Reklama

Reklama

1000 mil na českém nebi

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2013, 52 min

Režie:

Jan Kiss

Obsahy(1)

Unikátní letadélko na elektrický pohon, dílo českých techniků a nadšenců, se pokusí obletět celou republiku. Unikátní projekt českých konstruktérů, ověřit praktické využití ultralehkého letounu na elektrický pohon, zachytili dokumentaristé v létě letošního roku. Domácí konstrukce letounu Phönix Elektra, vycházející z dílen Pavla Urbana a Martina Štěpánka, svým etapovým letem po českých letištích prověřila nejen „životaschopnost" elektrického pohonu a všech ostatních komponentů, ale i odolnost vlastní posádky a všech spolupracovníků. Let samotný byl provázen nejen občasnou nepřízní počasí, ale vzhledem k jeho experimentálnímu charakteru, řešil realizační tým během etapového letu i technické změny. To vše mělo za následek nejen úpravy letové tratě „za pochodu" ale i dramatické okamžiky, které vyzkoušely pilotní umění Martina Štěpánka.
Během „obletu republiky" nalétal elektrický letoun více jak 1000 kilometrů, přistál na dvaadvaceti letištích a jedné práškařské dráze. Dokumentární film zachycuje nejen let samotný, ale i historické příběhy několika letišť na trase obletu. Dozvíme se, kde a jak se začalo létat v pražských Letňanech, objevíme téměř zapomenutého aviatika v Mladé Boleslavi, ale podíváme se prostřednictvím účastníka i na utajovaný výcvik izraelských pilotů v Českých Budějovicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Mylouch

všechny recenze uživatele

Kolem etapového přeletu se velký příběh vytvořit nepodařilo ( problémy s tím, co někam kde zasunout, znají diváci důvěrně v různých žánrových obměnách ), a tak nejcennějším zůstavají ne úplně organicky včleněná intermezza, přibližující lokální kapitolky z dějin českého letectví. ()

Reklama

Reklama