Reklama

Reklama

Amy Winehouse Live

(koncert)
  • Francie Amy Winehouse - Eurockéennes 2007
Hudební / Dokumentární
Francie, 2007, 52 min

Hrají:

Amy Winehouse

Obsahy(1)

Osobitá Londýňanka nejprve zaujala svět s účesem „včelí úl“. Poté písněmi, které se navždy vepsaly do milionů srdcí. Svého času plnila stránky bulváru. Internet je plný fotografií, na kterých vypadá příšerně. YouTube nabízí k shlédnutí záznamy, kde Amy Winehouseová připomíná spíše společensky unavenou lehkou děvu z „Jedové chýše“, než osobitou zpěvačku a autorku. Když 23. července 2011 vyšla zpráva o její smrti, nebylo těžké uhodnout, co jí zabilo…V krvi měla přes čtyři promile.
Anděl strážný asi něco zanedbal. Zato její sudičky nadělovaly měrou vrchovatou. Amy Winehouseové byla jedinečná, výjimečná, vzácně talentovaná zpěvačka, autorka a skladatelka. Prorazila v žánru, který byl moderní v padesátých a šedesátých letech. Už jen stylizace účesu a la „včelí úl“ dává tušit, odkud brala inspiraci. Milovala jazz, rhythm and blues, soul i reggae. V písních Amy Winehouseové ožívá duch jazzových ansámblů, kde dominují dechaři v doprovodu ležérních soulových vokalistek, třeba v písni Me & Mr. Jones. Ani na chvíli ovšem nelze mluvit o romantice zašlých časů či archaické „počestnosti“. Pokud někdy jazz vůbec počestný byl. Amy Winehouseová zpívá příběhy ze života. Ze svého života. V tomto směru je nejznámější hit Rehab, ve kterém se vyznává, že na odvykací kůru nepůjde.
Během svého života vydala pouze dvě alba. Debutové v roce 2003 s názvem Frank. Album pojmenovala po Franku Sinatrovi. A o tři roky později přišla s kolekcí jedenácti písní s názvem Back to Black. Zejména tato druhá deska jí dopomohla k celosvětovému úspěchu. Amy Winehouseová za ní pobrala pět cen Grammy Awards. No, pobrala. Ceremoniálu vyhlašování cen v Los Angeles se nezúčastnila. Kvůli problémům s drogami nedostala vízum do Spojených států. V jejím případě se opravdu nelze vyhnout skandálům…
Album Back to Black je druhou nejprodávanější deskou 21. století ve Velké Británii.
Těžko si lze představit, že miliony kopií zakoupili pouze skalní příznivci jazzu. Amy Winehouseová i posmrtně oslovuje současné publikum. Proč? Třeba kvůli baladické písni Love is a Losing Game nebo Back to Black.
Koncertní záznam, který uvedeme, je z června 2007. Tedy ze zpěvaččina nejslavnějšího období, jen krátce po vydání nadčasového alba Back to Black. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Opět skvělá, jako byla vždy. Hudební bonbonek. Pozor! Na ivysílání ČT možno vidět pouze do 4.9. 2016. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Průměrný záznam průměrného koncertu. Playlist mohl být lepší, také bych uvítala názvy skladeb společně s uvedením autorů již v průběhu, ne jen v konečných titulcích (je to detail, ale myslím, že je to tak lepší), trochu mi chyběly záběry publika. Jinak to celé působí trochu odosobněně, izolovaně, až smutně - nevím, jestli je to tím, že to bylo natáčené ve Francii, protože to by mohl být ten důvod, ale prostě mi to tak přišlo. Dva doprovodně zpívající černoši jsou asi na kokainu, oproti tomu Amy vypadá, že si to užívá tak napůl (Francie?), a asi se těší, až to skončí... Na druhou stranu v několika skladbách předvádí skvělý výkon (ale ne zrovna v Rehab a v You Know I'm no Good, tam to trochu přehání). Celý záznam je snímán a reprodukován konzervativním, strohým způsobem - někomu to možná vyhovuje, já bych čekala něco trochu odvážnějšího. ()

Reklama

Reklama