Reklama

Reklama

Chronic

  • Mexiko Chronic (více)
Trailer 1

Pro Davida (Tim Roth) není smrt ničím děsivým a tabuizovaným. Pracuje jako paliativní ošetřovatel těch, kteří na ni čekají – často jako na vysvobození z nesmírného utrpení. Klidný, uzavřený, ale velmi soucitný muž usnadňuje umírajícím poslední dny života s něhou a pozorností, která z pohledu nezaujatého pozorovatele vyvolává otázky. Co Davida tolik přitahuje na blízkosti smrti? Jaké trauma z minulosti ho sužuje? A není jeho vztah s klienty těsný až příliš? (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (37)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film o zvláštním tabuizovaném tématu. 1)  Dusivý snímek je zcela bez hudby a tvoří jej 97 většinou téměř minutových záběrů. Znovu vidět film rozhodně nechci._____ 2)  Šokující konec nechápu. No...vlastně chápu, ale nelíbí se mi a nesouhlasím s ním._____ 3)  36letý scenárista a režisér Mexičan Michel Franco se podílel i na produkci a střihu._____ 4)  Za svou přesvědčivost dílo děkuje především 54letému Timu Rothovi (ošetřovatel David) ve svém obvyklém hastrošovitém oblečení. S ním (s hercem) film doslova stojí a padá._____ 5)  Výstižný koment: Marigold****, Big Bear****. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Chronic" bol skutočne zaujímavou drámoiu. Nemôžem povedať, že by ma naladila na vysoko optimistickú nôtu, no rozhodne musím povedať, že je to zaujímavá téma a spracovaná s veľkou dávkou lásky a opatery, akú tento film rozhodne potreboval. Tim Roth do filmu svoje maximum a je zaujímavé, že čím viac so svojimi pacientmi trávi čas, tým viac sa akosi vnútorne vo svojej hlave stáva členom rodiny. A začne rozprávať veci, ktoré vôbec nie sú pravdivé, no akosi vnútorne mu pomáhajú ísť ďalej. Podľa mňa zaujímavá momentka filmu. Osobne by som ale bol asi radšej, keby bol film trošku viacej ucelený, a keby sa v posledných pár sekundách neudeje to, čo sa tam stane. Neviem čo to filmu pridalo, než keby sme mali radšej nejaký reálny koniec, kde by sa veci trošku viac uzavreli. Posledný prípad, ktorý David prijme v podstate ostáva otvorený a nemám pocit, že ho tam bola potreba. Vzťah s jeho rodinou sa mohol tiež rozobrať lepšie. Minimálne jeho vzťah s dcérou mohol mať väčšiu dávku pozornosti. Tam sa dostalo najviac srdca, no chcelo to viac času, aby sme to mohli vidieť. A potom sú tu scénky s pacientami. Myslím si, že fungujú dobre, no možno keby sa to sústredilo viac na nejaký konkrétny prípad a mohli mu viac rozumieť, tak by to bolo silnejšie. Mám pocit, že mnohé veci len preletíme. Za pozornosť stojí. Ale iba pokiaľ máte radi pomalšie drámy. Potom si v tom niečo nájdete. Ak nie, tak toto určite nie je film pre vás. Hodnotenie: B ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Chladná, slovne chudobná, vizuálne depresívna a nepríjemne vecná sonda do života umierajúcich a do duše jedného veľmi nešťastného muža. Tu je krásne vidno, aká tenká hranica je medzi životom a smrťou. Príbeh o človeku, ktorého osobná trauma mu dovoľuje ako-tak žiť iba pri umierajúcom, pretože len tu, tak blízko smrti, môže vstrebať aspoň trochu tej bolesti z tak veľkej straty.... V takomto rozpoložení bol záver filmu pre Davida hotovým vykúpením. Čo je možno trocha na škodu, v niektorých momentoch sa mi odstup od hlavnej postavy zdal až moc veľký, ale inak veľká spokojnosť. 75/100 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl opravdu zvláštní. S neskutečnou otevřeností - chtělo by se říci až drzou - řešil téma, kterému se každý snažíme podvědomě vyhnout a které si odsouváme v myšlenkách ,,na potom''. Je to pochopitelné. Každý se bojí toho okamžiku až se stane nemohoucím, nebo až mu lékař sdělí onu strašnou zprávu ohledně nějaké smrtelné nemoci. Chronic nahlíží do několika životů těchto pacientů. Nahlíží neskutečně detailně do všech intimních míst. Divák se má nejednou chuť odvrátit. Vždyť na něco takového se přeci nekouká. Ale co až se tím nemohoucím stane někdo z našich blízkých? Budeme mít sílu se neodvracet? Vždyť dotyčný bude potřebovat naši trpělivou pomoc a lásku. David jako ošetřovatel přichází pomáhat tam, kde to rodina nezvládá. Nemá problém s ošetřováním nemohoucích bytostí, které už přešli práh života, ale nepřekročili ještě práh smrti. Ví, že jeho posláním je být s nimi přesně pro tento krátký úsek a i když ví, že smrt si své vyvolené již označkovala, jejich odchod jej vždy zraní. Ačkoliv navenek působí sebejistě, konec konců nejen příbuzní ale zejména pacienti to od něj očekávají, vnitřně jej tato práce (a nejen ta) stravuje. Sám má za sebou prožitou tragédii a práce s nemocnými je pro něj vlastně jakousi terapií. Snad pro to do ní dává více než ostatní a snad proto to na okolí může působit někdy až zvláštně a nepatřičně. Ačkoliv jsem viděl jeho vnitřní žal, přesto jsem konci nevěřil a musel jsem si jej přetočit znovu abych se opravdu přesvědčil, že nešlo o nepozornost... Mexičané nám dali možnost nahlédnout kamsi, kam se neradi koukáme, pokud nejsme nuceni něco podobného sami řešit. Já nevím jak vy, ale pokud by mne nedej bože něco podobného potkalo, pak hned po rodině budu velice vděčný za nějakého podobného Davida... Tleskám Timu Rothovi, byl skvělý jako pokaždé! * * * * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tim Roth tady zahrál zcela profesionálně roli paliativního ošetřovatele, ale za tím vším se skrývá mnohem víc. Určitě je to film k zamyšlení nad sebou samým, nad přístupem k takto nemocným lidem. Za sebe jen píši, že jsem si to pustila zřejmě buď v nevhodnou dobu a nebo naopak ve velmi vhodnou dobu. Smutné, beznadějné a alarmující, ne pro každého. A souhlasím, že ten konec byl už navíc. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu je pouze 97 záběrů, které v průměru trvají něco málo pod jednu minutu. (Hal_Moore)
  • Timeline: Světovou premiéru si film odbyl 22. května 2015 na filmovém festivalu v Cannes, kde soutěžil o Zlatou palmu. Získal zde cenu pro nejlepší scénář. V kinech se drama objevilo 21. října. (Hal_Moore)
  • Ve filmu nezazní žádná hudba. (ČSFD)

Související novinky

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama