Reklama

Reklama

Wolf Hall

(seriál)
Trailer
Velká Británie, 2015, 6 h 30 min (Minutáž: 59–90 min)

Epizody(6)

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím. (Viasat)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (61)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je to možná trošku suchopárné, nebo chcete-li málo záživné. Výprava není rozhodně lepší než namátkou v Tudorovcích, ano, tenhle seriál je trošku jiný. Sází spíše na kvalitní dialogy a také herecké osazenstvo. To platí hlavně pro Marka Rylance, jehož upozaděný, herecký výkon řadím nejvýš. I přes snaživou Claire a tradičně kvalitního Damiana. Starý, známý příběh, plný intrik, zrad a touhy po moci. Vlastně i dnes nic nového. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Famózna záležitosť a možno najlepší historický seriál, aký som kedy videl. Ak ste voľakedy videli a žrali Ja, Claudius, toto je pre vás. Pretože aj toto je psychologická intrigánska konverzačka bez jedinej akčnej scény, ba nie sú tam ani také tie "dýka pod plášťom" podrezávačky. Ale to vôbec nevadí, pretože všetko napätie tkvie v brilantných dialógoch plnokrvných postáv v podaní fantastických hercov. Vládne im Mark Rylance v úlohe Thomasa Cromwella, kancelára Henricha VIII. a človeka, ktorý sa postaral o nástup i pád Anny Boleynovej. Jeho prerod z prešibaného sympaťáka na veľmi temnú intrigánsku postavu je jeden z najlepších hereckých výkonov, aké som v TV vôbec videl. Navyše to má veľmi dobre zobrazené dobové mravy, precízne kostýmy a rekvizity a perfektný soundtrack. Nebránil by som sa pokračovaniu. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Anglické dějiny toho mohou nabídnout k zfilmování tolik, že by si člověk nevybral, leč nenasytný plný pytel psychopata Jindřicha VIII. z nějakého záhadného důvodu spoustu tvůrců neustále fascinuje a točí o něm filmy a seriály jak na běžícím páse. V tomto případě zde rozdíly ale přece jen jsou. Tam, kde Tudorovci leštili pozlátko, lechtali dvorní dámy v rozkroku, ochotně ukazovali jejich nalité cecky a provedli diváka každým malicherným větříčkem, který Jindrovi ofoukl varlátka, tam Wolf Hall nabízí střídmý pohled z druhé strany, kdy je samotný král jen okrajová postava rozdávající příkazy a veškerá pozornost je věnována šedé eminenci a stínovému vládci loutek, Cromwellovi, který je musí pomocí všech sil realizovat. Je to utahané, pomalé, konverzační, absolutně nenahé, nekrvavé a přesto mě to z nějakého důvodu bavilo, ačkoliv jsem hlavní zápletky i jejich rozuzlení znal předem. Mírný problém vidím v tom, že z Cromvella se za vydatné pomoci vzhledu Rylance a jeho psích očiček dělá obdivuhodná postava s dobrým srdcem, ačkoliv historie tak jednoznačně nevypovídá. Jestli prvních šest dílů byl zároveň konec seriálu, pak ho považuju za ztrátu času, protože to nejzajímavější z hlediska příběhu hlavní postavy by se mělo udávat přesně ve chvíli, kdy skončil poslední díl této série. 70% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Mark Rylance využívá nehybnosti jako výrazového prostředku. Většinu času nemluví, ani se neangažuje, jenže každé drobné nadzvednutí obočí, každý nepatrný úsměv vám o jeho postavě řekne stejně jako několik vět dialogu. Wolf Hall stojí primárně na něm – skrz něj se seznamujeme s Jindřichem VIII. a zbytkem královského dvora. A skrz něj se vydáváme i na cestu za mocí a pomstou, která více než tradiční historické velkofilmy připomíná House of Cards a která se snaží být v rámci mezí dramatizovaného příběhu realistická (krásné nasvícení!). Doufám, že BBC už připravuje druhou řadu, protože zbytek Cromwellova příběhu bych si nechtěla nechat ujít. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Uťahané, pomalé, konverzačné a napriek tomu vo výsledku naozaj funkčné, nie prádlo, ale dielo. Samozrejme to má uľahčené divák, ktorý sa trošku v manželkách a milenkách Henricha VIII orientuje a niečo má o ňom načítané prípadne napozerané. Z mojej strany jedinou výčitkou zostáva, že som očakávala, že príbeh Thomasa Cromwella bude dopovedaný, až do jeho trpkého konca. Nebol. Môj problém. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (3)

  • Mark Rylance sa s tematikou tudorovského Anglicka vo svojej hereckej kariére raz stretol aj pred nakrúcaním seriálu Wolf Hall. Išlo o film Kráľova priazeň (2008), v ktorom stvárnil postavu Thomasa Boleyna. (unclejack)
  • Hlavní sídlo Jindřicha VIII. (Damian Lewis) v Londýně, Greenwich Palace, představoval Montacute House v Somersetu. Interiéry whitehallského York Place, domu kardinála Wolseyho (Jonathan Pryce), byly natáčeny v Barrington Court, Somerset. Wolf Hall, rodinné sídlo Seymourů, je ve skutečnosti Lacock Abbey ve Wiltshire. Interiéry Wolf Hall se pak ještě natáčely v Chastleton House, Oxfordshire. Lokace Austin Friars, domova Thomase Cromwella (Mark Rylance), je Great Chalfield Manor and Garden ve Wiltshire. Všechny tyto domy spravuje National Trust. V seriálu se ještě objevily hrady Dover, Caerphilly, Broughton, St Donat, Berkely, katedrály ve Winchesteru, Wellsu a Bristolu a ještě několik dalších míst. (J.F.B.)
  • Seriál byl natočen podle stejnojmenného románu Hilary Mantel, který byl oceněn Man Bookerovou cenou. Kniha má pokračování "Předveďte mrtvé" (Bring Up the Bobies) a chystané "The Mirror And the Light". (LucyZ)

Související novinky

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Reklama

Reklama