Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Hundert, profesor ze staré školy, zjistí, že jeho svět, který má pevně pod kontrolou, je otřesen a neúprosně změněn ve chvíli, kdy do jeho třídy vstoupí nový student Sedgewick Bell. Začíná nelítostný souboj dvou mozků, který přeroste v úzký vztah mezi studentem a učitelem, ale pro Hunderta také v životní lekci, která jej bude pronásledovat ještě o čtvrt století později. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (90)

misterz 

všechny recenze uživatele

Intelektuálny súboj na ostrie noža? Možno. Aj keď si nemyslím, že až v takej miere ako je spomínané v obsahu filmu. Na to by tu tej inteligencie bolo treba trochu viac, hlavne zo strany toho nespratného študenta. A viac rozumu mohol mať aj učiteľ. Ja viem, ako sa hovorí po bitke je každý generál, lenže to je práve úloha učiteľa, dokázať zo žiakov vydolovať to najlepšie a odhadnúť ich limity, prípadne ich talent. U Sedgewicka Bella proste Hundert zlyhal ako učiteľ. Nechal sa ním zblbnúť tak, ako sa ním nechali zblbnúť aj jeho spolužiaci. No narozdiel od nich bol však dospelý a tak sa čakalo, že toho rozumu bude mať viac. Aj napriek tomu to ale z neho zlého človeka nerobí, chcel dať šancu, láskavosť a kruto sa popálil. Nechcel prijať fakt, že nie každý si tú láskavosť zaslúži.... Záver bol v kontexte hlavnej pointy perfektný, človeka skrátka nezmeníš, vo svojej podstate zlého človeka na svätca neprerobíš, dieťa sa v dospelosti správa tak ako to videl doma u rodičov, vrátane myšlienok a postoju k životu ako takému. K pomerne vysokému hodnoteniu v mojom prípade pomohlo aj to, že sa tu celý čas bavili o mojej obľúbenej téme - staroveké dejiny. 80/100 ()

Lamprea 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o učení, o školách apod. Tady je to ještě ke všemu o historii, což mě zajímá ještě více. Film se mi tedy nemohl nelíbit. K ještě větší spokojenosti, by mi ale víc vyhovovalo, kdyby tam nemíchaly pozdější setkání, ikdyž to není rozhodně na škodu já bych si to tak užil určitě více, přesto jsem více než rád za tenhle snímek. **** PS. V takovýhle škole bych se učil jedna báseň :) ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Profesor Hundert se přes historii snaží vštípit své třídě i význam slov morálka a čest, ale narazí u hajzlíka Bella. Profesorovo rozhořčení trvá jen do chvíle, než se setká s jeho otcem- senátorem. Pochopí, že problém je někde jinde a "záchranu" Bella pojme jako svoje poslání. Přináší mu radost, když snaha nese svoje ovoce, rmoutí se, když selhává. Film má scénář, který se hemží výroky o cti, ale je napsán tak, že slovo "čest" je vždy použito v pasujícím kontextu a tak nezvedá žaludek, ale motivuje k zamyšlení. Podnětný film, zvlášť v dnešní bezpáteřní době, ale obávám se, že ti, kteří by měli, se za nos nechytnou. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Vždy se velmi rád podívám na dobře natočený film odehrávající se ve školním prostředí. A do téhle skupiny můžu s klidným svědomím zařadit i "Klub vyvolených". Vůdčí postavou filmu je pochopitelně Kevin Kline jako zásadový učitel. Velmi dobrý je i Emile Hirsch, který dokázal přesvědčivě ztvárnit roli nepoučitelného studenta a stal se tak přirozeným protikladem postavě Klinově profesora. Záporem filmu je postupné sklouzávání k jednostranému pojetí postav, což se projeví především v závěru, kdy je nám představen budoucí politik, který si z profesorova učení nedokázal odnést vůbec nic a ostatní bývalí žáci, kteří se naopak naučili úplně všechno. Hodnotil bych spíš za 3 a 1/2 *. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jemný americký doják o poctivém učiteli a jeho žácích. 1) Aristophanes once wrote, roughly translated; "Youth ages, immaturity is outgrown, ignorance can be educated, and drunkenness sobered, but stupid lasts forever." Tak takových myšlenek je film plný. Pokud chcete duchaplné citáty do památníčku, přepište si proslovy pana učitele a máte vystaráno._____ 2) V sedmnáctiletém půvabném, i když, bohužel, nesportovním Emilu Hirschovi (nový student Sedgewick Bell) jako by se inkarnovala DiCapriova herecká krev, podobné herecké manýry a odpovídající vzhled._____ 3) Film je nefalšovaný originální americký pohádkový školní doják, v němž Zlo reprezentuje charismatický podvádějící student, zatímco Dobro zastupuje rovněž charismatický, poctivý, byť i vyjímečně chybující, učitel. Jemná intelektuální rovina vyprávění se obejde bez fyzického násilí (které tu zastupuje baseball a vášnivé veslování) i bez vulgárního vyjadřování či chování. Vše je gentlemansky kultivované, jak si žádá sociální status školy. Upřímná nefalšovaná důvěra učitele Hunderta v poctivost svých studentů je dojemná...a tak americká..._____ 4) I podezření z latentní učitelovy homosexuality, které divákovi při sledování vývoje vztahu Hundert - Bell přirozeně přijde na mysl, je úpěnlivě mazáno křečovitými náznaky partnerského vztahu učitele ke kolegyni, který je, aby všechny pochyby byly definitivně vyvráceny, po létech potvrzen i manželským svazkem._____ 5) Přirozeně se nabízí srovnání se Společností mrtvých básníků. Zatímco ovšem Básníci nabízejí skutečné drama, Klub jen malou intelektuální jednohubku nepříliš výrazné chuti._____ 6) The worth of a life is not determined by a single failure or a solitary success. To zní moudře. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama