Reklama

Reklama

American Crime Story

(seriál)
Trailer 2
USA, (2016–2021), 24 h 48 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Jeffrey Toobin (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, Darren Criss, John Travolta, Courtney B. Vance, Penélope Cruz, Selma Blair, David Schwimmer, Édgar Ramírez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Režisér Ryan Murphy přináší na televizní obrazovky seriálovou adaptaci bestselleru The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson od Jeffreyho Toobina o jednom z největších amerických soudních procesů 20. století. Ten byl veden s americkým fotbalistou, hercem a miláčkem široké americké veřejnosti O.J. Simpsonem ve věci vraždy jeho manželky. Seriál podrobně vykresluje právnický proces i vše, co s ním bylo spojené. Tlak veřejnosti a médií i dlouholeté napjaté vztahy mezi policí a afroamerickou komunitou v Los Angeles. (geklon)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (94)

maddy 

všechny recenze uživatele

No ja neviem, ale asi som už toho Murpyho, či na režisérskej alebo producentskej stoličke, mierne prejedený. American Crime Story síce každým záberom pripomína American Horror Story, s tým rozdielom, že sa rieši kriminálny prípad a nesnaží sa to o čo najväčšie bizarnosti na obrazovke, je veľmi podobne nasnímaný, ozvučený, s rovnako skvelými hereckými výkonmi (hlavne Cuba Gooding Jr., ktorý sa posledných pár rokov vytratil z filmov), ale predsa len som od Crime Story čakal viac. Prevažne než na príbehu som mal totiž pocit, že pilotná epizóda stojí iba na hercoch, ktorí to vzhľadom na zaručené mená dokážu utiahnuť, ale oproti iným krimi seriálom (Killing, Hannibal a pod.) mi tu až trestuhodne chýbal akýkoľvek náznak atmosféry. Samotný notoricky známy príbeh na základe skutočných udalosti o O.J. Simpsonovi je síce dostatočne pútavý, ale chýbalo mi tu aspoň kúsok napätia, pocit stiesnenia pri objavení mŕtvol alebo čokoľvek čoby American Crime Story povýšilo nad pomerne obyčajnú kriminálku. American Horror Story je v každej sérii dostatočne svojský oproti inej televíznej tvorbe, zatiaľ čo Crime Story nepriniesol nič výrazne nové, ani odlišné. Všetko je tu na svojom mieste, výrazne nejde nič vytknúť, ale pilotná epizóda bol skôr rutinnou, než niečo kvôli čomu by som sa nevedel dočkať ďalších epizód. V porovnaní so sklamaním z Hotel síce omnoho lepšie, ale aj tak mám pocit, že by si Murphy mal dať chvíľu pauzu, lebo už to je od neho skôr kvantita, než kvalita. Prísľub do ďalších epizód tu rozhodne je, takže uvidím po celej sérii. Pilotná epizóda nesklamala, ale ani nezanechala obzvlášť nadšené pocity kvôli ktorým by som chcel Crime Story odporúčať všetkým navôkol ako to bolo po pilote prvého Horror Story. PILOT: 3,5* (7/10) ... ale uvidí sa ďalej, v tomto prípade sa to hodnotenie môže skutočne ľahko pohnúť ktorýmkoľvek smerom. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajúce spracovanie, ktoré je nadmieru prehľadné, informačne viac menej dokonalé a herecky taktiež kvalitatívne na skutočne vysokej úrovni (vau, a tá podoba hereckých predstaviteľov v porovnaní s pravými osobami - vygooglite si to, alebo vyčkajte na záverečný diel). Čo mi ale na ACS chýba sú výraznejšie emócie. Na jednej strane chápem, že sa chceli tvorcovia vyhnúť tomu, aby sme sa na O.J.-ov prípad pozerali tak ako porotcovia - cez okuliare, zastrené mnohými emóciami, ktoré sa v nich snažila obhajoba vyvolať. Ale na strane druhej od filmu/seriálu vyžadujem aby ma vedel emočne zasiahnuť, čo sa American Crime Story až do posledného dielu nepodarilo. Dovtedy si viac menej išiel svojou cestou, v ktorej sa snažil byť číro profesionálnym a minimálne emotívnym. Čo môže byť jeho plusom v očiach niektorých divákov, ale z môjho uhľa pohľadu to je bohužiaľ výrazné mínus a práve z toho dôvodu dávam tomuto inak veľmi dobre natočenému spracovaniu známeho kriminálneho prípadu o hviezdu menej. P.S. z toho čo som mal možnosť vidieť v rámci všetkých desiatich dielov, hlasujem za guilty without reasonable doubt. 1.séria 85% ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Popík FX se musí dávkovat opatrně. American Horror Story se pro mě od brilantního k nesnesitelnému seriálu posunulo poměrně nekompromisně - stanice to prostě přetáhla. A nyní jsou tu Crime Story a Feud, ve kterých Murphy a jeho vlastní Dream Team variují těch pár samých postupů znova a znova. Seriály FX jsou v podstatě něco jako Marvelovky - manufaktura jednolitých produkcí, které se odlišují instantní stylizací a námětem. Možná kdybych neviděl Feud, nebyl bych tak přejedený a nepřišel by mi OJ tak sterilní. I když zásadnější chyba asi je zhlédnutí komplexního Made in America, které nabídlo mnohem víc. PS: Versaceho jsem po dvou dílech opustil. ()

bezvim 

všechny recenze uživatele

To není napětí, co seriál ve mě budoval. To byla frustrace. Marně jsem čekal, že se stane něco, o čem jsem nebyl předem spraven. Divák vidí případ z obou stran a nekoná se žádné překvapení. Tento seriál vypadá hezky, herecky je zvládnutý, ale narace nefunguje. Divák vůbec nemusí přemýšlet. To mě hodně zklamalo. Mnohem lépe by to fungovalo, kdyby to bylo vyprávěné jen z jedné strany. Líbil se mi hodně vývoj postavy, kterou ztvárnil Schwimmer. Za emotivní konec čtvrtá hvězda. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte na všechny ty fantastické právnické filmy 90. let, v nichž slavná tvář (Tom Hanks!) vyhrál případ po tvrdém boji za spravedlnost po třetím stání? Stalo se tak díky jeho neúnavné dřině, reprezentované krátkými prostřihy na jeho horlivé studium precedentů a překvapivým odhalením zásadního důkazu těsně před koncem... Tak přesně taková první série American Crime Story... není. Zůstávají jen ty devadesátky. Proces trvá rok a hrozně se vleče. Větší roli než důkazy tu hraje mediální pozornost a poddružné věci, jako kdo o kom napsal knihu nebo jaké je barevné složení poroty. People v O. J. Simpson po filmařské stránce neoslní a každý díl není zrovna nabitý zvraty, ale tvůrci jinak s tématem zacházejí docela šikovně. Uplatňuje se tu přístup známý už z The Wire, která zpracovávala jeden problém, ale dala mu vícero odstínů díky odlišnému zaměření té které série. ACS se snaží o podobnou věc, jen v menším měřítku. Je tu díl věnovaný frustraci poroty, díl zaměřený na race-card a další díl zaobírající se nahrávkou, která může kompromitovat samotného soudce. Jsem hodně zvědav, co přinese další série... ()

Galerie (221)

Zajímavosti (26)

  • Prvou voľbou pre stvárnenie Donatelly Versace bola Lady Gaga, s ktorou v čase prípravy projektu Ryan Murphy spolupracoval na seriáli American Horror Story (od r. 2011). Gaga však odmietla, pretože nevedela zladiť svoj rozvrh s natáčaním filmu Zrodila sa hviezda (2018) a prípravou vystúpenia na americkom Superbowle. (matthew.17)
  • O.J. Simpson a Robert Kardashian byli přáteli od půlky šedesátých let a Simpson byl v roce 1978 svědkem na svatbě Roba s Kris Jenner, tehdy Hougton. Kvůli procesu si Robert obnovil právnickou licenci a byl asistentem jeho právního týmu. Kvůli tomu nemohl být předvolán ani svědčit ve Simpsonově případu. Během soudu však začal pochybovat o vině O.J., po procesu se přestali stýkat a v roce 1996 v rozhovoru s Barbarou Walters začal zpochybňovat Simpsonovu nevinu. Kardashian zemřel na rakovinu jícnu v roce 2003. (kenny.h)
  • V ČR běžela jako první série – druhá série Versace (2018), a to od 7. dubna do 5. května 2018. (Varan)

Související novinky

Clive Owen ztvární Billa Clintona

Clive Owen ztvární Billa Clintona

16.11.2019

Herec Clive Owen (Potomci lidí, Knick: Doktoři bez hranic) byl oficiálně obsazen do role prezidenta Billa Clintona ve třetí sérii antologického seriálu American Crime Story. Nová řada ponese titul… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama