Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je štěstí mít se čím pochlubit v hospodě, mít kapsy plné zlaťáků na karban a vzbuzovat u ostatních závist? Nebo je štěstí v něčem jiném? Uhlíř Petr je tak chudý, že nemůže ani pomyslet na svatbu s dívkou Lisbeth, která se mu tolik líbí. V hospodě se mu smějí, že je ?hloupej, umouněnej kluk?. Rozhodne se vyhledat v lese Skleněného mužíčka, který mu splní přání mít kapsy plné zlaťáků. Jenže o ně brzy přijde, falešní hráči ho v hospodě o ně oberou. Vrací se zpět do lesa, ale mužíček mu už žádné přání nesplní. Poté potká hrozivého Dlouhého Michla, který mu nabídne, že mu dá tolik peněz, kolik bude chtít, za jeho lidské srdce. Petr souhlasí a místo svého srdce dostance srdce z kamene. Od této chvíle je opravdu bohatý, ožení se s Lisbeth, ale ani jeden z nich není šťastný. Petr myslí neustále na peníze. Když jednoho dne uvidí, jak manželka hostí žebráka, uhodí ji a ona padne k zemi mrtvá. Žebrák se promění ve Skleněného mužíčka a připomene mu, že zaprodal svou duši... (TV Nova)

(více)

Recenze (13)

jefff 

všechny recenze uživatele

Od německých pohádek vždy čekám jen to nejhorší. Chladné srdce mě ale překvapilo. Pohádka je to velmi temná, mnohdy dost krutá, ale filmařsky překvapivě zdařilá a scénáristicky nápaditá. Herci velmi průměrní, ale to je asi jediný významnější nedostatek. Docela překvapení, takovou pohádku u nás dlouho nenatočili. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Kvalitne a vkusne adaptovaná rozprávka na motívy Hauffovej predlohy z 20. rokov 19. storočia. Hádam aj jedna z najlepších adaptácií predlohy vôbec. Kto má rád ranú priemyselnú atmosféru vidieka (uhliarstvo, sklárske huty), dôraz na charakterizáciu postáv a triezve stvárnenie fantazijných prvkov, príde si na svoje. ()

Reklama

dogrose 

všechny recenze uživatele

Hauffův příběh patří do kategorie temných pohádek, což nepoučenému divákovi může způsobit šok. U nás byl námět velmi zdařile natočen v roce 1996 v režii Miroslava Soboty v hlavní roli s Martin Dejdarem a Aťkou Janouškovou jako Sklenáříčkem. Tahle německá verze splňuje naprosto mé představy. Sice bych místy trochu sestříhala, ale pohádka je krásně temná, syrová, v krásných lokacích. Viděla jsem v milém slovenském dabingu. Podle mne už dávno neplatí, že Češi točí nejlepší pohádky, zatímco ty německé jsou hrozné. Naopak, německé produkce točí v posledních letech každoročně několik pohádek, v cyklech Sechs auf einen Streich a Maerchenperlen, velmi zdařilé, v krásných lokacích a v sympatickém plusminus hodinovém formátu. U nás tyto pohádky uvádí Nova, bohužel s nevalnými dialogy a hereckým nasazením. ()

jouluputilla 

všechny recenze uživatele

Co se stalo? Němci natočili německou pohádku, pohádku předčasně zesnulého německého autora z první třetiny 19. století. Pohádku, kterou neozvláštňují modernistickými zhovadilostmi - pardon - aktualizačními prvky, pohádku, kterou dženderově ani multikulturně nevyvažují, pohádku, kde se dokonce setkáme s dobovými a plus mínus krajovými reáliemi. 95% ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama