Reklama

Reklama

Concrete Stories

  • angličtina Concrete Stories (festivalový název)
Česko / Francie / Německo / Rusko, 2014, 72 min (Alternativní 53 min)

Obsahy(1)

Dokumentární film o francouzských kořenech jednoho stavebního materiálu, prefabrikovaných betonových desek, které navrhl francouzský inženýr Raymond Camus a které se proměnily v obydlí jedné třetiny obyvatel východní Evropy. Panevropský příběh o lidech, soukromém prostoru, estetice a společných zájmech různých zemí bez ohledu na jejich ideologické vyznání. Obyvatelé paneláků ve východní i západní Evropě se s tvůrci filmu podělí o své pocity, kulturu i zkušenosti s vytvářením a obýváním prostoru těchto identických staveb. Dokument zkoumá, jaké místo zaujímá individualita v naší standardizované společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Viděno na AFO 2015. Velmi dobře nakombinovaný a natočený dokument o panelákové kultuře. Paneláky jsou teď in... Velké betonové šedé krabice, ve kterých bydlí nejméně polovina obyvatel ČR jsou prostě hitem, ač nám to nepřijde. Ale když se podíváte na tento dokument, tak pochopíte, že opravdu mají své kouzlo. Například paneláková kolonie Les Courtillières v Pantin - zde, zde a zde. No řekněte, že to je nádhera? Záběry z demolice města Starého Mostu v roce 1967 byly opravdu k pláči. Tolik nádherných budov a všechno to šlo dolů jen kvůli těžbě. Snímek, ale taky pobavil například párem s knihami a manželkami a muzikál Čerjomuški prostě musím vidět. A víte, co je nejsmutnější? Že člověk - Raymond Camus-, díky němuž vznikly prefabrikované betonové desky, základ všech paneláků, v nichž bydlíme, nemá ani heslo na wiki a vůbec se o něm na netu dočtete velmi málo. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zajímavé místy kouzlo nechtěného ,opery o novém panelákovém bydlení pobavili...Je dobře že autoři nechali názor na divácích... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kto by to nepoznal, bývanie v paneláku. V archívnych záberoch po výstavbe, kde je len betón, cesty a všade samé blato, je to síce hrozné, ale aktuálny stav s množstvom zelene a stromami často vyššími ako stavby vôbec nie je zlý. Teda, pokiaľ sa to postupne nezahusťuje do neúnosnej miery. Dokument strieda názory architektov a ľudí na sídliskách z rôznych európskych miest. Nespája ich nič, len bývanie v paneláku. Demolácia historických budov starého Mostu, to bolo brutálne, najstrašnejšie zábery celého filmu a asi najšialenejšia demolácia, akú som kedy videl. Dokument ponúka rôzne názory, niekedy aj celkom scestné (ľudia v panelákoch sú vždy zlí), ale chýba tomu nejaká ucelená myšlienka. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, je škoda, že na ČT jsem zhlédl jen kratší verzi. Žádná jednoduchá česká kritika na způsob králíkáren a toho, že všechno bylo špatně, naopak - objektivní popis nového systému výstavby, který pochází ze západní Evropy. A navíc tolik ukázek zajímavých a u nás neobvyklých staveb - pro fajnšmekry pastva pro oči. ()

Elephant13 

všechny recenze uživatele

AFO Olomouc: Zajímavá myšlenka natočit dokument o tom, jak vznikly betonové "králikárny", které se rázem staly domovem pro milióny lidí. Záběry ničení původního města Most, východní propaganda (Davy v socialistickém Německu a socha Lenina, ukázky ze starých muzikálů SSSR) a první sídliště Francie. Povedený dokument. ()

Reklama

Reklama