Miláček z Paříže

Monpti

Romantický

Západní Německo, 1957, 96 min

Helmut Käutner

Značně kostrbaté řešení toho, jak vymanit Romy (naoko) z německo-rakouského prostředí. A přitom to jsou opět ti stejní tvůrci, jen si tentokrát hrají "tak jinak" na Paříž. Druhá variace na párování s Horstem Buchholzem...(6.2.2009)

Milé romantické story s tragickým koncem, který příběhu dává sílu.(6.11.2011)

Nápaditě zvolený vypravěč předkládá sladkobolnou romanci, která doslova naplňuje závěrečný citát: "Všechno na zemi je ve své podstatě lyrické, ve svém osudu tragické a ve skutečnosti komické." (Pravděpodobně George Santayana.) Příběh Monptiho a Anny Clare pohladí lehkostí a snovostí, které korepondují s pařížskou atmosférou. Monpti v podání Horsta Buchholze je správně bohémsky rozervaný (pobaví káčata v ponožce) a Anna Clare díky Romy Schneider je ve své přirozené naivitě okouzlující. Paralelní sledování znuděné dvojice má (bohužel pro hlavní hrdiny, scénáristovi dík pro příběh) podstatný význam.(7.11.2010)

Romy Schneider je velmi roztomilá, to je třeba říci předem. Celý film jsem se bavil, je to takové naivní, ale zároveň hluboké, pokud v tom tu hloubku vidíte. Na jedné straně příběh lásky dvou chudých lidí, kteří si o sobě vymýšlejí pohádky o bohatství, aby jeden druhého zaujali, byť to není třeba. Na straně druhé mini vedlejší dějová linka o stejně mladém, ale bohatém páru. Tyto páry se na konci filmu střetnou a nedopadne to příliš dobře. A to je jediné co nechápu, proč musela !SPOILER! zemřít. Vtipná komedie s emočně velmi silnými scénami. Jsem z toho naměkko:) Ale za smrt jedna hvězda dolů.(10.6.2009)

Romantický příběh dvou mladých lidi, kteří se seznámí v Paříži s tragickým koncem. Takže to není ani komedie ani drama. Je to nízkorozpočtový film a je vidět, že to zřejmě jsou začátky herectví obou protagonistů jako Romy SCHNEIDEROVÉ (Sissi) a Horsta BUCHHOLZE (Chico-7 statečných). Neurazilo mě to, ale nic mi to nedalo. Tři hvězdičky dávám s velkým sebezapřením. To proto, že oba herci pak byli v pozdějších letech velké hvězdy a moc nás potěšili v jiných snímcích.(17.1.2009)

Ze začátku to vypadalo opravdu skvěle - celkem vtipné postřehy režiséra a celková atmosféra Paříže. Jenže pak to začalo být chaotické a místy skoro až otravné. Chudák Monpti - ten musel mít nervy. Představitelka Anne-Claire, Romy Schneider, byla sice hezká herečka, ale tady byl její charakter místy na zabití. Zkrátka takový nevinný romantický film, který má trochu neřízený spád, ale jako celek působí průměrným dojmem.(13.6.2011)

Okouzlujícím činí tento film jeho oneirické ladění přetvářející Paříž padesátých let v nereálné kulisy „krásného snění o tragické lásce“. Snovost, umocněná několika halucinačními scénami, se zakládá na citlivé kameře, důsledně sytící každý obraz „pařížskou atmosférou“ (nejednou až do kýčové grimasy), již ovšem svým soustavným utíkáním a zmatkováním narušuje nejapný hlavní hrdina. I když ne tak docela: jeho gradovaná nedokonalost a tedy nepatřičnost v dokonalém prostředí jej společně se závěrečným pohledem na něj snícího zobrazují jako příkladného krutého snivce. A stejně tak i dynamický spád filmu, absence psychologizace postav a konečně paralela s mileneckým párem z vyšší společnosti (dovedená v závěru do křiklavého zauzlování). Uznávám: tvůrcům patrně nešlo o rozkladné zachycení snu, ale o cukrkandlovou romanci, což dokládá i naivní vypravěčský rámec. Ale i o ní se dá snít. Takže díky za tu iluzi a za hrdinku, jejíž lži zůstanou bezelstnými a její nitro neodhalené.(15.3.2009)

Romy Schneider a Horst Buchholz v hl.rolích v příběhu lásky a oddanosti. Zajímavý film za staré vlny se silným emočním potenciálem.(30.7.2004)

.(26.4.2007)

Příběh o chudém nesmělém klukovi a o (bohaté) dívce, který se setkají na lavečce a postupně se do sebe zamilují. Pěkně se na tenhle pár dívalo, ale po shlédnutí všichni pochopíte, že scénář tomu ustřelí 1*- nebýt toho mohl být tento snímek i červený :)(28.11.2009)

Druhé setkání Romy Schneider s Horstem Buchholzem, ze kterého mám smíšené pocity. Dva mladí lidé hledající půdu pod nohama se postupně poznávají a v okamžiku, kdy láska pro ně přestává být jen slovem, jeden z nich tragicky umírá. Téměř dvě třetiny filmu se jen tak líně táhnou a nedávají nám příliš šanci pochopit jednání mladé Anny-Claire, což je velká škoda. Samotný konec je však velmi silný a dojemný. Vidět zlomeného Horsta Bucholze, který už nikdy nepředá sáček s pomeranči své milé, to slabým povahám skutečně vžene slzy do očí...(22.6.2010)

• neneka

Patřím sice k velikým fanouškům Romy Schneider, ale sebekriticky musím přiznat, že to se příliš netýká jejích nejstarších filmů. Takže ani Sissi ani Miláček z Paříže u mě příliš nebodují... pro mě jak kdyby NĚKTERÉ filmy patřily do doby jejich vzniku.(28.4.2009)

Něco mi na filmu příjemně vadí. Oceňuji roztomilé klasické fórky, design high society restaurantu, cukříky do kávy, Napoleona v ponožce. Škoda jen, že když už jsou ty kalhotky klíčovým předmětem filmu, tak by také mohly vypadat alespoň trošku k světu, i kdyby pouze co do barvy. Věru roztomilý kousek.(2.1.2009)