Reklama

Reklama

Válka na stříbrném plátně

(TV film)
  • Francie 39-40, la guerre des images (více)

Obsahy(1)

Zažijte první rok 2. světové války tak, jak jej sledovali diváci francouzských, britských a německých filmových týdeníků. 1. září 1939. Třetí říše zaútočila na Polsko. Německý týdeník vše zaznamenává tak, aby se divákovi v kině válka líbila. Ano, pomsta za příkoří, způsobená Versaillskou smlouvou uzavřenou po německé prohře v rámci 1. světové války, je sladká... To Britové se počátkem září soustředí na vnitřní politická jednání řešící otázku, zda vstoupit či nevstoupit do války. A Francouzi informují veřejnost o evakuaci školáků z Paříže před možným vypuknutím bojů.
Nastal únor roku 1940 a Francie s Velkou Británií si pomalu zvykají na stav, který vešel do dějin pod označením „podivná válka". Jejich filmové týdeníky však zatím přinášejí především ilustrační záběry hrdinů navracejících se z boje, než skutečný krvavý konflikt. A i jejich německá obdoba sleduje hlavně nekonečná vojenská cvičení a přípravy. To se však brzy změní.
Dvoudílný francouzský dokument je ohlédnutím za prvním obdobím 2. světové války tak, jak je přibližovaly filmové týdeníky Francie, Velké Británie i německé Třetí říše. Každý pochopitelně po svém... (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama