Reklama

Reklama

Americká noční můra

(festivalový název)
  • USA The American Nightmare (více)

Obsahy(1)

V tomto dokumentární snímku se schází největší režiséři horroru jako třeba například Tom Savini, George A. Romero, Tobe Hooper, Wes Craven, John Carpenter atd. Tito mistrové svého žánru zde hovoří o svých dílech. Hlavně o tom proč a jak se odráží v jejich dílech úzkost a obavy společnosti. (Chatterer)

Recenze (9)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o hororovém žánru. Chytré, vtipné, komplexní, s myšlenkou. Možná vám po zhlédnutí dojde, že horory velmi často odrážejí nálady ve společnosti a nejde jen zálibu tvůrců v nechutnostech. 1. světová, Vietnam... atd. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Skoro akademický pohled na stále podceňovaný žánr, přitom žánr, jenž podvědomý strach a úzkost vyjevuje s větší upřímností než žánry takzvaně seriózní. Lahůdka pro milovníky hororů, kteří uvidí a uslyší své oblíbené režiséry, stejně tak pro studenty filmových věd, kteří uvidí a uslyší své oblíbené filmové teoretiky (jestli se rádi nenoříte do textů přímo vystupujícího Toma Gunninga a Carol J. Clover, na dokumentu spolupracovali ještě Colin MacCabe a Robin Wood). No a ti, kdo horory snášejí hůře, se alespoň mohou přesvědčit, že ony navenek často perverzní filmy ve skutečnosti točí chytří pánové, jimž opravdu nejde jen o počet upilovaných údů a délku vyhřeznutých střev. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tematizování adekvátnosti násilí v umění a hororu nesouvisí s etikou, ale s nepřiznaným egoismem. Protože empatie a vciťování se do bolesti druhých náleží mezi civilizační, Nietzschem, zdá se, neúspěšně anestetizovaný výmysl; skutečnost je taková, že identifikace a hrozivá představa sama sebe v pozici mučených, strach o sebe, nikoliv o ostatní, znepokojuje tvůrce hororu. Proto jsou plavé bestie a všemožní Romerovci-Cronenbergovci v reálu tak abnormální loseři, respektive přemýšliví flegmatici a doslova žijící mrtvoly (Living Dead). Za časů lumpenproletariátu u moci a skřivánčení na niti se poroučejí mezi prvními a celá racionalizovaná kantovská etika tímhle strachem podmiňuje svůj sebevznik. Proto je tato etika nepřítomna jakékoliv zkušenosti; jediným jejím cílem je připravit půdu pro budoucnost, protože jediným řešením z přebytku a nudy je často jen válka, popřípadě provinční varianta Klubu rváčů; lidé se musejí z bolesti a unifikace vyřvat, ale ještě předtím stanovit obrané postuláty odpovídající Ženevské konvenci namířené proti svéhlavým, morálně zanedbaným extrovertům a oportunistům. Věřím jen těm, kteří si svědomitě odpoví na otázku, jak naložit s neomezeně přisouzenou mocí; zda trestat, nebo nechal vymizet důvod ke trestání. Tvůrci hororů volí první možnost. Upozorňují na všemožné nepřístojnosti (konzumerismus, rasismus), ale řešení nenabízejí, a sami nic neřeší; sami se schovávají za mediální, nikoliv nenávratné, mizení filmových postav. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o několika legendárních hororech, které jsem většinou neviděl. Jelikož jde převážně o filmy ze 70. let, je souvislost s válkou ve Vietnamu a spol. evidentní. Nejvíce mě zaujala část „Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat Davida Cronenberga“. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Zatímco svět žil zavražděním Kinga, válčilo se ve Vietnamu a po ulicích se lynčovali lidi, pánové jako Carpenter, Cronenberg, Hooper, George A. Romero, Savini či Craven dokázali využít svého potenciálu a díky svému umu pozvedli pokleslý hororový žánr natočením „kultovních“ filmů, které diváci obdivují dodnes. Tento dokument se mi líbil především díky filmovým ukázkám z nezapomenutelných kousků, ale stejně tak potěšily „zpovědi“ těchto velikánů. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Velice pěkně okomentované sestřihy z nejlepších hororů z nejlepších let, které díky projevům oddaných režiséru jen získavají na libosti a dokazují jejich odpůrcům, že nejde jen o vybití zvrhlé fantazie, ale mnohdy také o hlubší význam a výrazný požitek z umění. Docela hezky to bylo zpracované a ač jsem neviděla všechny ty podrobně rozebrané snímky, ráda jsem si tímto dokumentem zpestřila filmový jídelníček. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Dokument, ve kterém režiséři slavných amerických hororů přibližují okolnosti vzniku jejich zásadních filmů. Důraz je kladen na přiblížení těchto okolností: studená válka, Vietnam, boj černochů o rovnoprávnost, zabití Kennedyho a Martina Luthera Kinga. To je asi OK, ale přišlo mi to zpracované dost na efekt, střídání záběrů z Vietnamu a z některých filmů, k tomu to páni režiséři komentují sice zajímavě a s nadšením:), ale nic hlubšího nesdělí. Jedině David Cronenberg dokázal docela slušně vysvětlit, proč ho baví točit takové divné filmy. ()

powda 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý dokument, ktorý vyplnil niektoré moje medzery. Pre každého fanúšika (aj klasického) horrru vrelo odporúčam. 8/10 ()

Reklama

Reklama