Reklama

Reklama

Vojna a mír

(seriál)
  • Velká Británie War and Peace (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2016, 6 h 20 min (Minutáž: 60–80 min, Televizní verze: 4x90 min)

Režie:

Tom Harper

Předloha:

Lev Nikolajevič Tolstoj (kniha)

Scénář:

Andrew Davies

Kamera:

George Steel

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Paul Dano, James Norton, Lily James, Adrian Edmondson, Aisling Loftus, Greta Scacchi, Jack Lowden, Tuppence Middleton, Aneurin Barnard, Jessie Buckley (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

V období zuřící války mezi Ruskem a Napoleonem se může život pěti aristokratických rodin navždy změnit... Ocitáme se v Rusku roku 1805. Francouzská armáda pod Napoleonovým velením vtrhla do Rakouska a nyní ohrožuje Rusko. Pierre Bezuchov, představitel ruské šlechty, se netají se svými politickými názory a podporou francouzského vojevůdce, což se zdejší společnosti příliš nelíbí. Andrej Bolkonský, Pierrův nejbližší přítel a dědic jedné z nejurozenějších ruských rodin, chce získat slávu a povýšení v carské armádě čelící Napoleonovi. Nataša Rostovová pochází z nižší šlechtické rodiny, je to veselá i hloubavá dívka hledající své místo ve společnosti. Příběhy našich hrdinů se odehrávají na pozadí vojny a míru. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (76)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ak by prvé časti mali silu tých posledných dvoch-troch a ak by z toho dýchalo viac toho ruského bolo by to asi dokonalé. Prvé časti sa mi javili ako nejaká telenovela, kde bol každý s každým, samé intrigy, ohováranie, falošná láska, pravá láska, aj tá nenaplnená, súboje, bohatstvo, vhodné manželstvá ... a do toho zasiahla vojna. Vojna, ktorá tentokrát nerobila z ľudí zvieratá, ba práve naopak. Tí zlí si uvedomili svoje chyby a tí dobrí im všetko odpustili. A ten silný, dojímavý záver vlastne zatienil tú slabú prvú polovicu. Z hercov ma zaujal predovšetkým Dano, Norton, Broadbent a Cox. Hudba mi v prvých častiach dosť rezala uši, ale od štvrtej časti bola naozaj dobrá. A príbeh? Verím, že literárnu klasiku Tolstého dať do pár častí sa nedá. Ja som ju zatiaľ nečítala, možno prišiel ten čas. Osobne ma najviac bavila línia princa Andreja a princeznej Márie. Na TV produkciu vskutku chvályhodné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

K seriálu mám ambivalentní vztah. 1) Výrazný ruský tolstojovský kolorit každému nevyhovuje. Zde se však tvůrcům podařil kousek vpravdě husarský. Po usilovné snaze scenáristů, herců i režie se podařilo zcela z filmu vymýtit nejen Tolstého, ale i ruského ducha vůbec. Jakoby jste si v Moskvě koupili jogurt Danone v naivní víře, že kupujete něco echt ruského. Naštěstí se bezradný divák může orientovat podle názvu filmu._____ 2) Extravagantní těžkopádnost Bondarčukova zpracování mě chvílemi uchvacovala a chvílemi nudila. Tato verze neuchvátí, ani vcelku nenudí._____ 3) Zpočátku mi hodně vadilo, že hercům "pořád z očí čouhá Temže" (flanker.27****). Postupně jsem si však na moderně vyprávěný příběh zvykl. Jako se natáčejí nové verze Shakespeara (Romeo a Julie či třeba Král Lear), nebo jako vycházejí angličtí klasikové v jazykově zjednodušených verzích (oficiálně pro studenty cizích jazyků, v reálu pro všechny, kteří na originál prostě nemají intelektuální kapacitu), tak i tato verze Vojny a míru je určitě bližší vnímání dnešní globalizované mládeže, než těžkopádná Bondarčukova verze. Jistě v tom hraje svou roli plejáda pěkných kluků._____ 4) Nakonec lze dílo v klidu zařadit do skupiny historických či historizujících filmů a seriálů anglo-americké provenience. Hezky se na to kouká, postavy se chovají přiměřeně dnešnímu chápání a divák stráví před obrazovkou příjemné chvíle umocněné pěkným pocitem, že zvládá zfilmovanou literaturu vyššího stupně._____ 5) A tou dílo zcela jistě je, alespoň tedy v písemné podobě. Vojna a mír vycházela postupně od roku 1865 (Tolstému tehdy bylo 37 let) do roku 1869. Čtyři rozmáchlé bichle uvádějí diváka do děje prostřednictvím asi 250 postav. Knihy rozhodně nejsou vhodné pro někoho, kdo neumí číst (rozuměj číst s porozuměním ději)._____ 6) 36letý režisér Tom Harper má za sebou řadu úspěšných projektů...a tento se mezi ty neúspěšné určitě řadit nebude._____ 7) A teď ti pěkní kluci. Především můj oblíbený 31letý přitažlivý James Norton (Andrej Bolkonskij). Dále je tu třeba 26letý Skot Jack Lowden (světlovlasý Nikolaj Rostov), 29letý Welšan Aneurin Barnard (Boris Drubeckoj), 32letý Američan Paul Dano (Pierre Bezuchov) či 26letý rovněž převelice přitažlivý Callum Turner (svůdce Anatol Kuragin)._____ 8) Vtipná poznámka: BigBang*****. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Dá se říci, a snad to platí i obecně, že mluvit o Tolstém bylo by nošením dříví do lesa. Vojna a mír je literární skvost. Tak zcela tomu není u filmového přepisu. Prostředí carského Ruska ve filmové kresbě je pojato hodně velkosvětsky. Ale na druhé straně je třeba říci, že dobový ráz a hlavní dějová linie zachovává i přes romantizující nános v zásadním pojetí filosofická podobenství. V porovnání s ruskou verzí, lze pouze oželet jakési hutnější vcítění do ruské duše. Jinak z hlediska zanechaného dojmu mě výrazovým stylem nejvíce oslovila Marie Bolkonská. Ve výsledném působení byla asi nejblíže slavnému románu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu mi vadilo, jakým způsobem se scénář a rozpočet vypořádaly s naprostou většinou první části názvu, klíčové bitvy se odehrály prakticky mimo kamery, o požáru Moskvy jsem psal už v komentáři k šesté epizodě, a mé hodnocení by tedy mělo být nižší, ale zpracování romantického dramatu mě na druhou stranu potěšilo, Paul Dano zahrál podle mě úplně geniálně, jen jsem z toho necítil typickou ruskou náturu. Celek se mi ale každopádně líbil, přestože si tvůrci mohli více vyhrát s detaily. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec jsem všechna průběžná hodnocení (tj. po jednotlivých zhlédnutých dílech) vhodila do kýblu, tj. odsunula do svého Deníčku, jelikož je nakonec všechno jinak... Každé další zhlédnutí filmového zpracování románu L. N. Tolstoje je pro mě takovým testem, jestli už jsem dospěla nebo jestli pořád ještě ne. Bohužel ještě zatím ne, ale už se to jistě blíží. Moc pěkné zpracování, i když začátek byl trochu slabší (měla jsem pocit, že sleduji spíše Pýchu a předsudek než Vojnu a mír) a některé postavy mohly být pro filmové (i tv) zpracování raději vypuštěny, tak zhruba od třetího dílu to nabralo na obrátkách, a od dílu číslo čtyři až po téměř konec celé řady je to z mé strany už bez výhrad. Snad jen ztvárnění zdejšího svůdce, Anatolije Kuragina, jsem nějak "neskousla", ale to nakonec byla jediná větší chyba na kráse a možná jsem jen neměla porovnávat s Vasilijem Lanovojem (jelikož ten je zkrátka nesrovnatelný). ()

Galerie (115)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama