Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1918, První světová válka vrcholí, zapojuje se i Amerika. Německému letectvu, do té doby složenému z příslušníků aristokracie a buržoazie, dochází kvalitní piloti. Proto vrchní velení umožní vstoupit do letectva i příslušníkům nižších vrstev. Jedním z nich je i Bruno Stachel (George Peppard). Od začátku mezi ostatní piloty nezapadl, přesto se snaží dokázat, že je lepší než ostatní. Poté, co se z něj stává letecké eso, velitelství ho propaguje jako národního hrdinu, aby pozvedlo morálku obyčejných vojáků, že i člověk jejich vrstev může být úspěšným důstojníkem. (PavelR)

(více)

Recenze (38)

Han22 

všechny recenze uživatele

John Guillermin natočil pár klasik z mého dětství, ale jeho první známější film mě děsině nebavil. Už samotný nápad natočit film o německých letcích na sklonku první světové války zaručuje, že nebude moc komu fandit. Hlavní hrdina je navíc příšerně nesympatický zmetek, kterému nezáleží na nikom a na ničem jen na svých 20 sestřelích, za které má dostat metál. Jeho soupeř je ještě nesympatičější, genrál se na konci ukáže jako největší hajzl a zaručí, že film po nekonečných 2,5 hodinách skončí špatně. George Peppard byl navíc herec nanejvýš průměrný a ten film neutáhne. Takže jediné plusy je Ursula Andress, která je v jedné scéně skoro nahatá a samozřejmě letecké scény. Ty jsou parádní - přehledné, velkolepé a ukazují, že režisérovi akční scény půjdou. Díky nim a možnosti vidět dvouplošníky v akci včetně toho, jak vlastně tehdy letadla střílela dávám aspoň ty 2*. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Epický válečný velkofilm říznutý psychologickým dramatem vypráví příběh ambiciózního a egocentrického německého vojáka z nižších vrstev, který se prostřednictvím nesporných pilotních dovedností (a také společenské a politické manipulace) propracuje až ke statutu národního hrdiny a držitele nejvyššího vyznamenání. Dodnes skvěle fungují jak záběry leteckých soubojů, tak hudba J.Goldsmithe. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

1. světová válka, hrdinství, ale i lež a faleš od tehdy mocných, vysoká politika, letadla, letadla a do třetice letadla par excellence! Plusy: výprava, střih, triky, Goldsmithova hudba, výkon v hlavní roli, krásná obnažená Ursula Andress a především veliká věrohodnost, co se té doby týče. Minusy: skoro žádné, jen nějaké ty nudné pasáže jako milostné scény nebo vojenské večírky a přehnaně dlouhá stopáž. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Válečných filmů, které se odehrávají za 1. světové války bohužel mnoho není. A přitom nabízí vskutku velké množství silných příběhů, které si nezadají s těmi z té druhé, krvavější. Mezi nemnoho filmů z první války patří "Modrý Max". Skvělý válečný film z požehnaných filmových 60. let. Atmosféra Německého letectva je navozena přesvědčivě a herecké obsazení rovněž sedí. George Peppard byl v hlavní roli sebevědomého pilota Stachela skvělý. Jeho postava projde takovým vývojem, že z poměrně sympatického vojáka se časem stane magor, kterému se jen těžko drží palce. Dvouapůlhodinová stopáž mi také nijak nevadila (i když nepopírám, že kdyby film trval o půl hodiny méně, nezlobil bych se). Nejvíce mě bavila pasáž s Willim. Kdyby se na tom vystavil celý film, určitě bych šel nejvýše s hodnocením. Po Williho smrti už film stratí dosti ze své atraktivity, která se mu na závěr vrátí. Konec s dokonalou ukázkou válečné absurdity jsem uvítal jako nejlepší možný. "Modrý Max" je film natočený v době, kdy kvalita byla samozřejmostí. 80%. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Troska prilis dlhy film, kde sa to sustredilo na nemecku stranu pocas prvej svetovej vojny. Stare dvojplosnikove lietadla robili paseku Anglicanom ako vo vzduchu, tak aj na zemi. Co sa tyka tych vzdusnych subojov neboli zle vymyslene, ale mohli byt aj poctom viacej, pretoze film sa dost zaobera obkecavanim, ktore mi niekedy aj vadilo. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • V některých scénách létá George Peppard se svým vlastním letadlem. (Cheeker)
  • Technická pomoc pro film byla poskytována skupinou nadšenců 1. světové války z Los Angeles. (Cheeker)

Reklama

Reklama