Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (250)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem dočetl před pár dny, ale vlastně je to úplně jedno, jestli jsem jí četl nebo ne. Seriál je sice zasazen do alternativního světa Philipa K. Dicka, kde válku vyhráli Němci a Japonci, ale předlohy se nedrží skoro vůbec. K postavám, které se objevují v knize, přihazuje velkou kupu nových a vytváří nové dějové linky, které se v několika málo bodech podobají tomu, co se dělo v knize. Tento přístup, kde hlavním hybatelem děje není kniha "Kobylka..." ale několik filmových kotoučů, které zobrazují nacistickou porážku, se poměrně dost povedl, stejně tak jako celkově akčnější pojetí děje. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pilot: Amazon válí a v podobě alternativní reality nám servíruje nesmírně poutavý a lákavý svět, zajímavé postavy a příslib nabušené podívané, která dokáže zaujmout ve všech dějových linkách. Režii se daří budovat tu správnou šedesátkovou atmosféru s fungujícím ponurým vizuálem a štědrou výpravou. Celý pilot pak srší takovými nápady a potenciál, že odklepnout celou řadu byla v tomto případě vlastně povinnost. 80% ()

Reklama

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 85%. Následující text obsahuje SPOILERY! První série volné adaptace knihy P. K. Dicka zatím nechává spíše spoustu otázek, než odpovědí. Od kud se berou ty tajemné filmy, které ukazují různé verze alternativních realit (naší současnou poražením Reichu a Japonska, nukleárně zničené San Francisco, realita, kdy stalin žije i v roce 1954, přitom v seriálové realitě byl popraven v roce 1949 a v naší zemřel v roce 1953)? Kdo je onen muž z vyskoého zámku, pro kterého jsou ty filmy dělané? (Poslední epizoda vlastně potvrdila, že je to Hitler, který žije na zámku v Rakouských Alpách a vlastní obsáhlou sbírku právě zmíněných filmů, díky nim se asi poučuje o alternativních verzích historie a snaží se vyvarovat a zabránit událostem, které by k realitě těch filmů vedly), Japonský ministr, který se na konci probudí v naší realitě? Zajímavá je teorie, že v seriálu existují lidé, kteří dokáží procházet mezi realitama a vlastně tak se získají ony záhadné filmy. Ministrův sekretář pochází z Nagasaki, má na ruce popáleninu a v poslední epizodě vypadá, že ví víc, než se předpokládá a naléhá na ministra, aby více meditoval, což ho přivede v poslední scéně právě do té naší reality. No na nějaké odpovědi si musíme počkat do další série, jsem velmi zvědav. Hlavně ale nečekejte akční seriál, je to opravdu dialogovka, ale atmosféru alternativní historie se podařilo vykreslit opravdu výborně. ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Krásná výprava a několik charismatických postav (Alexa Davalos, Rufus Sewell). Natočené je to řemeslně výborně, jen občas trochu zkratkovitě a také děj hodně volně skáče napříč lokacemi, takže chvílema divák dumá, kde se zrovna nachází. S předlohou seriál pracuje dost volně a typické Dickovy zvraty scénář dost "znormalizoval", nejen v tom mohla adaptace mnohem víc tlačit na pilu. Za vidění určitě stojí, ale bravury současné quality TV produkce nedosahuje. Do druhé série doufejme ve stejně precizní vizuální stránku a posedlost detaily, ale dotaženější vyprávění. *** (Ad synopse od geklon - "začne šířit video"? V roce 1962? To by některým postavám zjednodušilo práci:) ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

/// Pilot /// Pecka! Než dotočí zbytek, musím si načíst tu Dickovu předlohu… vypadá to velmi lákavě. Seriózní hodnocení až po sezóně. /// 1. sezóna /// Do půle sezóny se to mírně vleklo, ale parádně napsaný finiš to zvedl o něco vejš než Dickova předloha. Dobrý to bylo, vyhlížím druhou sérii. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (20)

  • V prvej epizóde prehodí spolupracovník esesáka Johna Smitha, že zakázané filmové kotúče zobrazujú alternatívnu realitu tak presvedčivo, že by podobný film „nedokázala nakrútiť ani samotná Fraulein Riefenstahlová.“ Jedná sa odkaz na najslávnejšiu dokumentaristku nacistického Nemecka – Leni Riefenstahlovú. Za svoju kariéru nakrútila niekoľko dokumentov, ktoré oslavovali Adolfa Hitlera a nacistickú stranu. Veľmi pochvalne sa o nej vyjadril aj ríšsky minister propagandy, Joseph Goebbels. (Avathar)
  • V této sérii se začala ve velkém objevovat sovětská/ruská vojenská technika. Japonci požívají Gazíky (v jednom detailu v epizodě Sabra, 2018 je dokonce vidět na zeleno natřené logo výrobce). (grovik.net)
  • Velitelství SS v New Yorku se nachází na stejné lokaci jako reálné ústředí Organizace spojených národů. (maxmen)

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama