Reklama

Reklama

Wolf Hall

(seriál)
Trailer

Epizody(6)

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím. (Viasat)

(více)

Recenze (61)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vynikající seroš pro heterosexuální nesnoby, kteří se chtějí něco dozvědět o hnusných intrikách na dvoře jednoho z nejzkurvenějších incestních degenerátu velkobritské historie, přičemž bytostně touží vyhnout se u toho grafomanské slovní rakovině a přiblblým básničkám nejpřeceňovanějšího uspávače hadů v dějinách dramatu, Vildy Třesoštěpa, či tupým a fucktograficky zkreslovaným mýdlovým operám Netflusu a jiných kanálů. Naprostý herecký, scénáristický i exekuční sqost! Rájlenc je jednoznačně nekorunovaný král mimiky a neverbální komunikace. Netečnému blbovi se na první pohled může zdát, že tři čtvrtiny hrací doby jen tak tupě čumí do blba a mlčí, ovšem ty dokonale jemné nuance v xichtě a nepatrná gesta vždy naprosto dokonale a zcela zjevně vyjádří, co se mu v ten daný moment kde honí, nebo kde je zakopaný pes. Famózní!!! Také zpracování všech těch relativních událostí kolem panovačné Bulejnovic štětky zatím, DMSM, asi nejlépe a nejrealističtěji odpovídá myšlenkově kritické interpretaci mnohdy rozdílných historických pramenů. A v neposlední řadě je to úchvatné vizuální porno! Každý druhý záběr téměř věrně evokuje kompozice Holbeina, Dürera či Rembrandta, a to včetně nasvětlení i patiny. Samozřejmě nic pro náctileté kokoty, dějepisné ignoranty, potraty dělnické třídy a voliče ANO. Ovšem například pro čtenáře dokonalých historických románů J. C. Sansoma rozhodně povinnost a skvělý doplněk k dobovému dokreslení vlády hloupého, beznázorového a krutého hnusáka Jindry Osmičky. Opravdu neustále kroutím hlavou na tím, jaxi Velkobritové v 21. století tyhle zasrané zdegenerované pijavice, co je téměř 800 let jen bezskrupulózně ždímaly a terorizovaly, pořád urputně vykrmují, a ještě jsou na to děsně hrdí. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Kostýmní historické drama neláká na velká herecká jména (když pomineme Damiana Lewise), ani na nějakou rozmáchlou výpravnou podívanou. Jedná se spíše o komorní drama založené na dialozích a v případě hlavního aktéra Thomase Cromwella (v podání skvělého Marka Rylancea) na notnou dávku emocionálních scén, které se bez slov i obejdou. Není to nic pro netrpělivého konzumenta, který by měl pravděpodobně hodně velký problém tuhle místy až extrémně pomalou minisérii strávit. Milovníci historie i náročnější diváci si ale rozhodně přijdou na své. Doufám v další řadu, až autorka předlohy dopíše třetí knihu. 1. série - 80% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Famózna záležitosť a možno najlepší historický seriál, aký som kedy videl. Ak ste voľakedy videli a žrali Ja, Claudius, toto je pre vás. Pretože aj toto je psychologická intrigánska konverzačka bez jedinej akčnej scény, ba nie sú tam ani také tie "dýka pod plášťom" podrezávačky. Ale to vôbec nevadí, pretože všetko napätie tkvie v brilantných dialógoch plnokrvných postáv v podaní fantastických hercov. Vládne im Mark Rylance v úlohe Thomasa Cromwella, kancelára Henricha VIII. a človeka, ktorý sa postaral o nástup i pád Anny Boleynovej. Jeho prerod z prešibaného sympaťáka na veľmi temnú intrigánsku postavu je jeden z najlepších hereckých výkonov, aké som v TV vôbec videl. Navyše to má veľmi dobre zobrazené dobové mravy, precízne kostýmy a rekvizity a perfektný soundtrack. Nebránil by som sa pokračovaniu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Adaptace lepší předlohy, protože tam kde se Mantelová mnohdy grafomansky utápí v popisech, rozvláčných větách a tlachání, tam jde Straughanův scénář rovnou po zlatonosné žíle v jejím díle. A ona tam je, ne že ne. Každopádně stejně jako o předloze platí, že se nikdo nepředstavuje a nic se nevysvětluje. Více nepřístupnou historickou látku "pro davy", aby jeden pohledal. Zjistěte si sami co obnášelo to či ono postavení za povinnosti a jaká (bez)moc vychází z toho kterého titulu. Zatímco "cévéčka" hlavních aktérů a ty zásadní události kolem nich jsou dobře známy i v našich luzích a hájích, tak procesí desítek šlechticů "z Kdečeho" již představuje pro našince problém. Rozhodně nestačí všeobecný obrázek získaný na základě Wikipedie. A ač zdánlivě o tom samém co nedávní Tudorovci, tak výsledek nemohl být rozdílnější. Jde o učebnicové naplnění rčení "Když dva dělají totéž, není to totéž". Ty dva přístupy/seriály si v ničem nekonkurují; pokud vůbec něco, tak se naopak v lecčems doplňují. Ostatně tady ta doba, události, postavy a zákulisní kutí piklů hrají v zásadě až druhé housle, jelikož vše je tu za všech okolností poplatné pouze a jen Cromwellovi v kariérním, duchovním i osobním životě. A pokud Cromwella nepovažujete za jednu z nejvýraznějších politických osobností (nejen) britské historie, tak není důvodu, proč tuto zdařilou (a záměrně u-t-a-h-a-n-o-u; s tím je třeba počítat) a kontroverzní (Cromwell bývá standardně ztvárňován jako charismatický státník, tady je spíše šedou kancelářskou krysou, které se nikdy tak úplně nedostaneme na kobylku) vůbec začít sledovat. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Anglické dějiny toho mohou nabídnout k zfilmování tolik, že by si člověk nevybral, leč nenasytný plný pytel psychopata Jindřicha VIII. z nějakého záhadného důvodu spoustu tvůrců neustále fascinuje a točí o něm filmy a seriály jak na běžícím páse. V tomto případě zde rozdíly ale přece jen jsou. Tam, kde Tudorovci leštili pozlátko, lechtali dvorní dámy v rozkroku, ochotně ukazovali jejich nalité cecky a provedli diváka každým malicherným větříčkem, který Jindrovi ofoukl varlátka, tam Wolf Hall nabízí střídmý pohled z druhé strany, kdy je samotný král jen okrajová postava rozdávající příkazy a veškerá pozornost je věnována šedé eminenci a stínovému vládci loutek, Cromwellovi, který je musí pomocí všech sil realizovat. Je to utahané, pomalé, konverzační, absolutně nenahé, nekrvavé a přesto mě to z nějakého důvodu bavilo, ačkoliv jsem hlavní zápletky i jejich rozuzlení znal předem. Mírný problém vidím v tom, že z Cromvella se za vydatné pomoci vzhledu Rylance a jeho psích očiček dělá obdivuhodná postava s dobrým srdcem, ačkoliv historie tak jednoznačně nevypovídá. Jestli prvních šest dílů byl zároveň konec seriálu, pak ho považuju za ztrátu času, protože to nejzajímavější z hlediska příběhu hlavní postavy by se mělo udávat přesně ve chvíli, kdy skončil poslední díl této série. 70% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hm, jeden z nejlepších filmů/seriálů, který jsem o Tudorovské éře zatím viděla. Intimní, hluboce procítěný a zdá se, že i velmi historicky přesný (usuzuji podle knih Alison Weir, od které jsem o Anne Boleyn nedávno četla - ten pocit hrdosti, že jsem nejenže věděla, kdo je Chapuys, ale že jsem dokonce vyhlížela, kdy se objeví, ach). Vedle Wolf Hall vypadají např. Kapurovy počiny jako opozlátkovaná prázdná telenovela. Stopáž minisérie poskytuje prostor pro spoustu fantastických hereckých momentů bez ohledu na to, jak historický významné byly. Prostořekost Bernard Hilla, performativní utrpení Antona Lessera, prostá bezradnost Monicy Dolan, laní oči Toma Hollanda, a potom samozřejmě Clair Foy a ještě více Mark Rylance, kteří by si za své výkony zasloužili všechen potlesk a všechny ceny. U Damiana Lewise si paradoxně nejsem jistá - zejména počáteční Henryho scény byly taky skvělé, ale potom trochu zmonotónněl a tvůrci jako by se mu i záměrně vyhýbali, takže spíš nedostal šanci si zazářit. Beru to ale jako plus, protože o králi to tentokrát nebylo. A bylo to super. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Wolf Hall popisuje události, které patří v historii středověké Evropy k těm nejznámějším a popkulturou i nejčastěji popisovaným. Panování Jindřicha VIII. a jeho milostné pletky byly ostatně výzvou pro samotného Shakespeara. Wolf Hall uplatňuje jiný úhel pohledu, autoři seriálu se na dění na panovnickém dvoře dívají optikou jedné z nejzajímavějších postav anglických dějin - Thomase Cromwella, muže, který byl z pohledu mocných feudálů kvůli svému nízkému původu považován za bezvýznamného poskoka, ale díky mimořádným schopnostem, pevným nervům a politickým instinktům se postupně dostal až na vrchol mocenského řebříčku. Sérii hodně pomáhá obsazení hlavní postavy. Cromwell v podání Marka Rylanceho je neproniknutelný charismatický hráč, ze kterého čiší autorita. Rylanceho minimalistické herectví se k roli skvěle hodí. Snad nejvíc jeho Cromwella charakterizují dva kratičké dialogy: "Co teď budete dělat, Moore?" - "Hodně psát a taky se modlit." - "Doporučuji méně psát a podstatně více se modlit." A druhý: "Jste schopný muž, Cromwelle. Škoda, že jste luterán." - "No dovolte, já jsem přece bankéř." Seriál neznásilňuje historii a dokazuje, že velké příběhy nepotřebují zásadně ohýbat a zkrášlovat podle představ hollywoodských scénáristů. Kladem je i výprava, rozhodně nejde o levnou inscenaci s chudičkým vizuálem. Celkový dojem: 90 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Mark Rylance využívá nehybnosti jako výrazového prostředku. Většinu času nemluví, ani se neangažuje, jenže každé drobné nadzvednutí obočí, každý nepatrný úsměv vám o jeho postavě řekne stejně jako několik vět dialogu. Wolf Hall stojí primárně na něm – skrz něj se seznamujeme s Jindřichem VIII. a zbytkem královského dvora. A skrz něj se vydáváme i na cestu za mocí a pomstou, která více než tradiční historické velkofilmy připomíná House of Cards a která se snaží být v rámci mezí dramatizovaného příběhu realistická (krásné nasvícení!). Doufám, že BBC už připravuje druhou řadu, protože zbytek Cromwellova příběhu bych si nechtěla nechat ujít. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Těžko si představit, jak by se dané téma dalo podat ještě lépe. Známý příběh anglického krále Jindřicha VIII. vyprávěný z neotřelých stran a pohledů, přičemž jsou autoři svázáni jeho ortodoxní všeobecnou znalostí. Skvělí herci tažení Markem Rylance, zastiňujícím i Damiana Lewise. Velkorysá výprava, chytré a přesné dialogy, zkrátka pochutnání. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Možno trochu uťahané a niektoré scénky bavili menej, no bolo to precízne spracované, dialógovo obsažné a najmä skvelo zahrané. Len škoda, že príbeh nepokračoval až do samotného trpkého konca Thomasa Cromwella. Pár dielov by sa ešte hodilo. Veľká spokojnosť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Hodně velká pecka - jeden z nejlepších historických seriálů jaké jsem kdy potkal. Fantasticky dramaticky zvládnuté, i když tam není vůbec žádná akce a navíc jde o docela známé historické události které zpracovaly už hromady jiných filmů a seriálů (on Jindřich VIII se choval jako tak fascinující psychopat, že se to dost nabízí). Poslední díl je dechberoucí (navíc je těch dílů jen šest, což je taky fajn). Vadil mi jen občas silně dokumentární styl kamery, handheld se k té době nehodí, a už vůbec se nehodí k tak úžasnému hereckému koncertu který tu všichni předvádí. 9/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je to možná trošku suchopárné, nebo chcete-li málo záživné. Výprava není rozhodně lepší než namátkou v Tudorovcích, ano, tenhle seriál je trošku jiný. Sází spíše na kvalitní dialogy a také herecké osazenstvo. To platí hlavně pro Marka Rylance, jehož upozaděný, herecký výkon řadím nejvýš. I přes snaživou Claire a tradičně kvalitního Damiana. Starý, známý příběh, plný intrik, zrad a touhy po moci. Vlastně i dnes nic nového. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Skvělá komorní záležitost, která zaujme všechny fanoušky historie. Celá minisérie je nicméně založená na dialozích, takže ne každému asi sedne. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jak to všechno bylo s Kateřinou, Annou a Jindrou, dnes podle Cromwella, jehož život mi přijde nanejvýš zajímavý, byť v jeho kůži bych být nechtěla. Nová série se tváří nenápadně, stejně jako tento velikán, loutkař a nanejvýš schopný politik. Herecké obsazení je jako třešnička na dortu ze samých dobrých věcí (ale nejedná se o dort pejska a kočičky). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po stopätdesiaty krát nám ponúkli ten istý príbeh a opäť to nebolo zlé. Je to iný pohľad na dvor Henricha VIII., pohľad jeho kancelára Cromwella. Je na škodu, že seriál zase končí Boleynovej smrťou a nie koncom práve Cromwella, ktorý je tu hlavnou postavou. Rylance v jeho úlohe bol nadpriemerne dobrý. Wolf Hallu ale kraľuje Claire Foy v úlohe Anny Boleynovej. Absolútne hodnoverne zahrala úlohu pyšnej, spupnej a nakoniec nešťastnej mylady. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Uťahané, pomalé, konverzačné a napriek tomu vo výsledku naozaj funkčné, nie prádlo, ale dielo. Samozrejme to má uľahčené divák, ktorý sa trošku v manželkách a milenkách Henricha VIII orientuje a niečo má o ňom načítané prípadne napozerané. Z mojej strany jedinou výčitkou zostáva, že som očakávala, že príbeh Thomasa Cromwella bude dopovedaný, až do jeho trpkého konca. Nebol. Môj problém. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

BBC opět vytáhla ony vděčné postavy britské historie a vymalovala nám je v tak pěkných barvách, že se obávám mít tu čest a potkat pány skutečně, bylo by to trpké zklamání. Už dávno jsem zvyklá, že si se mnou BBC pohrává, ona to umí. Předem varuji - je to pomalé, velmi pomalé! Zrady, lásky, vášně, pletichy dostanete jen ve velmi střízlivém balení. Já se svou oblibou v pomalých nebombastických vyprávěních si však v tomto případě na tempo stěžovat nemůžu. Wolf Hall má neoriginální příběh, ale vsadil si na kvalitní herecké obsazení. Mark Rylance sice není na obrazovkách příliš profláklou tváří, ale pokud se zajímáte o divadlo a toto jméno vám nic neříká, někde se stala chyba (v dalších komentářích jsem se tady dočetla názor, že " Pro Rylance se Cromwell stal pravděpodobně životní rolí", a i přesto jak moc se mi jeho Cromwell líbil, mám pocit, že tohle tvrzení příliš podceňuje jeho herecké schopnosti i mnohé dosavadní výkony). Obvykle bývám fascinována tím co a jak říká, tady mě ohromil tím, že mlčel. Cromwellovo tiché a rozvážné vystupování přitahuje a znepokojuje zároveň. Zdá se být sympatickým hrdinou tohoto příběhu, ale kdo ví, co se v tom tichém muži opravdu skrývá. Ani ostatní herci nezklamali, zvláště Anton Lesser. Z jeho Thomase Mora mě místy mrazilo. Nevím, jestli si dovedl získat sympatie diváka, určitě si ale získal jeho respekt. Společné scény Cromwella s Morem pro mě byly vrcholem téhle miniserie. Ta uběhla příliš rychle, nato jak byla pomalá. Už dávno jsem to vzdala, ještě ráda nechám BBC ať si se mnou dál pohrává a budu doufat, že jsem Cromwella v tomto podání neviděla naposledy. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

K seriálu mě přitáhlo jméno mého oblíbeného zrzouna, jinak jsem si o něm nic nezjišťoval, takže jsem čekal další variaci na téma Jindřich- Anna. K mému příjemnému překvapení šlo hlavně o příběh mé oblíbené šedé eminence Thomase Cromwella, kterého zahrál naprosto fantasticky Mark Rylance. Tvůrci se naštěstí vyvarovali zbytečných akcí a vytvořili výborné konverzační drama, uvítal bych alespoň dva díly navíc, aby děj nemusel být tak zhuštěný. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Wolf Hall svádí k tomu, aby byl srovnáván s Tudorovci, ale ani k jednomu ze seriálů to není fér. Tudorovci se mohli spolehnout na rozmáchlou výpravu, nablýskané interiéry či na řadu známých potažmo divácky vděčných krásných tváří, jejichž chování přiblížili k dnešním standartům. Podali tak dobu Jindřicha VIII. populárně pro širokou diváckou obec, ale na úkor historické věrnosti. Wolf Hall pracuje přesně naopak. Atmosféra věrně zachycuje anglický dvůr 16.století, charaktery postav jsou uvěřitelné a líbivé tváře by jste tu spočítali na prstech jedné ruky. Zadařilo se i herecky. Pro Marka Rylance se Thomas Cromwell stal pravděpodobně životní rolí a je to jeden z těch výkonů, kdy se herec svou postavou stane. Dokonalý byl i sám král Jindřich a pro Damiena Lewise platí místy to samé, co pro Rylance. Claire Foy také snese nejpřísnější měřítka a možná je to ta nejlepší Anna Boleynová vůbec. Celkově velká spokojenost a natěšenost na druhou řadu. 90% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Šestidílné drama z doby vlády Jindřicha VIII. o vzestupu a pádu Anny Boleynové. V hlavní roli sledujeme Marka Rylance coby Thomase Cromwela a jeho cestu z pozice pravé ruky nenáviděného kardinála Wolseyho na pozici pravé ruky samotného krále. Celé je to komorní a konverzační, nesnaží se nijak diváka šokovat, takže nečekejte, žádné nahé lesbické scény, akci ani bitevní vřavu nebo brutální krvavé mučení. Nicméně právě v tom je síla Wolf Hallu a dvorské intriky tak mohou vyniknout v celé své kráse. Každá epizoda vtáhne a po celou hodinu drží pozornost. ()

Související novinky

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Reklama

Reklama