Tess z D'Urbervillů (TV film)
Tess of the D'Urbervilles
Velká Británie, 1998, 210 min
Ian SharpObsah
Další adaptace románu slavného britského fatalisty Thomase Hardyho. Mladičká Tess, vyrůstající v chudé rodině, odchází sloužit bohatým příbuzným, aby se tam stala obětí své vlastní nezkušenosti a nevinnosti a chlípnosti svého bratrance. Po návratu domů porodí nemanželské dítě, které záhy umře a trpkostí poznamenaná Tess odchází hledat štěstí dál. Zdánlivě jej najde na nedaleké kravské farmě, kde potkává lásku svého života, Angela. Nicméně krátce po svatbe, poté, co Angelovi vyjeví svou minulost, je opět zavržena a opuštěna, nechána napospas osudu, se kterým bojuje, jak to jen jde. Když se karty obrátí a Angel se k Tess chce vrátit, je už příliš pozdě na záchranu společného života, který spolu mohli vést, a Tess zbydou jen okamžiky štěstí, než se její tragický osud naplní. (hobbitko)
.maggie.
Obsah filmu a samotná kniha mluví za vše, pokud tohle není váš šálek kávy, tak ani film asi nebude vaše ořechové, ale jako adaptace je to myslím velmi vydařené. Jason Flemyng zahrál krásně a na tuhle jeho roli jsem ani po letech nezapomněla. Justine Waddell, které pomáhají mnohé, na televizní melodrama nadstandardně pěkné a atmosférické scény, na své mládí v této mnohovstevnaté roli herecky vyniká ještě víc. A opravdu se jí podařilo stát se tou Tess, poutavou a graciézní, i ve chvíli kdy usedá na stoličku k dojení krav:-) Na tragédie si moc nepotrpím a konec tohoto příběhu se mi nikdy nelíbil, ale jak píšu na začátku: pokud už něco takového, tak alespoň ve slušném podání jako je tohle. Pro představu, celkovou kvalitou a stylem bych přirovnala třeba k tomuto filmu.(1.10.2008)
Riley
Tess mi byla zpočátku dost protivná, nevím jestli vinnou herečky nebo to tak bylo napsáno, protože knihu jsem nečetla. Jinak první půlka slabší, ke konci to už šlo.(14.3.2010)
Muse
To nemohl psát Hardy něco se šťastnými konci? Vždycky mám po přečtení některé z jeho knih, a teď i po shlédnutí adaptace, chuť podřezat si žíly... "The business of being alive is pretty serious..."(25.10.2009)
K.a.r.i.n
Tahle adaptace vůbec není špatná. Ale jestli jste ochotní obětovat o 30 minut víc času, shlédněte 4-dílnou sérii od BBC http://www.csfd.cz/film/242069-tess-of-the-durbervilles/. Ta je totiž podle mě naprosto dokonalá.(15.6.2009)
Ivusha
Skvělá adaptace. A i když neholduji konci tohoto příběhu, musím podotknout, že v tomhle podání byl i vcelku snesitelný:-))(28.5.2011)
Nefaria
Seriálové spracovanie BBC sa mi páčilo oveľa viac.(31.10.2008)
jonny.net
Tak silnější drama jsem snad ještě neviděl, opravdu klobouk dolů před zpracováním tak náročné látky... Jeden z mála filmů u kterých jsem si přál aby nepokračoval dál kvůli tomu že by mohlo být hůř a ještě hůř... Jsem si jistý že slzička ukápne... za mě 5*(24.9.2010)