Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (CinemArt)

(více)

Recenze (283)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden hodně náročný den na Balkáně se rozhodl představit španělský režisér a připravil si pro to mezinárodní herecké obsazení, které v podstatě nemá chybu. K tomu celý ten Balkán zvěčnil ve svém rodném Španělsku a vůbec to na něm není znát. Perfektní den je prostě skvělý film. Opět ukazuje, jak strašnej nesmysl válka na Balkáně byla. Při sledování jsem si až připomněl film Země nikoho, který má myšlenku hodně podobnou. Jen s tím rozdílem, že tento film nahlíží na danou situaci z pohledu OSN. Přemýšlím, jestli je náhoda, že mě herecky Benicio Del Toro dokázal tak pěkně překvapit v jednom jediném roce. Tak obyčejné, přirozené, ale přitom silně lidské výkony jen tak někde neuvidíte. Balkán má na podobné filmové příběhy asi nějaký magnet. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Humanitární jízda! Napůl road-movie, napůl černá komedie a někde vzadu za tím obrovsky silné naléhavé drama, hořká pilulka zabalená do cukrového sousta... Jak se žije humanitárním pracovníkům. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Svéráz mezinárodní humanitární pomoci aneb absurdní road-drama o každodenní rutině humanitárních pracovníků na Balkáně a jejich donquijotskému boji s úředně byrokratickým šimlem i zdravým rozumem ve filmu, který mistrně i funkčně balancuje na hraně vážné noty, upřímného lacině nevynuceného dojetí, "nastavování zrcadel" a černého cynického humoru, jakým se obrňují posádky sanitek. Snad jen to mohlo být o chlup či dva kratší; speciálně pak v pasáži s objížďkou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Charismatická parta se snaří vytáhnout mrtvolu ze studny ve válečné zóně. To ale není jednoduchý úkol a aby se jim to povedlo musí splnit fůru vedlejších questů. Dostávají se do zajímavých situací, hraje k tomu fajn hudba a kromě nočního intermezza s krávou to svižně odsejpá. Umně to navodí pocit z nesmyslnosti předpisů ve válce, kde je potřeba konat a ne se ohlížet na příručky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VŠECHNO JE KOMPLIKOVANÉ A COKOLIV TĚ NAPADNE, JE TADY MOŽNÉ.…“ /// O tom, jak jsme v Bosně (nebo nějakým jiným Jugošským bordelu) sháněli provaz… a díky tomu ukázali (všem, co se na nás čuměj), jakej je (byl) život humanitárního pracovníka v časech (po)válečných. Moc dobrá role pro Del Tora (a sympatická pro Robbinse) a líbí se mně soundtrack. Vlastně celý to není vůbec špatný. Nejsu žádný „sluníčko“, takže mi vobčas uniká smysl (nějakejch) humanitárních misí. TOHLE ale nic lacině nepropaguje. Spíš předvádí maličkou epizodu, která je, přestože vypráví o vážnejch věcech, fajn uvolněná. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ve studni mám tlustýho šmejda (a všude kolem se poflakujou modrý přilby). 2.) Jsem notorickej pomáhač . 3.) Thx za titule „Tereza Benhartová“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Perfektní den na starém dobrém Balkáně, ve kterém se motá ještě perfektnější herecký ansámbl v byrokracii kafkovského střihu, případně v čiré nacionalistické a náboženské demenci obyvatelstva, aby milostivě našel jedno lano, s jeho pomocí (ne)vytáhl hnijící mrtvolu ze studně a odletěl domů s hřejivým pocitem, že humanitárně pomohl v občansko-nacionalisticky-náboženské válce. Jen mám pocit, že krom velmi skromné satiry a aktivní apatie hlavních postav nám film z problematiky tamní specifické války v podstatě vůbec nic nesdělil a místo aby poukázal na důvody, proč se sousedi začali znenadání popravovat , raději se rochnil v naprosto zbytečných a nezajímavých romantických zápletkách Olgy, Tora a jeho manželky na telefonu, to aby producenti a rejža pořádně podojili ve stopáži známá jména, když už je dotáhli až do Španělska, kde si zahráli na Balkán. Výsledkem tedy není zamýšlená nepřímá kritika neschopnosti orgánů jako OSN, případně čiré protiválečné poselství, ale velmi suchý pokus o černou komedii. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Běž pro ni. Když nevybouchneš, půjdeme dál." Tak trochu naše Balkánská řeznice Maruška, za vydatné podpory našeho zrzavého humanitárního bombardéra Vašíka, udělala z Balkánu krásné místo k žití. Dokonce tak krásné, že v něm začínající humanitární pracovníci mají blízko k šílenství a ti otrlí neztrácejí smysl pro humor kvůli nějaké té mrtvole, zamořené studni nebo stupidnímu nařízení OSN. Mně se tohle shánění provazu vlastně docela líbilo, ale když si vzpomenu na to, proč se sháněl a kdo to celé způsobil, tak se za ty dva své přiblblé spoluobčany musím Srbům, kteří léta bránili Evropu před nájezdy muslimů, omluvit. Jen mě mrzí, že ten třicet let fungující Petrovičův vtip nikdo neřekl. Třeba bych se taky zasmál. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

"Co děláte ve válce? Copak nemáte doma půvabnou milující ženu?" - "Ale jistě, mám, a právě proto jsem tady." Se zařazením do žánru komedie mohou mít někteří problémy vzhledem k míře cynismu a drsnému černočernému humoru, jaký bývá k zaslechnutí v náročných stresujících povoláních, kde se člověk běžně potkává s lidským utrpením. Osobně mi špičkování party členů humanitární organizace, která se na sklonku bosenské války pokouší na odlehlém venkově zajistit pitnou vodu pro místní obyvatele, přišlo skvělé. Perfektní den je malý filmový drahokam, kde se výborný scénář plný chytrých dialogů a dobře cílených hlášek sešel se silným mezinárodním obsazením. V kategorii snímků věnovaných krvavým balkánským konfliktům 90. let by mu jistě patřila jedna z medailových pozic. V příběhu nejde o nic většího, než je hledání lana, co má sloužit k vytažení rozkládající se mrtvoly z hluboké studny. Jenže kde vzít lano, když je místní potřebují k věšení, nehledě na fakt, že správná mrtvola ve správné studni odvádí vysoce záslužnou práci? Film plný štiplavé ironie útočící na absurdní předpisy a byrokracii sil OSN má šmrnc, za který mu po zralé úvaze nadělím pět hvězdiček. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Říká, že…potřebují provazy na věšení.“ - „Dělá si srandu, že jo?!“ - „Nevím. V téhle oblasti mají trochu odlišný smysl pro humor.“ Portoričan, Francouzka, Američan, Ukrajinka a Bosňan na (španělském) Balkáně…a tahle nesourodá představa mě nakonec zlákala. Naštěstí. Přišel bych o svéráznou podívanou balancující na hraně naléhavého dramatu a absurdní černé komedie. Smysl humanitární pomoci, tedy co se má udělat vs. smutná praxe, která to nedovoluje, a pak i něco zdánlivě malého (dekontaminace studni) dává velký smysl. Tvůrci naštěstí nezapomněli přibalit nadhled v podobě velmi neotřelého humoru, který k ději navíc skvěle pasuje. Filmu bych vytkl snad jen téměř plynně hovořícího „náhodného“ místního chlapce a „přenocování pravdy“, který bych zkrátil. Jinak velká spokojenost a silné 4* navrch. „Tlustej šmejd. Za války hlady netrpěl.“ - „Možná za to můžou žlázy. Říká se tomu tak, ne? Štítná žláza produkuje málo hormonů, takže tělo nevstřebává tuk. Žlázy. Říkal to bratr.“ - „Tvůj bratr je doktor?“ - „Ne, tlusťoch.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ležet v té studně Butrus Butrus-Ghálí, nikdo by lano nehledal.. Po boku těchto humanitárních pracovníku působí občanská válka v Jugoslávii jako hlína, ale to je jen zdání. Černý humor slouží jako brnění proti absurdním časům, v nichž člověk může žít jedině přítomností a to, že někteří jsou v hlíně a jiní neměli ani to štěstí, aby je do ní někdo schoval, je i přes chybějící explicitu neustále patrné. Přes všechny hloupé a ztracené ideály, i kdyby z tuctu pokusů o dobrý skutek vyšel jen jeden, má cenu zkusit je všechny.. Jako o život hláškující Tim Robbins potvrdil komediální talent, Benicio, ať už je asasín kartelu, teploušský gangster, feťák ve Vegas nebo skeptický aid worker, nic potvrzovat nemusí.. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jeden takový fajnový prosluněný den kdesi na Balkáně s perfektním Beniciem Del Torem a skvěle hláškujícím staroušem Timem Robbinsem. Film má své silné momenty a po zbytek času nepřináší žádné vyhrocené konflikty či nějaké zásadní milníky historie, což není nutně špatně, ale jinak bych si od hraného polodokumentu asi představoval něco více...6/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dobré je, že v dnešní době všech těch komiksů a akčích blockbusterů, se ještě někdo vrátí ke starému dobrému Balkánu devadesátých let, který je z filmařského hlediska zlatý důl. Nebude to umět točit každý, ale paleta možností a příběhů co a jak