Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu kvalitně odvedený film. Jediné, co je pro mě dost zvláštní, je to prostředí středních Čech, které má představovat Porýní. To je úplně jiná krajina. Spoustu míst znám, ale úplně jinak. To se docela nechalo čekat, že si to tvůrci upraví. Každopádně dobrá a pořádná proce válečného filmu, jak by mělo být. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani sa nechce veriť, že sa jedná o americký film. Pri bližšom pohľade však áno, odstup od historickej udalosti umožňuje objektívnejšie zhodnotenie situácie. Paralelný pohľad z oboch strán fronty na jednu situáciu uprostred bojov. Zbúrať, alebo nezbúrať most a čo z toho vyplynie, riešia obe strany a na každej dochádza k zmenám a konfliktom názorov. Počúvať rozkazy, alebo vlastný rozum, to ďalšia schizofrénna dilema, do ktorej vás niečo tak absurdné, ako vojna, dostane. Obe strany sú zobrazené morálne rovnostranne, čiže ani spojenci pri bombardovaní civilistov z toho nevychádzajú ako pozitívne opozitum Nemcov. Každý proste plní rozkazy a rieši veci, ako najlepšie vie. Za akú ideológiu, v tomto filme nie je až tak podstatné. Netreba písať, že je to iba pre dobro veci a zvyšuje to umeleckú hodnotu diela. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Most přes vodní příkop chránící srdce Hitlerova Německa. Má být padací..? Nemá být padací..? Jedna strana v tom má jasno, ta druhá, už dobře si vědoma, že na vítězství to ani napodruhé nebude, je na vážkách. Přišel čas cti a odvahy snadno zaměnitelné za ztrátu ostražitosti.. Z části natočeno na naší straně železné opony, bez zbytečného patosu, s vcelku plastickými postavami a „wire cuttery“ na armádních džípech. Toť časem už tuctový příspěvek k tématu, že válka je nesmyslné svinstvo, bez kterého bychom nevěděli, co je to mír.. Apropo, další osud mostu připomíná historku, kdy ve ´44 bojovali o kus lesa partyzáni s wehrmachtem. V pondělí wehrmacht donutil partyzány k ústupu, ti je však v úterý zatlačili zpět. Ve středu byla úspěšná protiofenzíva wehrmachtu, ovšem na druhý den partyzáni po lítém boji získali své pozice nazpátek. No a v pátek přišel myslivec a vyhnal je všechny.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Počas celého dlhého filmu som hľadal nejakú zvláštnosť, niečo, čím by som ho v pamäti odlíšil od podobných (a lepších) filmov, akým bol napr. Príliš vzdialený most. Zbytočne. Vyzdvihovať, že Robert Vaughn vyniká nad ostatnými by bolo tvrdením, že jeden herec robí vojnový veľkofilm. Ani účasť českých hercov filmu nepomohla. Nakoniec u mien, ako Olmer a Jelínek, to nikto ani nemohol očakávať. Takže výsledné hviezdičky sú ocenením iba toho, že som napriek nábehu na spánok, celý film absolvoval v bdelom stave, i keď ma to stálo nemálo síl. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Wow, tak tohle byl zatím jeden z nejvelkolepějších starých válečných filmů a Guillermin od Modrého Maxe udělal neskutečný pokrok. Dvě hodiny doslova nabité akcí, velkolepými záběry a tunou vojenské techniky. Nechybí tu nic - velkolepě nasnímaný útok letadel na most, přestřelky tanků s děly, tanky ničící celé domy i naprosto zoufalé finální souboje zdecimovaných jednotek na mostě. Mezi tím vším jsou zajímavé detaily, vedlejší postavy (zfanatizovaný hitlerjugen, zoufalý pár hoteliérů, zlodějský seržant). A také dvojice velitelů na obou stranách, kteří jsou si podobnější než se zdá - oba se smyslem pro povinnost, čelící nesmyslným a měnícícím se rozkazům a v průběhu války čímdál šílenější. Oceňuji, že obyčejní Němci jsou znázornění neutrálně, ne jako nějaké zrůdy, naopak německý velitel čelí dezercím, nedostatku zásob i lidí a fanatismu některých nadřízených. A samozřejmě přidaná hodnota českých lokací (lesy, předměstí) a herců (nepoznal jsem bohužel žádného. Naprosto stoprocentní klasika a jeden z nej válečných filmů klasického Hollywoodu. Válečný film roku 1969. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (27)

  • Oním slavným mostem ve filmu je tzv. "Davelský most". Aby byl co nejvíce vizuálně přiblížen tomu u Remagenu, byl doplněn věžemi a do skály za ním byla dokonce vyražena část tunelu dlouhá 30 metrů navazující na mostovku. Po ukončení natáčení byla vyražená část sice zavezena, ale zbytky vstupního portálu jsou do dnes v Davli patrné. Zahlédnout je možné úsek např. také v dokumetárním cyklu ČT Tajemství železnic (od r. 2013), v části "Vlakem na dno Želivky", v kapitole "Posázavský pacifik". (ceskyhonza)
  • Když vjíždí americký tank do ulice v Remagenu a je zasažen protitankovou střelou z balkonu domu, v pozadí je vidět doutnající německé transportní vozidlo "Hakl". Při vjezdu dalších tanků v záběru ze stejného místa už tam ale chybí. (Marator)
  • Mise pro dobytí mostu u Remagenu nesla název „Operation Lumberjack“ tedy Operace Dřevorubec. Tato mise byla zahájena v březnu roku 1945 s cílem dobýt Kolín nad Rýnem a vytvořit zde podpůrný bod pro Porýní. Americká 9. obrněná divize vstoupila do Remagenu 7. března 1945, přes nepřátelskou palbu se dostala v 15:50 k mostu Ludendorf. Dobytí tohoto mostu byl jedním z klíčových momentů invaze spojenců do Německa. Byl jediným fungujícím mostem přes Rýn. Přešlo přes něj přes 8 tisíc spojeneckých vojáků. Adolf Hitler nechal vojáky zodpovědné za ztrátu mostu popravit. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama