Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pařížský mladík Arthur počastuje svého přítele Rolanda nevinným vtípkem. Roland, líný a bohatý Pařížan, se však cítí dotčen a zorganizuje pomstu. Angažuje krásnou dívku Ambroisiene, která má předstírat své city k Arthurovi. Ten její lásku považuje za skutečnou a začne plánovat svůj svatební den...
Po kontroverzně přijatém filmu HEZKÉ HOLKY se slavný režisér Claude Chabrol vrátil ke koncepci francouzské nové vlny a s filmem HEJSKOVÉ vytvořil satirický portrét tehdejší pařížské společnosti. Přestože snímek nepatří mezi režisérova vrcholná díla, kritikou byl přijat podstatně příznivěji než některé jiné Chabrolovy filmy. Na úspěchu filmu měli podíl tehdy začínající a oblíbení herci Jean-Claude Brialy a Bernadette Lafont, s nimiž Chabrol spolupracoval častěji. Film se natáčel nejen v Paříži, ale také v oblíbených destinacích v Cannes a Saint-Tropez. Francouzská premiéra proběhla 17. března 1961. (argenson)

(více)

Recenze (2)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Afektovaně se odvíjející (a přitom chladně, nezúčastněně snímaná) banální anekdota přeplněná mnohomluvnými, dobovým koloritem přezdobenými epizodami, neúnavně opisující tytéž dějové fráze, které mají jen prohlubovat krvavé rány vryté do trestaného těla. Brialy sice naplnil svou obludu bezezbytku, ale příběh, k němuž patřila, se záhy odhalil jen jako zbytný nástroj společenské kritiky: snad se jím snažil režisér - jako ústřední hrdina - pomstít, ale cesta k životu nevede mstou, ale láskou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nikdy to nebolo Chabrolovo vrcholne dielo, len akjysi matny nevyrazny pokus o satiricky pohlad na vtedajsiu parizsku smotanku. Dnesnemu divakovi roku 2020 to uz nema co povedat. Film behom casu brutalne zostarol a ne ze ne : 45 % ()

Reklama

Reklama