Mozarta, ale donedávna nebyl u nás příliš známý. Autor byl v Itálii nazýván Il Divino boemo, napsal 26 oper a řadu dalších děl... V retrospektivě skladatel (A. Procházka) vzpomíná na své začátky i klíčové body svého života. Z Prahy se mu podařilo odjet do Itálie, v Benátkách ho učil Pescetti (O. Sklenčka) a v Parmě slavil první úspěchy svými operami. Setkal se však i s nepřátelstvím a závistí, Italská kritika v něm vidí cizince. Nejvíc ho ale ničí vztahy s primadonami, zpěvačkami. Lucrecia (M. Malá) ho obtěžuje svou žárlivostí, primadona Catarina Gabrielli (R. Rázlová) svými rozmary a sobectvím. Mysliveček se setkává s ještě nedospělým W. A. Mozartem (D. Schneider), který ho velmi obdivuje. Úspěchy skladatele byly vyváženy složitými vztahy nejen se ženami. Závěr Myslivečkova poměrně mladého života byl nešťastný… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Tento snímek se sice drží základních životopisných faktů, ale zachází s nimi poněkud volně a není tudíž pouhým didaktickým prostředkem připomenutí jedné ze světově významných osobností české hudby. Autorům se tak podařilo předložit skutečně živý dramatický tvar plný zvratů a napětí, přičemž důraz je kladen na osudovost operních div ve skladatelově životě, s nimiž se měl prostřednictvím své tvorby sblížit mnohem víc než jen pracovně. Podobná autorská licence není z uměleckého hlediska na škodu věci, pokud nejde o pouhý "hraný dokument". Herecky se blýskli zejména Antonín Procházka, který se nakonec víc proslavil jako autor úspěšných divadelních komedií než jako herec, a Regina Rázlová. Vcelku kvalitní televizní počin. ()

Constanza 

všechny recenze uživatele

Inscenaci jsem viděla po dlouhých letech. Nerozumím tomu, že CT tuto velmi zdařilou inscenaci nechala ležet v archívu a přitom reprízuje některé příšernosti i několikrát ročně. Škoda, že je to jen televizní hra a ne filmové zpracování. Tvorba Myslivečka upadla v zapomnění, přitom se traduje, že s Mozartem si vypomáhali s hudebními motivy, že v díle Mozarta najdeme Myslivečkovy nápady a obráceně. Petr Václav natočil film "Il boemo", tak uvidíme, jak se s životem Myslivečka popasoval on. ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele

Z televizní filmové řady o našich skladatelích, právě uváděné na ČT3, zatím nejslabší a pro mne nezáživný počin. Nicméně z edukativního hlediska opět další vybarvené políčko. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama