Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Kanadský miniseriál dle knižní předlohy Lawrence Hilla popisuje příběh guinejské holčičky Aminaty Diallo (Aunjanue Ellis), která je v 18. století odvezena do USA jako otrokyně. Na cestě se setkává s chlapcem Chekurou (Lyriq Bent), jenž je rovněž zotročen. Navzdory mnohaletému odloučení a řadě nesnází, láska Aminaty a Chekury trvá po celý jejich život. Ve fiktivním seriálu je kromě dramatického života otroků bravurně vyobrazeno i historické pozadí včetně amerického boje o nezávislost, založení kolonie v západní Africe osvobozenými otroky a vytrvalé snahy abolicionistů o zrušení otroctví. (Candice)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (11)

ters 

všechny recenze uživatele

Na začátku seriál, který mě opravdu zaujal nápadem, prostředím, postavami, dobou... Co mi ale po pár dalších dílech začalo celkem vadit je fakt, že příběh Aminaty je vyprávěn dost ploše, rychle a člověk si ani nestihne všimnout, že postava seriálu prožívá krizi, je smutná nebo veselá, a hned jsme jinde v čase i prostoru. Působí to na mě dost uspěchaně. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Přestože oplývá The Book of Negroes nepřeberně větším prostorem než oscarové Twelve Years a Slave, trpí prakticky totožným problémem - nepřesvědčivé filmové planutí času a nedostatečné zvládnutí těch malých lidských trýzní, kterými si postavy těchto příběhů procházejí. Proto se nejednou zdá, jako by si vlastně Aminata ze svého osudu nic nedělala, a nad každou další uštědřenou ránou jen mávne rukou. Na druhou stranu, celé vyznění adaptace poměrně nové knihy vyznívá skrze její příběh spíš pozitivním dojmem a jsou to právě chvíle radosti, které se řadí mezi nejsilnější momenty seriálu a vlastně i všech filmů s otrokářskou tematikou vůbec (obzvlášť vyniká provolávání jmen spoluvězňů na otrokářské lodi v první epizodě). Nemálo nicméně zamrzí právě původ předlohy seriálu. Celých šest dílů jsem se domníval, že se jedná o (auto)biografický příběh, který mě nějakou záhadou minul, ale že je celý osud hlavní hrdinky smyšlený mu v mých podráží nohy víc, než jakákoli jiná možná výtka, protože autenticita považuju u daného tématu jako jeden z nejdůležitějších aspektů. ()

Reklama

Baltahzor 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době seriál, který mne zaujal od prvního dílu. První dojmy jsou zatím takové, že se jedná o kvalitní filmařskou práci. Snad mi jen trošku vadilo, že každý otrok je automaticky vrchol ctnosti, ale taková už je doba a čekal jsem to upřímně horší. Takže příjemné překvapení a snad se to nezvrhne na černobílé morální klišé. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vážne téma podané neskutočne strohým spôsobom, bez akýchkoľvek emócii, kedy človek doslova prepadal pocitom neistoty, o čom má byť vlastne tento “príbeh”. “The Book of Negros” sa dá “tolerovať”, no rozhodne nie je počinom, ktorý by vyrážal dych, pričom najväčším tŕňom v oku, sa pre mňa stáva posledná epizóda, ktorá je po režisérskej stránke, v mnohých zlomových momentoch, doslova vrcholne nezáživná. Vývoj deja hlúpy, záver doslova absurdný .. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Korene samozrejme čo sa týka drámy boli o dosť lepšie, ale zaujal ma aj príbeh Aminaty. Možno práve preto, že nebol až do takej miery naplnený toľkou surovosťou ako zmienený príklad, a tiež aj preto, že som v závere pocítil prílev veľkej vlny optimizmu a hrejivých pocitov. A to aj napriek tomu, že cesta za zbavením sa pút otroctva v časoch Aminaty ešte ani zďaleka neskončila. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (1)

  • "Kniha černochov" je historický dokument vytvorený v roku 1783, ktorý zaznamenáva mená a popisy 3 000 čiernych lojalistov - zotročených Afričanov, ktorí unikli britským líniám počas americkej revolúcie. Boli evakuovaní na miestach v Novom Škótsku ako slobodní ľudia. Približne 800 osôb nemá známe priezvisko kvôli zlej čitateľnosti dokumentu. (Scraffy)

Reklama

Reklama