natočit je nepřeberná. Tentokrát neznámý režisér ze Španělska zvolil napůl cynickou road movie, napůl černou komedii a bohužel i když se jedná o herecky skvěle vybavený snímek a velmi dobře zahraný, víc se tu zaobíráme studnou s mrtvolou a pošťuchováním jednotlivých charakterů, než absurditou konfilktu a jeho vážností. Skvostná kamera Alexe Catalana na to sama nestačí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ach áno. Bol to bezchybný deň. Podarilo sa nám vyrobiť ďalší film o obetavej, často márnej a byrokratmi, miestnymi zadubencami i vojakmi z OSN, marenej práci zdravotníkov zo Západu. Pomáhajúcim nevzdelaným sedlácko buranským balkáncom ukazovať, ako sa pri práci s pitnou vodou narába s lyžičkou, vidličkou a nožíkom. Lebo však oni ani netušia, ako a či vôbec vytiahnuť telo zo studne, ktorú používajú ako zdroj pitnej vody. Ich kolegovia v obchodoch i skladoch sú tupé hovadá, presiaknuté nacionalizmom, ktorí sme my v Španielsku dávno odstránili (ETA už neni a Katalánsko - to sú len také prekáračky). Alebo sú to násilníci, popravujúci susedov, alebo bezškrupulózni obchodníci. Náš level je vyššie, my riešime len vlastné milostné problémy. Ostatné je hračička, loptička, ktorú poriešime. Miestami trefné, miestami veľmi akoby z nadhľadu poučujúce tie primitívne, nevzdelané nacionalistické postboľševické hordy za západnou hranicou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Prostředí nekonečných plání je fajn, herecké obsazení ještě víc. Zbytek tvoří nenápadné scény, které utváří pohled na Balkán po válečných útrapách v polovině devadesátých let. Ocitáme se na pomezí černé komedie a dramatu, sledujeme malou skupinku humanitárních pracovníků, kteří se snaží vyčistit studnu od nabobtnalé mrtvoly a zajistit tak v oblasti pitnou vodu. Někteří jsou cyničtí a ostřílení, jiní představují mladá kuřata, která mají své ideály a doufají, že něco změní k lepšímu. Narážejí na nesmyslnou byrokracii nebo řeší nebezpečné situace v minovém poli. Hořkému vyprávění pomáhají herci: jízlivý Tim Robbins nebo charismatický Benicio Del Toro. Jen velká škoda, že chybí zásadnější konflikty: ať už vztahové nebo třeba etnické. Takhle vyběhnou závěrečné titulky a my víme, že příště už se nepotkáme. Alespoň já to tak cítím. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nacházíte se ve válečné zóně. Vědro vody za šest dolatů, míč za deset. Provaz k nezaplacení. Pokud se vám ho podaří sehnat, nesmí na jeho konci nic viset. Krávy ležící na silnici raději neobjíždějte zprava. Kraj pověstný svým humorem. Pokud máte stejný druh humoru, můžete se domluvit. Krásné ženy. A předpisy ... Ale nemějte strach, všude kolem jsou přece modré helmy. Film, který jsem si pustila náhodně využívaje nově HBO. A dostal mě. Perfektně vystavěné drama se skvělými dialogy. A navíc jsem se výborně bavila. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Malý velký milý film, po jehož skončení se každý bude chtít stát humanitárním pracovníkem na Balkáně. Dokonalé rozvržení kontrastu mezi všudypřítomným nebezpečím a zábavnou prací snů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ano, tajomník OSN Butrus Butrus Ghálí. Nech príde sem a vysvetlí mi prečo nemôžem vytiahnuť mŕtvolu zo studne..." Toto sa vydarilo. Vážne som uvažoval i nad plným počtom, pretože ten film snáď nemá slabé miesto a hlavne - bavil ma. Rozdáva dobrú náladu i krásu balkánu. Naoko jednoduchý príbeh o obyčajnom hľadaní lana, pritom veľmi presne a posmešne poukazuje na politiku, prácu OSN a modrých prilieb. Benicio je výborný, mám toho chlapíka vážne rád a spolupráca s T. Robbinsonom vyšla na výbornú. Netradičný soundtrack tu na počudovanie výborne sadol, ale osobne by som dal prednosť aspoň v niekoľkých momentoch balkánskym rytmom. Myslím, že by to ešte viac zvýraznilo atmosféru, región a výpoveď o ľuďoch, ktorých sa to predovšetkým týka. Inak super. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Benicio Del Toro je prostě charismatický ďábel. A Tim Robbins skvěle hláškuje. Pohodový film o jedné takové válkou zpustošené zemi. Balkán = peklo 90. let. Během dvou dnů má člověk možnost nahlédnout na práci humanitárních pracovníků. 70% PS: Nejlepším momentem písnička Sweet Dreams od M.M. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama