Reklama

Reklama

Na cestě - Série 2 (2006) (série)


Na cestě po Ladakhu (S02E06)

(epizoda)
Česko, 2006, 28 min

Režie:

Jaromír Marek

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem indickým Himálajem, kde vysoko v horách vítr a déšť recitují buddhistické mantry, jezdci na koních hrají pólo a parta brněnských nadšenců opravuje klášterní fresky. Ladakh je země starobylých lamaistických klášterů, unikátní kultury, vysokých hor a modrého nebe. Celá oblast, přezdívaná Malý Tibet nebo Šangri-La, se nachází vysoko v Himalájích, ve výšce od 3500 metrů nad mořem. Politicky je součástí indických států Džammú a Kašmír, geograficky a historicky je to svébytné území. Kulturně je Ladakh spjatý se sousedním Tibetem, z jehož buddhismu a lamaismu vychází.
Městečko Leh je zmenšenina dnes už pomalu zapomenuté podoby tibetské Lhasy. Nad městem se tyčí „malá" Potala – někdejší sídlo královské rodiny. Překvapivě tady ale najdeme i české stopy v podobě kostela a školy Moravských bratří. Nejde o aktivitu přímých pobělohorských exulantů, jsou to Moravští bratři z 19. století, původem z Německa. Opravdu česká stopa zde ale přece jen je. Nad městem má hrobku Ferdinand Stoliczka, geograf a geolog, kterého osud v 19. století zavál až do této vzdálené horské krajiny. Stal se zakladatelem indické kartografie a tady našel i poslední odpočinek. V současnosti pojí Českou republiku s Ladakhem skupina nadšenců, kteří přes léto opravují fresky v klášteře Diskit. V Lehu se mj. také seznámíme s jezdeckým pólem, sportem, který se v Himálajích zrodil a do světa jej vyvezli o mnoho let později Britové. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ladak nebo Ladákh na pomezí Pákistánu a Tibetu, od roku 2019 je indickým svazovým teritoriem.  Turistů minimum (2006) a ceny prý dvojnásobné jak jinde. A také tu nechybí Moravští bratři. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama