Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 3

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Recenze (106)

verbal 

všechny recenze uživatele

Hákon a lyžníci je kárvingový průvodce po norských sjezdovkách třináctého století a bezostyšná reklama na lyže Prknomic, hůlky Větvignol, vázání Špagátomon a trojpřezkovou totalflex obuv Sobica. Na startovní listině je výkvět skandinávské reprezentace včele s vrchním Divočákem, specialistou na sjezd s miminem, avšak hlavní boj o titul krále fjordů se rozhoří mezi favorizovanými Dány, vedenými bezskrupulózním katolíkem Skurrvem Ukrutt Zmrdsenem, a norskou biatlonovou nadějí Skørøfurth Vøle Språvnakstedem, která nakonec zvítězí zejména díky bezchybné střelbě. No, pár nepočetných, vymydlených a přebarvičkovaných anemických vikinských shluků a záběrů kulantní krajiny z toho velkofilm rozhodně neudělalo, ale i tak se jedná o veskrze zábavnou a hezky natočenou televizní pohádku Jak měl Håkon Håkonson všechno na håku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Norové mají dar natáčet velkolepé filmy amerických kvalit, z nichž si s radostí berou i onen národnostní patos. Škoda jen, že historické reálie nic extra nenabídnou a jediné, co diváka vysloveně zaujme, je Viking na lyžích. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK45miliónovTržby USA $8,905Tržby Celosvetovo $3,703,000▐ Zručne natočená dobrodružná historická dráma z Nórských končín. Dejovo ide o slušnú jazdu prevažne na lyžiach ale dobre je to celkom osviežujúce, herecky sa tu moc neprehráva, nechýba napätie a aj nejaké tie súboje. /70%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Norští zrzci kontra mastní sviňáci z Dánska. Příběh je to pěkný, čerství fotři ocení zejména putovní zimní péči o kojence, staromilci zase Gaupův důraz na poctivou historickou epiku. Lyžařům zaimponuje lekce historického carvingu, taková Vyšší moc model 13. století. Škoda, že podobný důraz není věnovaný i struktuře scénáře, která se sype jak prašan. A akční scény by rozhodně zasloužily alespoň trochu přísnější dohled choreografa, kdo se má na to zmatený potácení dívat. Seveřan ve mně ale vyhrává. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní věc z Norska. Výborná taktika je vzít do filmu Borga z Vikingů a Tormunda z Game of Thrones, kteří fanoušky seriálů mile potěší. Film má slušný spád, překvapivě solidní akci s hezkými nájezdy kamery a vikingy na lyžích přece jen nevídáme často. Finále parádní. Na malý film plně dostačující a vzhledem k nedostatku tématickým filmům je čtyřhvězdí za mě na místě i přes chudší myšlenku filmu. 75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Fascinovalo mě jejich mistrovské sjíždění kopců spojené s honbou na koních. Neměli to herci v žádném případě jednoduché, protože ta zima tam skutečně taková byla. Tudíž chválím jejich herecké nasazení, které je mně osobně neznámé. Nechybí tam nic, co k takovým žánrům nahoře vypsaných patří a tudíž nemám důvod nedat vyšší ohodnocení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dvě nejznámější norské chůvy pokládají v botách z břízové kůry základy pro současné cross-country závody v běhu na lyžích. Já tam viděl i sjezd, skoky, prvky biatlonu a koňský skijöring, což vysvětluje ten genofond, ze kterého vzešli Northug, Bjørndalen a Kjetil André Aamodt! Když dáme zimní olympiádu stranou, zůstane nám trocha intrik, poutavé exteriéry, sympaticky staromódně pojatá akce a pohádkové rozdělení na svatouše Birkebeinery a tfuj tfuj zlé Baglery. Když už bylo předem jasné, že do cíle nedoběhne, mohl dánský dacan Kaas dostat větší prostor.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Intriky nás obklopují od nepaměti. Norské občanské války znamenaly mnoho krveprolití, ale také obavy o budoucnost země. Po vraždě krále se totiž pozdější vládce Haakon IV. Norský stává ještě coby batole středem zájmu, kdy ho chce jistý rod zlikvidovat. Nemanželské dítě ochrání skupina bojovníků, která výpravu k záchraně absolvuje na lyžích (dodnes cestu v Norsku připomíná lyžařský závod Birkebeinerret (běh birkenbeinerů). Kamera hezky najíždí na zasněžené norské pláně, tvůrci volí reálný kus své historie, jen při psaní scénáře si mohli dát víc záležet, abychom si jen neodškrtávali povinné položky. Docela pospícháme kupředu, akce je slušná, ale zasloužila by si větší péči choreografa. Obecně to byla krutá doba, ale syrovosti a špíny se k nám moc nedostává. Víc jsem chtěl jednoduše cítit, s jakou houževnatostí svádějí obyvatelé severských oblastí svůj každodenní boj s drsnou přírodou. To mi právě scházelo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Severská "guľovačka" z ktorej od úvodu vďaka výberu prostredia príjemne mrazí. Dostatočne reálne zvládnutý príbeh plný intríg, obohatený o akciu so štipkou nekompromisnej brutality síce dokáže bez problémov zaujať, avšak o žiadneho Gladiátora či Tróju sa nejedná. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dá se říci v historickém žánru svěží vítr ze severu. Poctivě baví, příjemně ubíhá a nevnáší do toho nějaké ty fantasy scény. Navíc jde o nedotčenou krajinu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Norskej Mrazík? I poslední notně uzívané série Vikings jsou celkovou kvalitou minimálně o třídu výš, a co se choreografie soubojů týče, tak klidně i o dvě. Takže jestli kompaktní severskej velkofilm (s odřenýma ušima jím vlastně je) porazí i takhle natahovaná televizní produkce, něco tu smrdí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když rtuť za oknem šplhá ke třiceti stupňům, je dobré dát si něco z mrazivého Norska. Poetická kamera snímá norskou přírodu, uprostřed níž se odehrává klasický příběh - boj o královský trůn. A navíc k tomu i téma ,,Má je pomsta!". Nebudu spekulovat, jaké filmy jsem si připomněl (dobře, kromě Stopaře i Barbara Conana), jelikož se mi film jako celek líbil. Bondovská jízda na lyžích neměla chybu, snad jen ty výbuchy chyběly. I závěrečná honička měla šmrnc a dynamická kamera byla snad na několika místech současně. Jistě, boje mohly být krvavější, i když fackovaná v české hospodě to rozhodně nebyla. A snad by snímku slušela i větší ponurost...ale což - pěkná oddechovka se šťastným koncem (i když jak pro koho). ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na severanov až veľmi dobre. nádherná zasnežená príroda a huba k tomu tiež pekne pasuje, tak isto aj herci. Príbeh a akcie tiež majú čo ponúknuť, možno s väčším rozpočtom by to bola ešte väčšia zábava. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Předně bych doporučil aby teplomilní si před filmem udělali horký čaj s rumem a nebude-li čaj, pak alespoň horký rum. Bude jej třeba. Celý film je totiž natáčen v zimě tam někde nahoře kousek pod pólem a fakt na mně z obrazovky táhla kosa až na gauč... Středověk mně baví a lecos o něm vím. Ale to na co jsem koukal byla pro mne španělská vesnice (resp. norská). Ty jejich rody jsem neznal ani důsledky vládnuté té či oné dynastie. A tak jsem nepolíben sledoval ten příběh o záchraně malého krále a fakt jsem si to užil. Verbal v komentu opět pobavil, to mu zase jednou musím přiznat !!! Film mně přišel celkem ok jak po stránce dobových reálií tak z hlediska uvěřitelnosti děje. Samozřejmě infarktový akční závěr byl natočen ve stylu amerických filmů, ale proč ne? Alespoň to nebylo nudné. Škoda, že něco takového neumíme natočit my. Dávám za 4 střely z kuše. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlé. Predovšetkým výborne natočené a zahraté. Do toho krásna nórska príroda a jeden veľký dobrodružný útek legendárneho nórskeho kráľa pred "pučistami" za pomoci dvoch hrdinov. Príbeh je plný napínavých situácií, súbojov a pretekov na lyžiach a hlavne scenár je solídne napísaný, kľudne by som filmu pridelil nálepku historický. 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vynikne jedine na veľkom plátne. Ale tam sa tiež prejaví, že jeho spektakulárnosť je celá založená iba na prírodných scenériách. Bojové scény sú akosi chudobnejšie a prekvapivo aj málo krvavé, i keď tu všetci mužne vrieskajú a hrdo zapichávajú meče do hrudí nepriateľov. Trochu mi to pripomenulo prvú polovicu Mannovho Pádu Ríma, len bez toho veľkého komparzu. Okrem toho, že tu ide o ochranu jednoho batoľaťa, som príliš nechápal súvislosti a scenár sa ani nijako zvlášť nesnažil ísť divákovi v ústrety. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jako exkurze do světa historie nic moc, jako svěží, akční drama je to mnohem lepší. I přes slabší scénář, je tohle přesně ten film, kdy to jedno oko přimhouříte. A pokud máte rádi (sportovní) dokumenty, pokocháte se nádhernou přírodou a zběsilým sjezdem, je už vlastně skoro vymalováno. A přesně jak píše Marigold. Nakonec ten kus seveřana ve Vás vyhraje. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Jako pozvánka na lyžovačku v prašanu do norských velehor dobrý! V té zimě chtěli mít asi všichni všechno za sebou a tak jsou herecké výkony takové neslané, nemastné. Také honění se za miminem, potažmo jeho ochrana, nejsou oskarovou scénáristickou náplní. A tak jedinou radostí je opravdu jen pohled na zasněženou krajinu...což je pastvou pro oči tak pro 10% populace. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kus nórskej histórie, o ktorej som ja nemala ani potuchy. Zasnežená krajina, obratní lyžiari a bojovníci, hudba tiež nie zlá, ale hlavne nórska herecká elita a aj Dánsko prišlo vypomôcť ... to je Birkebeinerne, ktorý v žiadnom prípade nenudí ... a Hagen by už mohol aj dobrého zahrať. ()

Reklama

Reklama