Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 6

Recenze (811)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musel bych si samozřejmě znovu dát všechny předchozí díly, ale stejně mám pocit že tenhle je tak nějak nejslabší. Příběhově neopodstatněný návrat Jasona Bournea, ve kterém vlastně ani Matt Damon nemá hlavní roli, takže to vypadá jakoby sem spadnul jaksi odnikud. Vychtěné pokračování, ve kterém už ani akce není taková na jakou jsme byli zvyklí. Dříve mě bavilo mnohem více poznávat Jasonův svět. 55% ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2002 viděl prvního Bourna, nikdy by mě nenapadlo, že bude mít stále nové díly ještě po 14ti letech. Bourne přinesl ve své době filmovému světu opravu originální akční podívanou. Mám ale pocit, že každým dalším dílem se téma stále více vyčerpává. Stávající koncept již nemá co nového nabídnout. Je u konce s dechem a časem zahubí sám sebe. Matt Damon přeci nebude hrát agenta bez minulosti až do důchodového věku. Je nejvyšší čas na restart celé série. S novým hercem a novým originálnějším kabátem. Podobně jako se to povedlo u Bonda s Craigem a Casinem Royale. ____Tenhle film není špatný. Daří se mu oprášit většinu dobrého, co v Bournovi dříve bylo. Ale v tom všem, co zde již bylo, je horší. Lidé na to budou stále chodit, protože mají podvědomý pocit, že zažijí novou "jedničku". To se ale nikdy nestane. 60% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když se série o tvrďákovi s mezerami v paměti rozrostla o čtvrté pokračování, rozhodl jsem se jej v kině ignorovat, jakkoliv se považuju za Bourneova fanouška. Už třetí díl naznačil, že konspirační svět tajných služeb Spojených států a jejich manipulace s lidskou psychikou se vyvíjí směrem, který mi není po chuti. Co třetí díl napověděl, to čtvrtý potvrdil se vším všudy. Forma zůstala a to, co si fanoušci na Bourneovi oblíbili, tedy předávkování adrenalinem, dynamiku a ruční kameru, najdou spolehlivě i tady. Dokonce i Matt Damon potvrzuje, že dál intenzivně pokračuje v návštěvách posiloven. Problémem je ale obsah. Greengrass zjevně zastává názor, že stačí, aby film zběsile rozhýbal, divákovi nedal čas si oddechnout a nedejbože začít přemýšlet nad zápletkou, motivacemi a činy jeho postav. V takovém případě by rychle zjistil, že kvalita scénáře klesla někam ke dnu oceánské propadliny. Akčních stupidit se natáčí kvanta, tenhle kousek mezi ně bezpečně zapadne. Škoda, takový konec si nebohý Jason nezasloužil... Celkový dojem: 40 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film jsem podobně jako Bourneův odkaz nějaký ten čas odkládal. Ale přece jen, návrat Matta jsem si nemohl nechat ujít! Výsledek? Film dopadl lehce nad moje očekávání. Pominu-li výše zmíněný „nebourneovský“ příspěvek, šlo o nejslabší díl, ale přesto pořád na úrovni. Už úvodní pasáž s demonstrací v Athénách byla opravdu výborná, možná vůbec nejlepší část filmu. Zbytek snímku byl „jen“ nadprůměrný, ale to ho nechci hanit, zkrátka si tvůrci začátkem nastavili laťku až zbytečně vysoko. Na druhou stranu, s přibližujícím závěrem film opravdu gradoval, a i když byly ty akční hrátky se „SWAT autíčkem“ trošičku přepálené, stejně jsem si je užíval. A všechny ty poněkud nezvládnuté scény (nesledovaná spojka, nekrytý východ domu, „nepojištění“ ze střechy, nehlídaný apartmán atd.) do očí vyloženě nebily a film jako celek je dokázal vyvážit. Samotnou kapitolou by mohl být úplný konec, ale…dal se čekat (a já si ho i takhle nějak přál). Jo a s obsazení Alicie jsem spokojen, v té roli se mi zamlouvala. Celkově to bude za slabší 4*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UŽ SES MUČIL DOST DLOUHO, JASONE. MUČIL SES KVŮLI TOMU, CO JSI UDĚLAL. ALE NEZNÁŠ PRAVDU O TOM, CO UDĚLALI ONI TOBĚ...“ /// Damonovi už to chybělo (a mně taky taky!). Po nahrážce, přichází sebevědomej Bourne. Alespoň charakterem. Potěší i fajnovej soupeř Cassel. Jen ta zápletka je jaksi (slušně řečeno) „na vodě“. Co, kdo a proč tu lidé dělají má zajímavou formu, ale obsah je zlotřile jednoduchej. Navíc se mi zdá, že agent Damon může akční kousky závidět agentovi Buttlerovi, řádícímu v Londýně. Takže dobrý, ale chtělo by to novou krev! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě, jestli Jason najde konečně klid. 2.) Thx za titule „fceli medvidek“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Všechny předchozí filmy o Jasonu Bourneovi se jmenovaly přesně podle knižní předlohy. Podle tohoto zavedeného systému by se tento díl měl jmenovat The Bourne Betrayal (Bournova zrada). (Miro_CZ)
  • Když Jason Bourne (Matt Damon) pronásleduje nájemného vraha Asseta (Vincent Cassel) po nezdařeném atentátu, tak Asset ujíždí obrněným vozem jednotky SWAT. Při kolizi, kdy do SWATu na křižovatce zleva narazí osobní auto, je krásně vidět, jak SWATu uletí celá zadní náprava a zadek vozu padne na silnici. V následujícím záběru však SWAT jede nerušeně dál. (pjotri)
  • Ve filmu je možné vidět osobní údaje Nicky Parsonové - narození 28. 3. 1983, New York. Její představitelka Julia Stiles se narodila rovněž v New Yorku 28.3. ale o dva roky dříve, tj. v roce 1981. (Chevees)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama