Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (159)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Bohužel pro mě zklamání. Jean Gabina mám hrozně rád, zahrál svou roli pro něj typicky profesionálně, ale ... scénář byl poněkud děravý a naivně zpracovaný. Než krimi, thriller bych označil tento film jako poučnou naivní pohádku pro mladistvé. Jak by bylo krásné, kdyby každý druhý z nás mohl tak jednoduše a beztrestně zlikvidovat "špínu" kolem nás. To sice funguje ve filmu Pierre Granier-Deferra, ale ne ve skutečném životě. Bláhová odtrženost od života je zde cítit na hony. Tím mám na mysli boj proti mafii, nikoliv tvrdý život statkáře a jeho rodiny. Podle zdejšího hodnocení je kupodivu "Heroin" divákem přijímán. :-). Snad pro velmi dobré vykreslení charakterů jednotlivých postav. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rozlehlé zemědělské usedlosti vládne pevnou rukou málomluvný hospodář. Dědictví po předcích v rodinné tradici a úctě nejen zachovává, ale i zvelebuje a rozšiřuje. Celá rodina tu žije pohromadě a živí se poctivou prací, dřinou. Výjimkou je Henri, hospodářův lehkomyslný vnuk. S naivní představou rychle a lehce nabytých peněz se zaplete do pašeráckých obchodů s drogami a balíček heroinu schová ve skrýši, kterou používají muži při lovu kachen. Jakmile se dostane balíček do rukou hospodáře, odstartuje se nesmlouvavá bitva s mafií a je nabíledni, že střet to bude drsný. P.S. Chci dědu. ()

Reklama

rykardo 

všechny recenze uživatele

Gabin v roli stárnoucího statkáře - patriarchy, kterého okolnosti donutí chránit svoji rozvětvenou rodinu jak před policií, tak drogovými dealery za každou cenu a spravedlnost v tomto případě bere do vlastních rukou... Francouzská stará škola v plný parádě, kde těch pár much na kráse ( na mě přeci jenom místy až dost pomalý tempo vyprávění, mírně strohé dialogy, komornější zpracování a na to navozující kratší stopáž... ) s přehledem válcuje Gabinův excelentní výkon. Srovnání s kultovnějším STRAW DOGS se sice nabízí, ale na rozdíl od nich je LA HORSE přeci jenom daleko umírněnější a stravitelnější ( bráno z pohledu většinového publika samozřejmě ), tudíž zas až tak drsnou, syrovou ( a místy silně exploatační ) jízdu ve stylu již zmíněného anglického kultu, rozhodně nečekejte :-). I tak LA HORSE vážně potěšil, nevim čim přesně to bude, ale ať už vezmu prakticky jakoukoliv francouzskou produkci, která se mi v poslední době dostala do rukou, pokaždý to stálo za to !!! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ano sedlák ze statku Auguste se s ničím dvakrát nepárá, co jsou pro něj obyčejní překupníci drog. Ty on přece zvládne levou zadní a možná mu budou stačit jenom vidle. Tuhle velkou hvězdu filmového nebe, Jeana Gabena mám moc ráda a filmy s ním jsou vždy příjemným osvěžením. I když připouštím, že tam byly scény, kde jsem opět musela použít rychloposuv. Na zvířata jsem hodně velká citlivka. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších filmů Granier-Deferra. Morální poselství filmu je jako obvykle velmi silné, ale s atmosférou si tentokrát pan režisér tolik nevyhrál. Zřejmě se spolehl na dokonalé Gabinovo herectví. Gabin je obvykle přesný, ale jeho spojení s panem režisérem rozhodně lépe fungovalo v Kočce. A sám Gabin byl určitě mnohem zajímavější sedlák ve filmu Případ Dominici. Granier-Deferre předvedl své dokonalé režijní nápady mnohem lépe v La Métamorphose des cloportes. A že umí udělat Atmosféru dokázal v Kleci. Bohužel Heroin nepatří k tomu nejlepšímu, co pan režisér natočil, to už je možná lepší i obyčejná detektivka s Noiretem Utonutí zakázáno. Ale i ten nejhorší film Pierre Granier-Deferra nemá problém nad mnohými ostatními snímky vyniknout. A Heroin rozhodně není nejhorší, toto místo bych si dovolila obsadit seriálem Le Gorille. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Role byla Gabinovi šitá na míru, mimo jiné protože bylo známo, že je v soukromém životě vášnivým zemědělcem a farmářem. (AlDelon)
  • V původním znění, tzn. ve francouzštině, má film název La Horse, což může u ledakoho evokovat, že se jedná v překladu o koně. Ve skutečnosti však výraz „La Horse“ znamená ve francouzském argotu heroin. Režisér filmu Pierre Granier-Deferre v témže roce natáčel ještě jiný film, který má rovněž podobně znějící zvířecí název Le Chat - Kočka (1971). V tomto filmu hlavní roli ztvárnil rovněž Jean Gabin. (Posheidon)

Reklama

Reklama